Bike park Blidinje

Park prirode Blidinje obuhvaća područje planinskih masiva Čvrsnice, Čabulje i Vrana, koji se protežu kroz općine Mostara, Posušja, Tomislavgrada, Prozor-Rame i Jablanice.  Zbog svojih povoljnih geomorfoloških osobina i prekrasnih krajobraza, 1995. godine to je područje proglašeno parkom prirode. Područje Blidinja jedinstvena je prirodna pojava, koja sadrži mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta uz dosta izvora čiste, pitke vode. To područje je poznato kao i jedno od najbrojnijih staništa endemskog bora munike.

Park prirode Blidinje je dobilo ime po Blidinjskom jezeru koje je smješteno u dnu Dugog polja na visini od 1184 m. Površina jezera je oko 6 km² uz relativno malu dubinu, dok voda u jezero dolazi prvenstveno s okolnih planina Vrana i Čvrsnice sa proljetnim otapanjem snijega. Ljeti velik dio vode iz Blidinjskog jezera nestaje u ponorima, zbog čega znatno opadne razina jezera. Jezero se nalazi na područiju općina Posušje i Tomislavgrad, a u njemu se nalaze brojne porodice kljena, oštrulje, podbile i kalifornijske pastrmke. Uz jezero proteže se Dugo polje, koje danas služi za ispašu, a manjim dijelom za obrađivanje, premda je u prošlosti bilo obrnuto.

Najpoznatije znamenitosti parka uz jezero su i bogata arheološka nalazišta, te nekropola sa 150 stećaka u Dugom polju koja je u januaru 2004. godine dobila status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine. Od kulturoloških mjesta vrijedan spomena je i franjevački samostan, koji je smješten u podnožju vrha Pločno u mjestu Masna Luka, u kojem je smještena i umjetnička galerija. Svakako treba spomenuti masive Čvrsnice te kao poseban geomorfološki rezervat Diva Grabovica koja u okviru prelijepe cjeline obuhvata i kanjon rijeke Grabovice. U parku je smješten i moderan ski centar koji je zimi odredište mnogih posjetitelja prvenstveno iz Hercegovine i Dalmacije. 

[gallery_bank type=”grid” format=”masonry” show_albums=”all” title=”true” desc=”false” responsive=”true” albums_in_row=”3″ animation_effect=”” album_title=”true”]

E-mail: info@blidinje.net

Web adresa: www.blidinje.net