Bike park Sutjeska

by admin

Nacionalni park Sutjeska je najstariji i najveći nacionalni park u BiH koji se od svog osnivanja, 1962. godine bavi turizmom. Sutjeska je po svojim prirodnim vrijednostima i ljepotama biser RS i BiH.

Obuhvaća područje Sutjeske sa strogim prirodnim rezervatom Perućica (najočuvanija i najveća prašuma u Europi), dijelove planina Maglić (2386m- najviši vrh u BiH), Volujaka, Vučeva i Zelengore. Zahvaljujući izvanrednim prirodnim vrijednostima i njihovoj očuvanosti NP Sutjeska je od 2000. godine uvršten u II kategoriju IUCN-a (Odjel UN-a za zaštitu prirode i prirodnih dobara).

NP Sutjeska je najraznovrsniji kompleks ekosistema na prostoru BiH i jedan od najraznovrsnijih na prostorima jugoistočne Europe. Cijelo područje Parka odlikuje izuzetna ljepota i raznolikost oblika pejzaža – od pitomih dolina, gustih šumskih kompleksa, planinskih pašnjaka do visokih planinskih masiva. Na Zelengori se nalazi osam glečerskih jezera „gorskih očiju“, a ono što također karakterizira  ovo područje su duboki kanjoni Sutjeske, Hrčavke i Jabučnice, bistrih planinskih rijeka bogatih potočnom pastrvom. Veoma je dragocjen i bogat fond divljači i rijetkih biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemske. U samom srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica (1434 ha), najočuvanija i najveća prašuma u Europi,  koja je izdvojena 1954. godine, prije osnivanja Nacionalnog parka i strogo je zabranjena bilo kakva intervencija čovjeka.

Na području Nacionalnog parka Sutjeska nalaze se i mnogobrojni spomenici starije i novije povijesti.

 

Kontakt:

NACIONALNI PARK “SUTJESKA”

73311 Tjentište, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina

NP “Sutjeska”, centrala: +387(0)58/233-102, fax: +387(0)58/233-114

Informacije i rezervacije: +387(0)58/233-130

Hotel “Mladost”: +387(0)58/233-118

E-mail: sutjeska@teol.net