Novosti


• Prijave za Petu biciklističku karavanu prijateljstvu Mostar – Vukovar

Udruga za promociju biciklizma “Hercegovina Bicikl” i Biciklistički klub Mostar, u suradnji s više biciklističkih klubova iz BiH i Hrvatske, od 28.04. do 02.05. ove godine organiziraju Petu međunarodnu biciklističku karavanu prijateljstva “Mostar – Vukovar 2017”.

Za organizaciju ovakve nesvakidašnje manifestacije ima više razloga, a između ostalih je nastavak prijateljskih odnosa između BiH i Hrvatske te Grada Mostara i Grada Vukovara koji su i službeno gradovi prijatelji.

– Biciklističkom karavanom želimo ujedno povezati ta dva ratom napaćena i izmučena grada, čija se sudbina umogočemu promijenila kao posljedica ratnih događanja. Karavanom želimo isplesti niti prijateljstva između dvije države i dva grada te u naša sjećanja trajno urezati opomenu da se nikad ne zaboravi i to prenijeti generacijama koje dolaze – kazao je predsjednik BK Mostara Toni Zorić.

Dodao je kako u tu nit prijateljstva žele povezati i druga mjesta u BiH i Hrvatskoj koja su osjetila ratna stradanja, a kroz koja će karavana prolaziti.

– Karavanom se također želi odati počast žrtvama i stradalima u Hrvatskoj i BiH koji su položili svoje živote za obranu svojih stoljetnjih ognjišta, a posebice žrtvama Vukovara – kazao je tajnik Udruge za promociju biciklizma “Hercegovina Bike” Goran Prskalo, napomenuvši kako će biciklistička karavana prijateljstva trajati pet dana, a sastojat će se od četiri etape ukupne dužine oko 430 kilometara.

– Karavana će se kretati pravcem Mostar – Kiseljak – Žepče – Orašje – Županja –Vukovar.  Vozit će se magistralnim i županijskim cestama i karavana će imati policijska pratnju – kazao je Prskalo.

Zbog lakše i kvalitetnije organizacije aktivnosti, broj sudionika u karavani limitiran je na 40, ističu organizatori te pozivaju sve zainteresirane da se što prije prijave za sudjelovanje i tako osiguraju sebi mjesto u ovoj manifestaciji.

Detaljne informacije o biciklističkoj karavani mogu se pronaći na web stranici, kao i na Facebook stranici.

Prijave traju do 21. travnja 2017. godine, a prijaviti se može OVDJE• Više od 200 biciklista proslavilo 115. rođendan Ćire

hutoVO BLATOU povodu obilježavanja 115. godišnjice od puštanja u promet uskotračne pruge na području Hercegovine, u nedjelju je na području Hutova blata upriličena Ćirina biciklijada na kojoj je sudjelovalo više od 200 biciklista iz BiH i Hrvatske.

Biciklijada je organizirana u sklopu projekta “Bicikliranjem kroz povijest” – Revitalizacija stare uskotračne pruge “Ćiro” koji se realizira uz financijsku potporu Europske unije. Start i cilj biciklijade bio je na Karaotoku u Parku prirode “Hutovo blato”, a vozilo se ukupno 40-tak kilometara kroz područje Parka te uređenom makadamskom trasom bivše uskotračne pruge od Dračeva do Brštanice. Biciklisti su prošli kroz 10 tunela te preko dva željeznička mosta, a vozili su obodom Hutova blata s kojeg se pruža fantastičan panoramski pogled na Park prirode.

Na startu biciklijade sve su sudionike prigodnim riječima pozdravili predstavnici spomenutog projekta te Općine Čapljina koji su izrazili zadovoljstvo velikim odzivom na biciklijadu unatoč velikim vrućinama te istaknuli kako projekt revitalizacije uskotračne autrougarske pruge predstavlja veliki turistički potencijala za razvoj cikloturizma na području Hercegovine. Biciklisti su na pola puta osvježili se i odmorili u Brštanici kod stare željezničke stanice Hrasno gdje su ih dočekali predstavnici tamošnje mjesne zajednice, a o Ćirinoj povijesti i njegovom značaju za južnu Hercegovinu govorio je publicista Stanislav Vukorep.

Po povratku biciklista za sve sudionike bio je osiguran ručak na Karaotoku.

Organizaciju biciklijade podržali su Biciklistički klub Mostar, Park prirode “Hutovo blato”, hotel “Park” na Karaotoku te voda “Leda”.

Inače, projekt “Bicikliranjem kroz povijest” – Revitalizacija stare uskotračne pruge “Ćiro” financira Europska unija u okviru Programa Prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina, a implementira Javno poduzeće “Vjetrenica-Popovo polje” Ravno i partneri Regionalna razvojna agencija REDAH, Regionalna razvojna agencija DUNEA, Udruga za promociju biciklizma “Hercegovina Bike”, Turistička zajednica Općine Konavle, Turistička organizacija Općine Trebinje te općine Čapljina, Ravno i Neum.

Projektom je predviđeno uređenje i obilježavanje biciklističke trase od Mostara do Dubrovnika i Konalava, te do Trebinja u dužini oko 200 kilometara.• Hercegovina Bike organizirala i drugu biciklijadu Djeda Božićnjaka

djedabozicnjakaU povodu božićnih blagdana i novogodišnjih praznika, Biciklistički klub Mostar u suradnji s Udrugom za promociju biciklizma “Hercegovina Bike” treću je godinu zaredom u Mostaru organizirao biciklijadu Djeda Božićnjaka/Mrazova. 
 
 Kao prethodne dvije godine, Djeda Božićnjaci/Mrazevi najmlađim su građanima Mostara, koji su se zatekli na ulicama, dijeliti slatkiše te prigodne darove. 
 
 Start i završetak biciklijade bio je ispred tržnog centra Mepas Mall, gdje je ujedno bilo upriličeno druženje na kojem je bilo 50-tak Djeda Božićnjaka/Mrazeva  i to uz glazbu i božićno-novogodišnje delikatese, a Mostarci su vidjeli i Djeda Božićnjake kako se snalaze na klizaljkama 
 
– Želja nam je bila da, kao i prethodnih godina, unesemo malo blagdanskog ozračja pred nadolazeće blagdane i praznike, te da razveselimo najmlađe građane Mostara, ali i Hercegovine – rekao je predsjednik BK Mostara Toni Zorić.
 
Djeda Božinjaci su nakon biciklijade posjetili štand kod Španjolskog trga na kojem se, prodajom palaćinka, skupljala pomoć za djecu s posebnim potrebama.


• “Hercegovina Bike” suorganizator prve međunarodne cestovne utrke u Hercegovini

Udruga za promociju biciklizma „Hercegovina Bicikl“ i Biciklistički klub Mostar 18. svibnja ove godine organizirat će Prvu međunarodnu cestovnu biciklističku utrku kroz Hercegovinu pod nazivom “Hercegovina Classic 2014“. 

U povodu tog događaja, danas je u Mostaru organizirana konferencija za novinare na kojoj je istaknuto kako će ova utrka biti zapisana kao prva međunarodna cestovna utrka održana u Hercegovini. 

Ovom će se utrkom Hercegovina ucrtati i na cestovnoj biciklističkoj karti Europe”, kazao je predsjednik Biciklističkog kluba Mostara Toni Zorić

Pojasnio je kako je riječ o kružnoj utrci sa startom i ciljem u Mostaru, a u dužini od oko 164 kilometara prolazit će kroz općine Široki Brijeg, Posušje, Grude, Ljubuški i Čapljinu, te kroz općinu Stolac. 

Utrka će okupiti vozače iz BiH, ali i iz susjednih zemalja i želja nam je da postane tradicionalna, te da uđe u UCI kalendar utrka i privuče, kako natjecatelje, tako i posjetitelje iz cijelog svijeta”, kazao je Zorić, koji je ujedno i direktor ove utrke. 

Dodao je kako je utrka u Hercegovini zamišljena i da bude uvodna utrka za sve vozače i biciklističke reprezentacije iz regije i šire, koje će sudjelovati na Grand Prix utrci u Sarajevu, 22. lipnja ove godine. 

Utrka u Sarajevu održava se uz podršku Tour de Francea i u suradnji s francuskim Veleposlanstvom u BiH koje također podržava utrku u Mostaru”, kazao je predsjednik Biciklističkog kluba Mostar, koji je zahvalio Elektroprivredi HZ HB te ovlaštenom trgovcu i serviseru Škode u Mostaru, tvrtki Apolo d.o.o. Mostar na prepoznavanju značaja ovog projekta. 

Sportski direktor Biciklističkog kluba Mostar Dragan Bošnjaknapomenuo je kako je utrka uvrštena u kalendar utrka Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine kao utrka Premijer lige BiH. te da će novčani nagradni fond iznositi oko 6000 konvertibilnih maraka, 

Ukupna dužina staze je 164 kilometra s ukupnim usponom od 1900 metara. Same brojke o ukupnoj dužini staze i ukupnom sponu govore da je riječ o teškoj i zahtjevnoj stazi”, kazao je Bošnjak, dodavši kako će utrka, s obzirom na više kategorija, ima pet ciljeva i to u Širokom Brijegu, Posušju, Grudama, Čapljini, Mostaru. 

Staza biciklističke utrke

Za seniorske kategorije na stazi bit će i nekoliko brdskih ciljeva koji će se bodovati za pobjednika brdskih ciljeva. Ovakvo postavljanje brdskih ciljeva i nagrađivanje pobjednika daje dodatnu dinamiku i neizvjesnost samom tijeku cijele utrke, a gledateljima mogućnost da na prolaznim brdskim ciljevima vide nadmetanje za pobjednika”,  kazao je Bošnjkak, koji je iskoristio prigodu te predstavio prvi cestovni natjecateljski tim Biciklističkog kluba Mostar.pod nazivom BKM Pro Team. 

Na konferenciji za novinare sudjelovali su i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, te predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Hasan Šišić koji su dali podršku organizaciji ove utrke te su izrazili zadovoljstvo što je biciklizam nakon toliko godina zaživio u Mostaru i Hercegovini.
 
Zadovoljstvo mi je da se biciklizam vratio u Mostar i na nama je da njegov razvoja podržimo, kako u sportskom, tako i u urbanom, rekreativnom, ali i turističkom smislu”, kazao je Bešlić, koji je obećao podršku u organizaciji utrke “Hercegovina Classic 2014“. 

‘Iako je Biciklistički klub Mostar mlad klub, do sada je napravio izvanredne rezultate i spada u uspješnije klubove u Gradu Mostaru”,  istaknuo je predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Hasan Šišić. 

Na konferenciji za novinare trebao je sudjelovati i predsjednik Biciklističkog saveza BiH Zlatko Berbić, no zbog poslovnih obveza otkazao je dolazak u Mostar. Međutim priopćio je kako  Savez podržava utrku i učinit će sve što je moguće kako bi Hercegovina, kao iz cijela država, postala omiljeno biciklističko odredište za sportske ali i rekreativne bicikliste. • “Hercegovina Bike” organizirala biciklijadu Djeda Božićnjaka

U povodu božićnih blagdana i novogodišnjih praznika, Biciklistički klub Mostar u suradnji s Udrugom za promociju biciklizma “Hercegovina Bike” i ove godine u Mostaru organizirao je biciklijadu Djeda Božićnjaka.

  GALERIJA SLIKA

Biciklijada se održala u nedjelju 22. prosinca, s početkom u 12 sati.

Start i završetak biciklijade je bio ispred Zimskog grada u ulici Stjepana Radića, a vozio se krug po cijelom gradu.

Kao i prošle godine, Djeda Božićnjaci najmlađim će građanima Mostara, koji se zateknu na ulicama, dijelili su se slatkiši te prigodni darovi.

“Želja nam bila da, kao i prošle godine, unesemo malo blagdanskog ozračja pred nadolazeće blagdane i praznike, te da barem u ove dane razbijemo sivilo koje nas je obavilo”, rekao je predsjednik Udruga “Hercegovina Bicikl” Toni Zorić.

U biciklijadi su mogli sudjelovati svi koji se obuku u Djeda Božićnjaka, ili barem na glavu stave kapu od Djeda Božićnjaka.

Ruta biciklijade bila je: Zimski grad (ulica Stjepana Radića), Mepas Mall, Centar II, vrh Avenije, zgrada Spajalica, Rondo, Dom zdravlja, Titov most, Španjolski trg, Rondo, Đački dom, Zimski grad.• “Hercegovina Bike” suorganizator velike manifestacije u povodu Euopskog dana bez automobila

Udruga za promociju biciklizma “Hercegovina Bike” zajedno s Biciklističkim klubom Mostar bila je 22.09.2013. organizator manifestaciju ‘Bike Day 2013. – HT Eronet’. koja se održala na platou trgovačkog centra Mepas Mall u Mostaru.

 Manifestacija se organizirala na Europski dan bez automobila koji se već 12 godina obilježava na starom kontinentu, a treću godinu za redom u Mostaru.

U sklopu manifestacije priređeno je više zabavnih sadržaja, između ostalog, nastupi Mostarskih mažoretkinja, te plesnih studija B-Dance, Mo-Stars, Flash i Erigo-D.

Održana je vrlo zanimljiva utrka komunalnih djelatnika na triciklima, kao i akrobatski nastupi sarajevskih skejtera i biciklista, a središnji dio programa bila je biciklijada ulicama Mostara u kojoj su osim biciklista iz Mostara sudjelovali i biciklisti iz Sarajeva, Širokog Brijega,  Ljubuškog I Gruda.

Galerija fotografija

Uz zabavni sadržaj, na platou tržnog centra od jutarnjih sati na više štandova bili su izloženi bicikli poznatih europskih i svjetskih proizvođača.

I ove godine manifestacija je imala humanitarni karakter. Ispred trgovačkog centra Mepas Mall bili su postavljeni štandovi s rukotvorinama Caritasova Centra za radno osposobljavanje osoba s razvojnim poteškoćama ‘Nazaret’, te Radionice za osobe s posebnim potrebama ‘Emanuel’ koja djeluje u sklopu Caritasova centra “Sveta obitelj”.

Pokrovitelji manifestacije su bili Trgovački centar Mepas Mall i Sportski savez Grada Mostara, a partneri Auto moto klub Mostar, Mostarske mažoretkinje, te plesni studiji B-Dance, Mo-Stars, Flash i Erigo-D. Medijski pokrovitelji: Bljesak.info, Radio Dobre Vibracije, BikeMagazin.info, te Večernji list.

Generalni sponzor manifestacije je bio HT Eronet, zlatni sponzor je Guma-M, srebreni Satelit-tbm HB Međugorje, a brončani Euroherc. Ostali sponzori: Radenska, Canita, Red Bull i Shift Brand Design.

 • Udruga “Hercegovina Bike ” i službeno registrirana

Udruga za promociju biciiklizma “Hercegovina Bicikl (Bike)” i službeno registrirana pri državnost Ministarstvu pravde.• “Hercegovina Bike” na radionici Japanske razvojne agencije (JICA)

Udruga za promociju “Hercegovina Bike” uspješno je sudjelovala na radionici koja se održala 12.03.2013. godine, u prostorijama Gospodarske komore FBiH a koju je s Razvojnom agencijom za Hercegovinu (REDAH) organizirala Japanska razvojna agencija (JICA) Predstavnici JICA-e su tom prigodom predstavili  ” Razvoj međunarodnog turističkog koridora u Hercegovini “• “Hercegovina Bike” na završnoj konferenciji projekta o civilnom društvu

 Predstavnici Udruge za promociju biciklizma “Hercegovina Bike” sudjelovali na završnoj konferenciji projekta “Civilno društvo u akciji za dijalog i partnerstvo” koja se održala u Mostaru, 9. i 10. maja/svibnja 2013. godine.

Konferencija je bila završni događaj na kojoj su predstavljene aktivnosti koje su implementirane u sklopu dvogodišnjeg projekta suradnje „Civilno društvo u akciji za dijalog i partnerstvo“, koji je podržala Delegacija Europske unije u BiH u sklopu programa “Podrška tematskim NVO mrežama”. 

Na konferenciji je prikazan dokumentarni filma “Civilno društvo u akciji za dijalog i partnerstvo” u kojem je sudjelovao i tajnik Udruge Goran Prskalo.

 • Udruga “Hercegovina Bike” suorganizator Biciklističke karavane prijateljstva Mostar – Vukovar

Udruga za promociju biciklizma “Hercegovina Bike” suorganizator Biciklističke karavane prijateljstva Mostar – Vukovar.

U karavani je sudjelovalo 50-tak biciklista iz cijele BiH i Hrvatske a vozila se pet dana dana i pređeno je ukupno  450 kilometara.

Povod organizacije karavane je  odavanje počast svim stradalima u BiH i Hrvatskoj, posebice u Vukovaru, iUjedno se žleljelo doprinos u unapređenju prijateljskih odnosa između Grada Mostara i Grada Vukovara koji su okrunjeni  potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu i suradnji.

Najstariji sudionik biciklističke karavane imao je 57. godina, a najmlađi 8. godina,

Pokrovitelji biciklističke karavane bili su Predsjednik Federacije BiH, Sportski savez Grada Mostara te Grad Vukovar. Organizaciju karavane pomogli su: GumaM d.o.o. Mostar, Koncern Agram, HT Eronet, Euroherc osiguranje, Hotel „Bevanda“, Mostar, Hotel “City” Mostar, Knok.ba, Restoran „Karting klub“ Mostar, Ljekarne Milas, Caffe „Gaga“ Mostar, Caffe „Terminus“, Kiseljak, OIL – AC d.o.o. Mostar, Shift Brand Design, Auto salon „Apolo“ Mostar, Katarina d.o.o. Mostar, tvrtka „Shamballa“ Kiseljak, Miviko d.o.o. Posušje, Turistička zajednica Grada Vukovara, Bike Shop Vukovar, OPG Mirjana Milanković – Vukovar, Candy Mix d.o.o. Široki Brijeg, Trgovački centar Mepas Mall Mostar,Autoprevoz-Bus Mostar, Vina Zadro d.o.o. Domanovići, Podrumi Andrija Čitluk, MCI d.o.o. Široki Brijeg, Bernina d.o.o. Široki Brijeg, Decorum d.o.o. Županja, Vukovarsko pivo, “Pinus” Blidinje, Lumen d.o.o. Drinovci, Cvjećarna „Masline“ Mostar, Agencija Arenta i drugi.

Medijski pokrovitelji bili su Radio Dobre Vibracije, Bljesak.info, BikeMagazin.info, Večernji list, Radio postaja Herceg-Bosne, Jabuka TV, Radiopostaja Žepče, Poskok.info, Ekspresno.info, Postaja.ba, ABCportal.info, Rama-Prozor.info.

U organizaciji biciklističke karavne sudjelovali su još:BK Široki, BK Požega, BK Vukovar, BK Žepče, BK Nogara Županja te BK Lepenica.• LDA prepoznala rad Udruge “Hercegovina Bike”

Agencija lokalne demokracije (LDA) Mostar prepoznala je rad Udruge za promociju biciklizma „Hercegovina Bike“ te u dio svojih projektnih aktivnosti za IPA Adriatic poziv uvrstila i podršku formiranju, opremanju i promociji biciklističkih staza na području Mostara i Čitluka.

 • Osnovana Udruga za promociju bicikliza Hercegovina Bike

Udruga za promociju biciklizma „Hercegovina bicikl“ nastala je kao potreba da se na jedan sveobuhvatan način promovira biciklizam u Hercegovini, sa željom da okupi oko sebe sve relevantne biciklističke djelatnike i biciklističke klubove kako bi zajedničkim snagama pokušali brendirati Hercegovinu kako regiju poželjnu za biciklizam, a što bi u konačnici doprinijelo popularizaciji i omasovljivanju biciklizma, ali i stvaranju  preduvjeta za razvoj cikloturizma koji je zadnjih godina u Europi, ali i svijetu, sve više u ekspanziji te postaje važna turistička grana.  Udruga „Hercegovina bicikl“ osnovana je 08.02.2013. i okuplja članove biciklističkih klubova iz Hercegovine. Udruga je  do sada kao partner sudjelovala u organizaciji Biciklističke karavane prijateljstva „Mostar – Vukovar“ koja je okupila 50 biciklista iz cijele BiH, ali i Hrvatske. • Odobrena sredstva za nove staze Herzegovina bike projekta

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut accumsan scelerisque mauris id fermentum. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Nullam ac nisl lorem, at euismod enim. Proin sapien elit, posuere ac ornare a, pulvinar bibendum tellus. Integer eu pellentesque ante. Curabitur cursus mauris et nisi feugiat sollicitudin. Nulla nec augue a libero placerat eleifend.• U posjeti poznatoj europskoj maratonskoj utrci Parenzana u Istri

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut accumsan scelerisque mauris id fermentum. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Nullam ac nisl lorem, at euismod enim. Proin sapien elit, posuere ac ornare a, pulvinar bibendum tellus. Integer eu pellentesque ante. Curabitur cursus mauris et nisi feugiat sollicitudin. Nulla nec augue a libero placerat eleifend.• Puštena u rad nova web stranica Herzegovina bike projekta

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut accumsan scelerisque mauris id fermentum. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Nullam ac nisl lorem, at euismod enim. Proin sapien elit, posuere ac ornare a, pulvinar bibendum tellus. Integer eu pellentesque ante. Curabitur cursus mauris et nisi feugiat sollicitudin. Nulla nec augue a libero placerat eleifend.