Projekt Hercegovina Bike

by admin

 stecak-bike2

Udruga za promociju biciklizma “Hercegovina Bicikl”  realizira projekt izrade biciklističkih staza na području regije Hercegovine u sklopu svojih zadanih ciljeva kao udruge, a to su populizacija biciklizma kao sporta, ali i sredstva koje može povezati turističke kapacitete Hercegovine kroz sportsko-rekreativni biciklizam, odnosno cikloturizam.

Hercegovina spada u jednu od najljepših regija u ovom dijelu Europe koja čuva svoj autentični duh. Istodobno je i planinska i nizinska i primorska i kontinentalna. Na relativno malom prostoru susrećemo bogatstvo reljefnih i geoloških oblika, krajolika i vegetacije, raznovrsnu floru i faunu, te jedinstvene povijesne i kulturne spomenike. U sklopu tih saznanja otvara se mogućnost brendiranja Hercegovine kao cikloturističke destinacije i koje bi pridonijelo proširenju turističke sezone i većem iskorištavanju postojećih turističkih resursa tijekom cijele godine.

Projekt Biciklistička mreža Hercegovine predviđa trasiranje, snimanje, obilježavanje, signalizaciju, prezentaciju na internet stranici te promociju u sportskom i turističkom smislu najzanimljivijih biciklističkih staza na području Hercegovine koje bi povezale sve najvažnije i najpoznatije turističke odrednice određenog kraja.

Na  web stranici, koja je napravljena uz podršku Federalnog ministartsva okoliša i turizma, nalazi se turistička i ugostiteljska ponuda ovog kraja, informacije o kraju kroz koji prolazi biciklistička ruta (povijest, kultura i specifičnost kraja, turističke atrakcije) te galerije slika i video klipovi koji bi na slikovit i atraktivan način predstavili prirodna i kulturna bogatstva Hercegovine.

Na stranici je predviđeno i predstavljanje i druge tematske rute (vinske ceste Hercegovine, Putovi baštine na Trebižatu I sl.), zatim smještaja te drugih usluga koje se vezuju za turizam ovog kraja, kao i sve važnije informacije o Hercegovini.

Predviđeno je da se na stanici nalaze linkovi svih važnijih ustanova koje su uključene u turistički razvoj Hercegovine. Stanica će biti predstavljena i na engleskom jeziku, a u daljnjim fazama projekta trebala bi se prilagoditi i za korisnike s njemačkog, francuskog i talijanskog govornog područja.

Ovaj je projekt u potpunosti u skladu s politikom EU u kontekstu razvoja održivog turizma u EU, a što je u skladu s Lisabonskom strategijom. U tom je smilsu biciklistički turizam identificiran kao sredstvo za „poboljšanje životnih uvjeta na održiv način za sadašnje i buduće generacije“ (Commission of the European Communities 2006).