Ćiro Family Week

by Toni Zorić

INFORMACIJE O IZLETU – Biciklirajte i otkrijte našu baštinu

Povijesna uskotračna pruga sa parnom lokomotivom prolazi od Mostara uzduž rijeke Neretve, prelazeći granicu sa Hrvatskom sve do Dubrovnika. Konstrukcija pruge je počela 1898. i završila 1901. Danas je pruga rekonstruirana u biciklističku stazu.

Jednodnevni izlet obuhvaća 18 kilometara dugu biciklistički turu starom Ćirinom trasom koja je vijugala obodima Popovog polja. te nudi prelijepe krajolike. Vozi se pretežito ravničarskim dijelom i prolazi se pored pet starih željezničkih stanica, od čega su dvije pretvorene u restorane i vinoteke. Predviđen je i prolazak pored najdužeg Ćirinog tunela na cijeloj trasi, a za kraj je ostavljena kraća vožnja uređenom makadamskom trasom kojom se dolazi na cilj u Zavali, gdje se nalazi Vjetrenica, najvećoj i najpoznatijoj spilji u Bosni i Hercegovini, u kojoj je živi i čovječja ribica. U Zavali se nalazi i čuvena manastirska crkve Vavedenja Bogorodice.

 • Polazna točka je u mjestu Trnčina, kod stare željezničke stanice, od kuda se kreće prema 11 kilometara udaljenom Ravnom, pitomo, strmo postavljeno hercegovačko mjesto izgrađeno od kamena sa srednjovjekovnom crkvom Svetog Mitra. Putem, kuda je nekada “hučao” Ćiro, proći će se pored starih stanica u Veljoj Međi i Dvrsnici a kraći predah bit će u Hotelu Stanica Ravno, boutique hotelu u obnovljenoj staroj željezničkoj stanici. Hotel ima restoran i vinoteku i tu je predviđena zakuska i kušanje vina.
 • Nakon osvježenja, predviđena je vožnja do 7 kilometara udaljene Zavale. Prvo se ide asfaltom a onda se, spuštamo do tunela u Čvaljini, najdužim tunelom na Ćirinoj trasi (340 m). Tunel je poznat po tome što je ručno probijen za samo godinu dana, a sada je jedno od većih staništa šišmiša u ovom dijelu Europe.
 • Završni dio ostavljen je za uređenu makadasku trasu Ćirine trase kojom će se stići u Zavalu, do istoimenog restorana “Gostionica Zavala“, koji je također, napravljen u staroj željezničkoj stanici.
 • Kao neizostavni dio putovanja je i obilazak spilje Vjetrenica nakon čega slijedi slasna domaća kuhinja u resoranu “Gostionica Zavala“.
 • Na kraju putovanja je moguć i posjet obližnjoj manastirskoj crkvi Vavedenja Bogorodice.

RASPORED

 1. 10:00   Početak ekskurzije: Trnčina
 2. 10:00-12:30   Bicikliranje: Trnčina – Velja Međa – Ravno – Čvaljina – Zavala
 3. 11:30   Posjet: hotel Stanica Ravno
 4. 11:45  Na upit: Ručak, lokalna kuhinja i degustacija vina
 5. 12:00  Posjeta: Čvaljina tunel na Ćirinoj pruzi
 6. 12:30  Posjeta: spilja Vjetrenica
 7. 13:45 Na upit: Ručak restoran “Gostionica Zavala”
 8. 14:00   Kraj ekskurzije: moguća posjeta manastirskoj crkvi Vavedenja Bogorodice

ARANŽMAN UKLJUČUJE

 • Karte (mapa ili GPX)
 • Sugestije
 • Asistencija

POSEBNI ZAHTJEVI

 • Specijalizirani vodič: 80,00 €
 • Ručak: Lokalna kuhinja
 • Organizacija smještaja
 • Transferi

RENTAL BICIKALA

 1. MTB Bicikli – 15,00 €
 2. E-Bike – 25,00 €

KONTAKTIRAJTE NAS:

☎️ +387 63 400 260 (Viber & WhatsApp dostupni)
📧  
visit@herzegovinabike.ba

POSJETITE ĆIRO WEB

PROMOTIVNI VIDEO

Book now

Mail: visit@herzegovinabike.ba

Mob: +387 63 400 260

Satelitski prikaz staze

 

Galerija fotografija