Tragovima netaknute prirode – Jezerac

by admin

Jezerac na Goranačkoj visoravni čini jedinstven prijelaz između hercegovačkog krša i goleti, Jezerac je svakako izvor pitke vode, koji je u blizini Škutorovih kuća na 830 m n/v.

Prema predajama, isti je pronađen prije 220 godina u razdoblju velike suše. Ovaj bunar ima živu vodu, a po predajama sagradili su ga stari Hrvati. Kako predaja veli, neki je čovjek primjetio svoga vola kako pije vodu ispod jednog busena ispod kojega je pronađena lokvica vode i to je razlog zbog kojega su ljudi kasnije vršili iskapanja.

Rezultat je bio pronalazak velikog kamenom ozidanog bunara, dubine i širine cca 9 metara, te 33 stepenice koje vode do njegova dna. Jezerac je mnogo puta bio spas goranačkog puka, a naročito u vrijeme velikih suša i gladi. U proteklom vremenu, tj. od 50-tih godina 20. stoljeća ovaj bunar se zapušta i pada u zaborav.

Skupina mještana ove župe obnavljaju bunar u ljeto 2004. godine i tako Jezerac dobiva svoj novi oblik. Ovaj iznimno zahtjevan posao župljana i svih onih koji su pridonijeli današnjem izgledu Jezerca hvale je vrijedno, kao i poticaj ostalima za obnovu svega onoga  što su nam ostavili naši preci.

RENTAL BICIKALA

  1. MTB Bike – 15,00 €
  2. E-MTB Bike – 25,00 €

KONTAKTIRAJTE NAS:

☎️ +387 63 400 260 (Viber & WhatsApp dostupni)
📧  
visit@herzegovinabike.ba

Satelitski prikaz staze

Download GPS podataka

Profil staze

Galerija fotografija