Franciskana Brdska (MTB)

by Toni Zorić

INFORMACIJE O STAZI

Biciklistička staza “Franciskana” je tematskog tipa, zamišljena kao staza koja povezuje franjevačke vjerske objekte i muzeje u Hercegovini. Najduža staza u Hercegovini u svojoj dužini od 378km prolazi kroz cijelu Hercegovinu omogućujući korisnicima da sa brdskim (MTB) biciklima obiđu neke od najljepših dijelova ruralne Hercegovine, te upoznaju povijest, prirodne i kulturne ljepote cijele Hercegovine. Zbog svoje dužine i težine, preporučuje se da se ova dionica podjeli na više dana, odnosno da korisnici dionicu dugu 378km voze tijekom višednevnog putovanja, sa spavanjem u smještajnim kapacitetima koje posjeduju certifikat “Bike Friendly Standard”, te degustiraju domaću kuhinju koje nude hercegovački objekti smješteni uz stazu Franciskana.

ŽUPANIJE KROZ KOJE PROLAZI STAZA

Franciskana MTB staza prolazi kroz tri Županije, a mi ćemo ih spomenuti dolje u tekstu:

Hercegovačko-Neretvanska Županija

Hercegovačko-neretvanska županija je sedma od ukupno deset županija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Nalazi se u južnom dijelu Bosne i Hercegovine i obuhvaća područje oko rijeke Neretve te u Neumu izlazi na more. Županijsko središte je grad Mostar. Županija obuhvaća površinu od 4401 km2 ili 19% površine Federacije BiH. Po popisu stanovništva iz 1991. godine na području Županije obitavalo je 215.726 stanovnika, s malom gustoćom naseljenosti (51 stanovnika/km2). Prirodne i zemljopisne karakteristike ovog područja su raznolike, od plodnih, prostranih polja i nepreglednih pašnjaka, rijeka i jezera pa do stoljetnih listopadnih i zimzelenih šuma, i pružaju obilne mogućnosti za život i gospodarski razvitak temeljen na poljoprivrednoj proizvodnji, stočarstvu, te drvnoj industriji. Na sjeveru županije prevladava umjereno kontinentalna, na planinama planinska, a na jugu mediteranska klima.[1] Ekološki čista i netaknuta priroda, zemljopisni položaj te blizina i dobra prometna povezanost s susjednom Republikom Hrvatskom, tj. njezinim vratima u svijet – Srednjom Dalmacijom, kojoj gospodarski i tradicionalno gravitira, bitni su čimbenici za gospodarski prosperitet ovog kraja.

Županija Zapadnohercegovačka

Županija Zapadnohercegovačka je osma od ukupno deset županija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Županija je utemeljena 1996. Nalazi se u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, duž granice s Republikom Hrvatskom, a županijsko središte je grad Široki Brijeg. Zapadna Hercegovina je brežuljkast i brdovit kraj osobito u Posušju (gdje postaje i planinski) te sjevernim dijelovima Širokog Brijega. Regija je isprepletena kraškim poljima s kojima se planine zapadne i sjeverne Hercegovine spuštaju ka moru. Dugo polje (1150–1250 m) je prva stepenica, dalje slijede Rakitno polje (870–910 m), Posuško polje (580–610 m), Bekijsko polje (260–300 m), Mostarsko blato (220 m) te Ljubuško polje (80–100 m) s kojim se završava spuštanje. Zapadnom Hercegovinom teku rijeka Lištica i Tihaljina, posuškim poljem ponekad proteče Ričina te kočerinskim poljem Ugrovača. Županija cijelokupno pripada slivu Neretve odnosno Jadranskog mora. Najviše planine su Čvrsnica (Opċina Posušje), Čabulja (Opċina Široki Brijeg), Štitar (Opċina Posušje), Zavelim (Opċina Posušje), Kušanovac (Opċina Posušje) i (Opċina Široki Brijeg) te Radovanj (Opċina Posušje).

Hercegbosanska županija 

Hercegbosanska županija deseta je i prostorno najveća od ukupno deset županija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Nalazi se u srednjozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, duž granice s Republikom Hrvatskom. Sjedište županije je u Kupresu, županijske skupštine u Tomislavgradu, a vlade u Livnu. Županija zauzima površinu od 4.934 km2 ili 19% površine Federacije BiH. Po popisu stanovništva iz 1991. godine na području županije obitavalo je 115.726 stanovnika, s malom gustoćom naseljenosti (23 stanovnika/km2). Prirodne i zemljopisne karakteristike ovog područja su raznolike, od plodnih, prostranih polja i nepreglednih pašnjaka, rijeka i jezera pa do stoljetnih listopadnih i zimzelenih šuma, i pružaju obilne mogućnosti za život i gospodarski razvitak temeljen na poljoprivrednoj proizvodnji, stočarstvu, te drvnoj industriji. Ekološki čista i netaknuta priroda, umjerena kontinentalna klima, zemljopisni položaj te blizina i dobra prometna povezanost sa susjednom Hrvatskom, tj. njezinim vratima u svijet – srednjom Dalmacijom, kojoj gospodarski i tradicionalno gravitira, bitni su čimbenici za gospodarski napredak ovog kraja. U Hercegbosanskoj županiji nalazi se prva vjetroelektrana u BiH: VE Mesihovina.

KRATKI INFO OPIS STAZE

Vaša ekskurzija počinje u Širokom Brijegu vodeći vas kroz lokalna sela uz Mostarsko blato sve do Grada Mostara koji je ujedni i najveći grad u Hercegovini. Dalje putovanje nastavljate dionicom kojom se kreće staza “Ćirine pruge”, odnosno uz prelijepe krajolike rijeke Neretve, ruralna sela i stazom koja je izrazito slabe prometne gustoće, tako da ćete doista uživati biciklirajući.

“Ćirinom prugom” se vozite sve do sela Šurmanci odakle dalje nastavljate usponom prema Međugorju (svetište ukazanja Blažene djevice Marije), te dalje prema Ljubuškom do prelijepih prirodnih i povjesnih lokaliteta, poput Vodopad Kravice, Vodopad Koćuša ili crkve/muzeja na Humcu koji je ujedno i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini. Bitno je naglasiti da se sada ne nalazite u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, već ste ulaskom u općinu Ljubuški ušli u Županiju Zapadnohercegovačku kroz koju se dalje od vodopada Koćuša vozite dalje prema Drinovcima gdje je obavezna posjeta Peć Mlini, lokacija u kojoj se nalazi i avanturistički park.

Iz Drinovaca svoje putovanje nastavljate dalje prema Posušju, gdje izlaskom iz Posušja ulazite u Hercegbosansku županiju, te se vozite dalje prema Tomislavgradu. Ovdje je bitno naglasiti da se vozite kroz prelijepe krajeve Hercegbosanske županije, te uz Buško Blato svoje putovanje nastavljate prema gradu Livno i dalje prema Šuici gdje se skrećete prema Rami i prelijepom Ramskom jezeru gdje nezaobilaznim smatramo obilazak Franjevačkog samostana Rama na Šćitu.

Iz Rame svoje putovanje nastavljate usponom prema Blidinju, odnosno Parku prirode Blidinje i Blidinjskom jezeru. Ulazak u Park prirode Blidinje će vam doslovno oduzeti dah svojom ljepotom, a smješten je u području visokog gorja središnjih Dinarida, i obuhvaća područje planinskih masiva Čvrsnice i Vrana. Park Prirode Blidinje je jedno od najljepših prirodnih cjelina na području Bosne i Hercegovine, a prostire se na području od 358km2 na podnožju planina Čvrsnice i Vrana. Ovdje nezaobilaznim smatramo degustacije lokalnih kuhinja, kao i obilazak Masne Luke i crkvu sv.Ilije u Masnoj Luci.

Nakon Blidinja, slijedi spust brdskim stazama prema gradu Široki Brijeg koji je ujedno i kraj vašeg putovanja. Na svom putovanju obići ćete više vjerskih objekata i muzeja, poput: Franjevački samostan na Širokom Brijegu, Franjevački samostan sv.Petra i Pavla u Mostaru, Katedrala u Mostaru, Karađoz-begova džamija u Mostaru, Manastir u Žitomislićima, Crkva milosrdnog Isusa u Šurmancima, Župna crkva sv. Jakova u Međugorju, Franjevački samostan na Humcu u Ljubuškom, crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Tihaljini, crkva sv.Mihovila Arkanđela u Drinovcima, crkva i Bratovština sv.Stjepana prvomučenika u Gorici, crkva Blažene Djevice Marije u Posušju, Franjevački samostan u Tomislavgradu, Karmel sv.Ilije na Buškom jezeru, Franjevački muzej i galerija Gorica u Livnu, te crkva sv.Petra i Pavla u Livnu, Franjevački samostan Rama na Šćitu i crkva sv.Ilije u Masnoj Luci.

ŠTO POSJETITI

Osim gore navedenih vjerskih objekata i muzeja svakako preporučujemo za posjetiti:

 • Stari most u Mostaru
 • Brdo ukazanja/Križevac u Međugorju
 • Vodopad Kravice
 • Vodopad Koćuša
 • Avanturistički park Peć Mlini
 • Ravlića pećina
 • Stećci na Rićini
 • Crkva sv. Ilije na obali Buškog jezera
 • Franjevački muzej i galerija Gorica u Livnu
 • Divlji koji u Livnu
 • Diva Grabovčeva na Blidinju
 • Nekropola stećaka Dugo polje
 • Pećina Hajduka Mijata Tomića
 • Masna Luka na Blidinju
 • Kapelica na Bandurici
 • Vrelo Lištice
 • Franjevački muzej na Širokom Brijegu

GASTRO PONUDA

 • Konoba Goranci u Mostaru
 • Restoran Romanca u Mostaru
 • Jaffa Komerc u Mostaru
 • Etno kuća u Međugorju
 • Restoran MOST u Ljubuškom
 • Konoba Kućuša u Ljubuškom
 • Konoba Perušković, Posušje
 • Restoran Rubin, Tomislavgrad
 • Restoran Buško blato
 • Eco selo Grabovica, Buško jezero
 • Konoba i Apartmani Gaj Prozor Rama
 • Hajdučke Vrleti Blidinje
 • Restoran Staza na Blidinju
 • Restoran Bosiljna na Blidinju
 • Restoran Vrelo Borak, Široki Brijeg
 • Hotel Park u Širokom Brijegu

PREPORUKA

Staza nas u svojoj dužini od 378km vodi korz nenaseljena i naseljena područja, vozimo se makadamskim i asvaltiranim dionicama, te kao i uvijek smatramo da je na dužim vožnjama potrebno ponijeti mini alat i sredstvo za krpljenje unutrašnjih guma, tako pravilo vrijedi i za ovu dionicu. Svakako preporučujemo da prije odlaska na vožnju obavijestite obitelj ili prijatelje o planovima bicikliranja.
Kaciga obavezna!

DOWNLOAD SEKCIJA

Mapa/Karta Franciskana Brdska (MTB) trail

O PROJEKTU CYCLING RURAL

Franciskana Brdska (MTB) staza, biciklistička je staza koja je razvijena i sprovedena u okviru projekta Cycling Rural – Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore. Projekt “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore”, provodi se u okviru Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji financira Europska unija. Projekt je službeno započeo 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000,00 eura, od čega Europska unija financira 400.000,00 eura. Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, Grad Široki Brijeg, Grad Ljubuški, Općina Posušje, Općina Grude i Turistička organizacija Herceg Novi. Europska unija financira ovaj projekt s ciljem jačanja i diversifikacije kvalitete turističke ponude, kao i razvoja biciklističke i turističke ponude na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekt će rezultirati stvaranjem nove i atraktivne ponude pod brendom “Cycling Rrural” koja će postati dio ukupne turističke ponude obje zemlje, kao i turističke ponude Jadranskog zaleđa.

Galerija fotografija

Profil staze

Download GPS podataka