Zipline Fortica

by Toni Zorić

Sportsko-avanturistički park Fortica nalazi se na uzvišenju Fortica istočno od Mostara na nadmorskoj visini od 500m.

Glavna atrakcija sportsko-avanturističkog parka „Fortica“ jeste 570m dug ZIP LINE sa kojeg se pruža fantastičan pogled na Mostar.

Polazna tačka ZIP LINE je ispred planinskog doma i vidikovca na kojem se nalazi državna zastava BiH a završava na strmim stijenama sportskog penjališta „Stolac“ na kojem je obilježeno 13 penjačkih smjerova. Pored velikog ZIP LINE postoji i dječiji ZIP LINE dužine 20m.

Osim toga lokalitet parka je idealan za brdski biciklizam, jer postoji nekoliko staza na kojima se održavaju i takmičenja, a u blizini se nalazi i planina Velež na kojoj je mapirano preko 200km šumskih puteva koji se mogu koristiti za brdski biciklizam.

U sklopu parka će ubrzo biti uređeno i paragliding poletište a postoje uslovi za trail trčanje i hiking.

Pored sportskih sadržaja na lokaciji parka postoje i brojni ostatci austrougarskih i talijanskih utvrda iz I i II svjetskog rata što predstavlja dodatni sadržaj ove zanimljive lokacije.

AVANTURISTIČKI OBILAZAK PARKA FORTICA

Poludnevni obilazak avanturističkog parka Fortica uz kombinaciju različitih adrenalinskih aktivnosti. Start ture je iz planinskog doma na Fortici gdje se učesnici pripremaju i dobivaju upute o obilasku koji se odvija po sljedećem redosljedu:

– Spuštanje niz ZIP LINE sajlu dužine 570m sa pogledom na grad do uzvišenja Stolac – Kratka hiking tura na uzvišenju Stolac sa obilaskom italijanskih utvrđenja iz II svjetskog rata – Spuštanje užetom (abseil) niz liticu visine 25m – Obilazak parka u otvorenom džipu (džip safari) sa posjetom austrougarskim utvrđenjima iz I svjetskog rata – Povratak u dom i osvježenje domaćim sokovima.

Video credit: Zipline Fortica

Fotogalerija / Photo gallery

Lokacija / Location

Pošalji upit / Send a request

Mail: visit@herzegovinabike.ba

Mob: +387 63 400 260