Cycling Rural: Vodopad Žukovica

by Toni Zorić


INFORMACIJE O IZLETU – Cycling Rural: True Herzegovina Experience

Najveći dio ove rute prolazi kroz ruralne dijelove zapadne Hercegovine, pružajući savršene uvjete za biciklizam. Staza polazi iz Posušja, u dužini od 63km obilazeći mjesta Vir, Podbila, Zavelim, vodopad Žukovica i Tribstovo jezero, te putovanje ponovo završavamo u Posušju kod stežaka na Ričini. Od posjeta udaljenih sela, ruralnih cesta i načina života lokalnog stanovništva na ovoj 63 kilometara dugoj ruti, otkrit ćete najskrivenije kutke prirode u zapadnoj Hercegovini.

Polazna i krajnja točka ovog aranžmana je Posušje, gradić smješten u Posuškom polju na visini od 675mnv, te raspolaže sa 157,40km uređenih biciklističkih staza što je ovu općinu pozicioniralo kao idealnu destinaciju za ljubitelje biciklizma. Biciklističko putovanje počinjemo u Posušju, točnije “Stećaka na Ričini”, mjesta gdje život kontinuirano traje od brončanog doba što nam potvrđuju brojna registrirana arheološka nalazišta. Radi se o srednjovjekovnoj nekropoli od 6 stećaka koji svojim monumentalnim dimenzijama spadaju među najveće u BiH. Stećci su dokaz da su na ovom području tijekom krasnovjekovnog doba živjeli mnogi uglednici i velikani. Stećci i njihovo svjedočanstvo jednog vremena dio su cijelokupnog mozaika, od struke poznate “Posuške kulture”.

Vožnju nastavljamo kroz životopisna mjesta Vir, Podbila, Zavelim, kraj koji je pogodan za stočarstvo i zemljoradnju, tako da ćemo i danas naći mnoga domaćinstva koja se bave upravo ovim poslovima.  U Viru nalazimo Ilirske, rimske i srednjovijekovne trgove, a impulsi datiraju iz mlađeg kamenog dobba. U Podbili obilazimo ostatke župe Podbila iz 16. stoljeća, mlinicu i vinski podrum franjevaca. Nakon Podbile upućujemo se prema Zavelimu, mjestu koje je bbilo granica između dvije zemlje, Mletačka republika i Tursko carstvo, a danas je granica između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te također ono i geografski dijeli Tropolje, Zagoru i Hercegovinu.

Vodopad Žukovica je smješten u Posuškom Zagorju, točnije zaseok Vira, i to je vodopad koji očarava svojom ljepotom i netaknutom prirodom i jedno je od ljepših mijesta za posjetiti. Ovaj vodopad skriven je daleko od ljudske ruke i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tik uz vodopad nalazi se i Žukovička pećina koju su istraživali ugledni arheolozi.

Tribistovo jezero je sljedeći biser kojeg ćemo posjetiti, a nastalo je kao akumulacija pitke vode za potrebe stanovnika Posušja. Napravljeno je 1989 godine, dužina mu je oko 500m, širina 300m, dok je najveća dubina 15metara. Nalazi se na visini od 915m između dva usijeka i bogato je ribom šaranom, pastrmkom, babuškom i kljenom. Također, u sklopu jezera nalazi se i kupalište koje privlači mnoge kupače.

Nakon naporne ture, ali s osmjehom na licu vraćamo se u Posušje, odnosno lokaciju odakle je i krenulo naše biciklističko druženje.

 • Polazna točka je u mjestu Posušje, odnosno “Stećaka na Ričini”, od kuda se kreće prema 11 kilometara udaljenom Viru, te dalje prema mjestima Zavelim i Podbila. U Podbili je planiran obilazak povijesnih lokaliteta.
 • Nakon obilaska Podbile, predviđena je vožnja do 13 kilometara udaljenog vodopada Žukovica. Kod vodopada Žukovica se po prvi put na ovom putovanju i susrećemo sa makadamskim dijelom staze.
 • Nakon obilaska Žukovice, putovanje dalje nastavljamo makadamskom stazom prema jezeru Tribistovo, gdje u lokalnim restoranima možemo napraviti i kratku pauzu, a možda se čak i okupati u jezeru.
 • Kao neizostavni dio putovanja je i spust sa jezera Tribistovo kroz kanjon Brine prema Posušju.
 • Na kraju putovanja je moguć i posjet obližnjoj crkvi Blažene Djevice Marije.

RASPORED

 1. 10:00   Početak ekskurzije: Stećci na Ričini
 2. 10:00-17:00   Bicikliranje: Posušje – Vir – Zavelim – Podbila – Žukovica – Tribistovo – Posušje
 3. 13:30   Posjet: Podbila i franjevačka crkva iz 16 stoljeća
 4. 14:00  Na upit: Ručak, lokalna kuhinja i degustacija vina
 5. 15:00  Posjeta: Vodopad Žukovica
 6. 16:00  Posjeta: jezero Tribistovo
 7. 16:10  Na upit: Okrijepa u restoranu Tribistovo jezero
 8. 17:00   Kraj ekskurzije: moguća posjeta crkvi Blažene Djevice Marije

ARANŽMAN UKLJUČUJE

 • Karte (mapa ili GPX)
 • Sugestije
 • Asistencija

POSEBNI ZAHTJEVI

 • Specijalizirani vodič: 100,00 €
 • Ručak: Lokalna kuhinja
 • Organizacija smještaja
 • Transferi
 • Garmin uređaj: 10,00 €

RENTAL BICIKALA

 1. MTB Bicikli – 15,00 €
 2. E-Bike – 25,00 €

KONTAKTIRAJTE NAS:

☎️ +387 63 400 260 (Viber & WhatsApp dostupni)
📧  
visit@herzegovinabike.ba

PROMOTIVNI VIDEO

Book now

Mail: visit@herzegovinabike.ba

Mob: +387 63 400 260

Galerija fotografija