Bike park Prenj

by admin

 

PREGLED    STAZE     SMJEŠTAJ     GASTRO    INFORMACIJE     CJENIK USLUGA     MULTIMEDIJA

 

Prenj je najljepša i najatraktivnija planina u BIH. Smješten je u srcu dinarnih planina u sjevernom dijelu Hercegovine. Prenj leži u luku, sasjeverozapada, rijeke Neretve od Glavatičeva kod Konjica do Bijelog Polja kod Mostara; sa jugoistočne strane je omeđen planinskim masivima Veleža (1969m), Crvnja (1921m) i Visočica (1964m).

prenj-slika

Okružuju ga prirodna i vještačka jezera: Boračko, Jablaničko, Grabovičko, Salakovac, kao i rijeke Neretva, Ljuta, Neretvica, Bijela i Drežanka. U podnožju planine se nalaze tri grada: Konjic, Jablanica i Mostar. Planina Prenj spada u visoke planine BIH. Njen najviši vrh je Zelena Glava – 2155m. Vrhovi Prenja su interesantni i privlačni za planinare koji uživaju u čarima ove netaknute prirode.

BIKE PARK PRENJ čini 360km mapiranih i na terenu označenih šumskih i nekategoriziranih putova na širem području planine Prenj, namijenjenih prvenstveno za brdski biciklizam ali i za druge vidove rekreacije.

 

 Brdsko-biciklističko udruženje MTBA, Mostar

____ Staza za početnike      ____Staza za rekreativce      ____Tehnički zahtjevna staza 

 

Na četiri glavne „ulazne” tačke  postavljene su info table sa mapom cjelokupnog područja i svim potrebnim informacijama, kako slijedi:

1.    Rujište (ispred motela Snježna kuća)
2.    Jablanica (na platou ispred muzeja)
3.    Konjic (na šetalištu kod gradskog tunela)
4.    Boračko Jezero (na recepciji kod ulaza)

 Pored info tabli, izrađene su i džepne karte koje se mogu dobiti u info centrima turističke zajednice, biciklističkim klubovima i turističkim objektima na ovom području.

 Za sigurno korištenje staza preporučuje se kretanje isključivo označenim putevima, te upotreba džepnih karata ili GPS uređaja za orijentaciju.

 Korisnici upotrebljavaju staze na vlastitu odgovornost pri čemu moraju postupati odgovorno kako ne bi na bilo koji način ugrozili ili povrijedili sebe ili druge.

 Inače planina Prenj je 2012. godine iazabrana za najbolju MTB  destinaciju u izboru National Geographica                                                                                                                                                                      

QR Code           

 Download KMZ

 Download MTB Prenj & Velež map