Sanjin Memić upisao Mostar u knjigu osvojenih Everestinga

by Toni Zorić

Sanjin Memić, član Biciklističkog kluba Mostar jutros u 4.27h ostvario je svoje snove i postao prvim Mostarcem koji je uspješno završio Everesting.

Svoj izazov započeo je u nedelju u 3 sata, dok je grad čvrsto spavao Sanjin Memić je sa nekolicinom svojih kolega krenuo u osvajanje Everestinga. I uspio je, nakon 26:04:21h i 224.33km Sanjin je uspio popeti visinu Everesta od 8.848 metara nadmorske visine.

Moj prvi Everesting je uspješno završen, brutalni usponi i napori, pad koncentracije, ali sa ovakom podrškom sve je bilo mnogo lakše. Želim da pohvalim najbolju ekipu iz BK Mostar, sve svoje prijatelje i kolege, a ponajprije moje roditelje i obitelj koji su bili tu uz mene, bez njih ovo ne bi bilo. Svi smo pobjednici“, komentirao je Sanjin Memić.

Na prvih 5-6 uspona sam se osjećao super tu sam probijao led. Kako je zora krenula pocela je da pristiže ekipa pa svaki uspon ide netko od podrške, već na 8 usponu počeli su grčevi bolovi u leđima tu sam počeo lagano da podsustajem. Na spustu ugledam ekipu od 15 vozača i razmišljam ovo bi me malo moglo fizički i psihički podići. Idemo na 2 nova kruga s ekipom sve se može. Kako je krenula noć noge su bile sve teže i teže i psihički se nisam bas dobro osjećao. Odlučio sam se za malo dužu pauzu od 15 minuta da nakupim nove svježine, kako bih izbjegao grčeve u posljednjim usponima. Još dva uspona i idemo kući, malo po malo dio po dio dođe i kraj i ovog “paklenog” izazova i Everest je osvojen“, komentirao je Sanjin.

Očekivao sam da uspon ide ispod 24h, ali loše vrijeme, vjetar sa niskim temperaturama dao je svoj prilog težini uspona, tako da sam se na nekoliko posljednjih uspona baš loše osjećao i prekoračio sam sat vremena više od planiranog. Nevjerovatno iskustvo za mene što sam se odlučio za ovako nešto. Cjeli moj tim je bio uz mene tokom svih penjanja koji su mi pomagali kad sam, najviše podsustao. Emocije su velike to se ne može opisat. Sve u svemu nevjerovatan osjećaj hvala Vam za svaki metar podrške, volim vas sve!, dodao je Memić.

Napomenimo, Everesting je vožnja gore i dolje istim usponom dok ne dođete do nadmorske visine od 8.848 m što je jednako vrhu Everesta. Uspon može biti kratak ili dug i bilo kojeg uspona, ali sve to će diktirati koliko dugo, koliko ponavljanja i u osnovi koliko će biti težak vaš pokušaj savladavanja Everesta.

 

Sanjin je za svoj Everesting odabrao brdo Fortica iznad Mostara i nakon 26 sati vožnje postao je prvim Mostarcem koji je završio jedan ovakav izazov.

Naime, mi smo prije dva dana saznali za njegove namjere i bilo je doista neočekivano. Do sada sam pratio dosta kolega iz BiH koji su sami pokušavali da se upišu u knjigu osvojenih Everestinga. Neki su uspijeli, no mnogi od njih i nisu. Sanjin je to namjeravao pokušati nekako potiho i samozatajno, a znao sam da to ne smijem pustiti tek tako, trebala mu je velika podrška, a i doza obaveze i napetosti, nešto što će ga motivirati i neće mu dati da lako odustane. Objavio sam na stranici kluba njegovo namjere i ono što smo vidjeli je doista bilo neočekivano. Sanjin nam je u posljednjih 24h svima pokazao pravo značenje kluba. Stotine kolega biciklista je izašlo taj dan na Forticu da ga podrži i sa njim podjele sa njim dio njegovih napora. Onda je uslijedila i velika podrška medija, sve je to otišlo na neku veću razinu i odustajanje nije bilo opcija“, komentirao je Toni Zorić, predsjednik BK Mostar.

 

Naravno da smo sretni zbog njega, sa svih strana stižu pozitivne reakcije i riječi podrške. Naporno je trenirao i pripremao se za ovo, a mi smo sretni što smo uključeni i što smo dijelom njegovog uspjeha. Ovo nije bio lagan izazov, ne uz zajedništvo i ogromnu podršku svjedoci smo da ništa nije nemoguće. Ovim putem bih zahvalio svim kolegama iz kluba i njegovim prijateljima na podršci u Sanjinovim naporima, kao i naravno svim medijima koji nas prate i podržavaju” dodao je Zorić.

Da bi Everesting bio i službeno završen, on mora biti objavljen na zvaničnoj stranici Everestinga, a u narednim satima Sanjin će sa kolegama iz kluba poslati svoj GPX zapis uspona, sa svim relevantnim podacima. Nakon što zvaničnici provjere ispravnost uspona, Sanjinov izazov će biti i službeno objavljen u “Kuću Slavnih” na stranici https://everesting.cc/ .

You may also like