Humski bedem – pogled u dušu Mostara


 
  • Naziv staze: Humski bedem
  • Dužina staze (km): 6.4
  • Uspon (m): 375
  • Teren: Asfalt
  • Područje: Mostar
  • Težina:
  • Ocijena: 4


   Južnim bedem Mostara opasan je brdom Hum s kojeg se možda i najbolje vidi duša i ljepota Mostara. Nadvisuje Stari Grad i Stari most i s njega pogled doseže u dubinu zapadne i južne Hercegovine te se oko njega ocrtavaju kamene gromada u cijelom svom radijusu. Sa sjevera se uzdižu planine Prenj i Čvrsnice sa istoka Velež a na jug pogled puca do Biokova koje se izdiže nad Makarskom rivijerom.

 

    Brdo Hum je visoko 410metara, a na njegovom vrhu uzdiže se križ visok 33 metra. Do vrha brda vijuga asfaltirana cesta. Start je na Španjolskom trgu u središtu Mostara i to je pozna točka svih biciklističkih ruta na području Mostara. Staza vodi preko Šetalište Nikole Šubića Zrinskog (staro Lenjinovo šetalište) pa do kružnog toka (Rondo) na kojem se put nastavlja prema cestama za Čitluk i Široki Brijeg, odnosno mostarskoj katedrali nakon koje počinje uspon sve do vrha Huma. Na raskrižju cesta za Čitluk i Široki Brijeg skreće se prema Čitluku (lijevo) i uspon nastavlja pored katoličkog groblja pa sve do skretanja za brdo Hum  (3,8 km nakon starta). Podloga je i dalje asfaltna ali bez prometa. Cesta ujedno predstavlja Križni put i tako sve do vrha brda gdje se nalaži križ visok 33 metra. Uspinjući se brdom lagano se otvara panoramski pogled na Mostar, na Bišće polje južno od Mostara, na zapad na Mostarsko blato. Putom se može vidjeti i ostaci bunkera iz Drugog svjetskog rata. 

 Upozorenje: Brdo Hum je bilo na crti razgraničenja u zadnjim ratnim događanjima pa stoga upozoravamo da se ne skreće s ceste te da se poštuju znakovi za opasnost. Nakon dolaska na vrh brda postoji makadamski put i ne preporučamo da se njime prolazi iako na samom putu ne postoje znakovi opasnosti od mina.QR Code

Ostavite komentar

Trebate biti prijevljeni da bi mogli poslati komentar.