Avanturistički park Peć Mlini

by Toni Zorić

Šire područje vodene oaze Peć Mlina, prema povijesnim saznanjima bilo je naseljeno od najstarijih vremena-prapovijesti, rimskog perioda, kasne antike i srednjeg vijeka sve do našeg vremena.

Rijeka Trebižat jedina je rijeka u Europi koja ponire 9 puta i ponovno kao Feniks izvire iz siromašnog hercegovačkog krša svaki put još jača i sa svojim pritocima pretvarajući ovaj dio Hercegovine u plodnu, obradivu nizinu i Bogom dano područje za život. Proteže se od svojega izvora u Tihaljini do ušća u Neretvu u Strugama dužinom od 50km, tako da je u tom područjima susrećemo pod raznim imenima (Culuša, Ričina, Brina, Suvaja, Matica, Vrlika, Tihaljina, Mlade, Trebižat). Izvire na lokalitetu netaknute prirode u jugozapadnom dijelu općine Grude.

Od Peć mlina do Studenaca bilo je na desetak bajkovitih mlinica za koje je Trebižat bio žila kucavica, svom snagom pokretao kamene ploče na koje bi se dovozilo žito koje bi se poslije pretvaralo u najkvalitetnije mirisno brašno.

U blizini Peć Mlina se nalazi i Ravlića pećina koja predstavlja jedno od najznačajnijih prapovijesnih pećinskih naselja. Posljednji koji su se njome služili bili su hajduci ovog kraja iz XVIII. i XIX. stoljeća.

Lokalne vlasti prepoznale su ogroman potencijal ovog turističkog odredišta te su kroz projekt Adriatic Canyoning na području Peć Mlini uređene šetnica do izvora rijeke Tihaljine, izgrađen veliki te obnovljen mali drveni most, Ravlića pećina uređena, osvijetljena i zaštićena, postavljen Zip line koji polazi s brda Petnjik iznad Peć Mlina, s dvije sajle u dužini od 600 metara i 400 metara, postavljeno sportsko penjalište u Ravlića pećini te Via Ferrata uz “Cvitanjske stine” u dužini od cca 300 metara.

Projekt “Adriatic Canyoning”, ukupne vrijednosti 1.879.251 eura financiran je iz “INTERREG IPA” programa prekogranične suradnje Hrvatska- Bosna i Hercegovina- Crna Gora 2014-2020. Glavni cilj projekta je osnaživanje i diversifikacija turističke ponude u Jadranskom zaleđu, kroz prekogranični pristup na lokalitetima kanjona Borak (grad Široki Brijeg) i Peć Mlini (općina Grude) u Bosni i Hercegovini, kanjona Zrmanja (grad Obrovac) i kanjona Čikola (grad Drniš) u Hrvatskoj, te planini Orjen (grad Herceg Novi).

Cilj je projekta omogućiti bolje upravljanje i održivo korištenje prirodne i kulturne baštine kroz izradu modela za bolje upravljanje, te opremanje i promociju navedenih lokaliteta. Vodeći partner ovog projekta je grad Široki Brijeg, a projektni partneri su općina Grude, gradovi Obrovac i Drniš iz Hrvatske, te Agencija za razvoj Zadarske županije “ZADRA NOVA” iz Hrvatske, kao i Agencija za razvoj i izgradnju Herceg Novog “AZIR” iz Crne Gore. Projekt je započeo 1. srpnja, a završava 31. prosinca 2019. godine.

Avanturistički park Peč Mlini u sklopu Hercegovina Adventure Weeka koji se održan 27. i 28. 09. 2019. kroz projekt Adriatic Canyoning, otvorio je svoja vrata za posjetitlje. Radno vrijeme parka kao i rezervacije i najave za korištenje Zip linea i Via ferrate možete pronaći na njihovim službenim stranicama. Za posjetitelje koje žele uživati u laganoj šetnji ovom turističkom destinacijom otvorena je pješačka staza koja vas vodi na sami izvor rijeke Trebižata. Posebno veseli vidjeti velik broj posjetitelja s područja regija Hercegovina koji su u ovom kratkom vremenu otkad je park otvorio svoja vrata posjetili ovu lokaciju i uživali u sadržaju kojeg ova turistička destinacija nudi.

fotografije i tekst: Stanislava Borovac

Video credit: Ivica Grepo 

Fotogalerija / Photo gallery

Lokacija / Location

Pošalji upit / Send a request

Mail: visit@herzegovinabike.ba

Mob: +387 63 400 260