Humski bedem – pogled u dušu Mostara

by admin

Južnim bedem Mostara opasan je brdom Hum s kojeg se možda i najbolje vidi duša i ljepota Mostara. Nadvisuje Stari Grad i Stari most i s njega pogled doseže u dubinu zapadne i južne Hercegovine te se oko njega ocrtavaju kamene gromada u cijelom svom radijusu. Sa sjevera se uzdižu planine Prenj i Čvrsnice sa istoka Velež a na jug pogled puca do Biokova koje se izdiže nad Makarskom rivijerom.

Iako je mostarsko brdo Hum nezaobilazno u historijatu Mostara kroz sve generacije, te se često spominje sa svojim specifičnim položajem i vidikovcem koji pruža najljepši pogled na grad na Neretvi, za širu javnost su brojne tajne koje Hum čuva apsolutna nepoznanica, među kojima su i vojne utvrde iz doba Austro-Ugarske. Brdo Hum je, kao nekadašnja crta razgraničenja u ratovima 1990-ih, uz Podveležje, bilo jedno od najopasnijih miniranih područja u okolici Mostara, posebice jer je jedno od mjesta odlazaka ljudi u prirodu. Uz pristupnu cestu prema vrhu mogu se vidjeti ostaci bunkera iz Drugog svjetskog rata.

Ruta namjenjena rekreativcima koji su u nekoj kondiciji, ali ne i početnicima iz razloga sto je cijela dionica uspon. Preporučava se par lakših ravničarskih tura, prije nego što se krene sa usponom na Hum. Cijela dionica je asvaltna, pa je uspon moguć kako sa MTB, tako i sa cestovnim biciklom, s tim što brdski (MTB) biciklisti mogu sebi priuštiti prekrasnu kružnu turu po vrhu Huma sa osvrtom na bunkere koji su korišteni za vrijeme rata.

Opis rute

Brdo Hum je visoko 410metara, a na njegovom vrhu uzdiže se križ visok 33 metra. Do vrha brda vijuga asfaltirana cesta, a početak ture je sa vrha Avenije (ul.Kralja Tomislava), te se vozite cijelom dužinom Avenije prema Balinovcu. odakle se put nastavlja prema cestama za Čitluk i Široki Brijeg,  nakon kojeg počinje uspon sve do vrha Huma. Na raskrižju cesta za Čitluk i Široki Brijeg skreće se prema Čitluku (lijevo) i uspon nastavlja pored katoličkog groblja pa sve do skretanja za brdo Hum  (3,8 km nakon starta). Podloga je i dalje asfaltna ali bez prometa. Cesta ujedno predstavlja Križni put i tako sve do vrha brda gdje se nalaži križ visok 33 metra. Uspinjući se brdom lagano se otvara panoramski pogled na Mostar, na Bišće polje južno od Mostara, na zapad na Mostarsko blato. Putom se može vidjeti i ostaci bunkera iz Drugog svjetskog rata. 

RENTAL BICIKALA

  1. MTB Bike – 15,00 €
  2. E-MTB Bike – 25,00 €

KONTAKTIRAJTE NAS:

☎️ +387 63 400 260 (Viber & WhatsApp dostupni)
📧  
visit@herzegovinabike.ba

Upozorenje: Brdo Hum je bilo na crti razgraničenja u zadnjim ratnim događanjima pa stoga upozoravamo da se ne skreće s ceste te da se poštuju znakovi za opasnost. Nakon dolaska na vrh brda postoji makadamski put i ne preporučamo da se njime prolazi iako na samom putu ne postoje znakovi opasnosti od mina.

Download GPS podataka

Satelitski prikaz staze

Profil staze

Galerija fotografija