Grude – Blaževići – Drinovci – Peć Mlini – Tihaljina – Cerov dolac- Grude – Grude

by Toni Zorić

INFORMACIJE O STAZI

Najveći dio ove rute prolazi kroz ruralne dijelove zapadne Hercegovine, pružajući savršene uvjete za brdski biciklizam. Staza polazi iz Posušja, u dužini od 39km obilazeći mjesta Blaževići, Drinovci, Peć Mlini, Tihaljina i Cerov dolac, te putovanje ponovo završavamo u Grudama. Od posjeta udaljenih sela, ruralnih cesta i načina života lokalnog stanovništva na ovoj 39 kilometara dugoj ruti, otkrit ćete najskrivenije kutke prirode u zapadnoj Hercegovini.

OPĆINE KROZ KOJE PROLAZI STAZA

Staza “L303 – Grude – Blaževići – Drinovci – Peć Mlini – Tihaljina – Cerov dolac- Grude” prolazi kroz jednu općinu, a više o njoj dolje u tekstu:

Općina Grude
Najmanja općina u Županiji Zapadnohercegovačkoj prema posljednjem popisu ima 17.208 stanovnika na 220,8 km2. Blaga mediteranska klima uz prirodne dragulje jezera Krenica i izvora rijeke Tihaljine, pružaju turistima priliku upoznaju ovaj kraj. Avanturistički park Peć mlini s Ravlića pećinom, mlinicama, šetnicama, kulturno-povijesni kompleks u Gorici samo su dio raznovrsne turističke ponude koju nudi Općina Grude.
Biciklističke rute kroz našu Općinu se protežu dužinom od 122,1 km, kao kružne rute za dnevne izlete prepune senzacionalnih raznovrsnosti pejzaža kao i bogatstva kulturno-povijesne baštine. Arheološka zbirka u Gorici, jezero Krenica, avanturistički park Peć Mlini uz vrelo rijeke Tihaljine i arheološkog lokaliteta Ravlića pećine predstavljaju naše najveće turističke atrakcije za pustolove, avanturiste, kao i priliku za savršen obiteljski izlet. Dobrodošli!

ŠTO POSJETITI

  • Svetište Bristovica
  • Crkva svetog Mihovila Arkanđela
  • Krenica jezero
  • Peć Mlini
  • Ravlića Pećina

GASTRO PONUDA

  • Restoran Bezdan
  • Restoran Ajduk

PREPORUKA

Iako nas staza većim dijelom vodi kroz naseljena područja i vozite se asvaltiranom dionicom, nailazimo i na jedan makadamski dio staze, dok uvijek smatramo da je na dužim vožnjama potrebno ponijeti mini alat i sredstvo za krpljenje unutrašnjih guma, tako pravilo vrijedi i za ovu dionicu. Svakako preporučujemo da prije odlaska na vožnju obavijestite obitelj ili prijatelje o planovima bicikliranja.
Kaciga obavezna!

DOWNLOAD SEKCIJA

Mapa/Karta staze L303

O PROJEKTU CYCLING RURAL

Staza “L303 – Grude – Blaževići – Drinovci – Peć Mlini – Tihaljina – Cerov dolac- Grude”, biciklistička je staza koja je razvijena i sprovedena u okviru projekta Cycling Rural – Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore. Projekt “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore”, provodi se u okviru Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji financira Europska unija. Projekt je službeno započeo 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000,00 eura, od čega Europska unija financira 400.000,00 eura. Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, Grad Široki Brijeg, Grad Ljubuški, Općina Posušje, Općina Grude i Turistička organizacija Herceg Novi. Europska unija financira ovaj projekt s ciljem jačanja i diversifikacije kvalitete turističke ponude, kao i razvoja biciklističke i turističke ponude na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekt će rezultirati stvaranjem nove i atraktivne ponude pod brendom “Cycling Rrural” koja će postati dio ukupne turističke ponude obje zemlje, kao i turističke ponude Jadranskog zaleđa.

Download GPS podataka

Profil staze

Galerija fotografija