Kupres – Malovan

by Goran Prskalo

Kupres je mjesto i sjedište istoimene općine u Bosni i Hercegovini, smješten na krajnjem sjeveru Hercegbosanske županije. Nalazi se na sjevernom dijelu kupreške visoravni koja se nalazi na oko 1200 metara nadmorske visine.

U narodu se Kupres zvalo “Grad”. Taj naziv je baština prastare prošlosti. Kupres je bio pod brdom Čardačicom, na kojemu su rimljani imali gradinu podignutu na ostacima prapovijesne utvrde.  Nakon izgradnje vrlo značajne ceste  Kupres – Bugojno, ime “Grad” dobiva potpuno novo značenje koje se zadržava i danas.

Kupres je preživio razaranja nekoliko ratova. (I i II svjetski rat, Domovinski rat) nakon čega bi redovno bio spaljen i opustošen. No Kuprešani su poznati kao čvrsti ljudi te bi se uvijek iznova, usudili sanjati i graditi svoja naselja i mjesta te donositi život i povećavati populaciju, vjerujući kako će doći bolja vremena.

Cijeli kupreški kraj su zapravo 3 velike krške visoravni (Kupreško, Vukovsko i Ravanjsko polje), okružene s oko petnaestak planina koje su dobrim dijelom prekrivene šumom jele, smreke, bukve i bora. Postoje i tri hidrografske samostalne kotline: Barjamovačka na sjeveru (ugl. Crnomorski sliv), Mrtvička u sredini i Milačka na jugu (ugl. Jadranski sliv).

Malovan MTB staza se nalazi u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Malovan vrh nalazi se u blizini zapadne strane Kupresu području. Odsjek kolnika i uspon na Malovan vrha počinje u Donji Malovan mjestu. Malovan vrh je, na nadmorskoj visini od 1826 metara iznad razine mora, a može se doći samo planinarenje. Odsjek kolnika kod Malovan vrha je vrlo strma i do visoravni i livada ispod prijelaza Malovan Peak na planinarenje je potrebno previše. Kolnika dijelovi su suha i stjenovita.

Download GPS podataka

Galerija fotografija

Profil staze