Posušje (stećci na Ričini) – Vir – Zavelim – vodopad Žukovica – Tribstovo jezero – Posušje (stećci na Ričini)

by Toni Zorić

INFORMACIJE O STAZI

Najveći dio ove rute prolazi kroz ruralne dijelove zapadne Hercegovine, pružajući savršene uvjete za brdski biciklizam. Staza polazi iz Posušja, u dužini od 63km obilazeći mjesta Vir, Zavelim, vodopad Žukovica i Tribstovo jezero, te putovanje ponovo završavamo u Posušju kod stežaka na Ričini. Od posjeta udaljenih sela, ruralnih cesta i načina života lokalnog stanovništva na ovoj 63 kilometara dugoj ruti, otkrit ćete najskrivenije kutke prirode u zapadnoj Hercegovini.

OPĆINE KROZ KOJE PROLAZI STAZA

Staza “L401 – Posušje (stećci na Ričini) – Vir – Zavelim – vodopad Žukovica – Tribstovo jezero – Posušje (stećci na Ričini)” prolazi kroz jednu općinu, a više o njoj dolje u tekstu:

Općina Posušje

Površinom od 461 km Općina Posušje smještena je na brdsko-planisnkom području Zapadne Hercegovine uz 20.341 stanovnika koji snažnom tradicijom predstavljaju najbolji primjer razvoja ruralnog turizma na ovom području. Planinarenje, pješačenje, trčanje, skijanje, samo su neki od načina putem kojih možete upoznati park prirode Blidinje, staro selo Podbila, graditeljski kompleks Ričina, kanjon Brine, ostatci antičke ahitekture u Gracu, jezero Tribistovo te brojne druge potencijale kojima raspolaže ova Općina.
Idealna destinacija za sve ljubitelje brdsko-planinskog biciklizma upravo je naša Općina Posušje, kroz koju se grana nekoliko biciklističkih staza u dužini od 157,4 km. Zaljubljenici u sportski ili rekreativni biciklizam imaju priliku uživati u mozaiku slikovitih kulturno-povijesnih ostataka Ričine, Graca, Podbile i fascinantnim krajolikom parka prirode Blidinje. Zapanjujuće kao i šumska oaza, blidinjsko jezero kao prirodna pozornica ispod Čvrsnice pruža savršen sklad čovjeka i prirode. Dobrodošli!

ŠTO POSJETITI

  • Stećci na Ričini
  • Crkva Blažene Djevice Marije
  • Tribistovo jezero
  • Vodopad Žukovica

GASTRO PONUDA

  • Konoba Peruskovic

PREPORUKA

Iako nas staza većim dijelom vodi kroz naseljena područja i vozite se asvaltiranom dionicom, uvijek smatramo da je na dužim vožnjama potrebno ponijeti mini alat i sredstvo za krpljenje unutrašnjih guma, tako pravilo vrijedi i za ovu dionicu. Svakako preporučujemo da prije odlaska na vožnju obavijestite obitelj ili prijatelje o planovima bicikliranja.
Kaciga obavezna!

DOWNLOAD SEKCIJA

Mapa/Karta L401

O PROJEKTU CYCLING RURAL

Staza “L401 – Posušje (stećci na Ričini) – Vir – Zavelim – vodopad Žukovica – Tribstovo jezero – Posušje (stećci na Ričini)” , biciklistička je staza koja je razvijena i sprovedena u okviru projekta Cycling Rural – Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore. Projekt “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore”, provodi se u okviru Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji financira Europska unija. Projekt je službeno započeo 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000,00 eura, od čega Europska unija financira 400.000,00 eura. Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, Grad Široki Brijeg, Grad Ljubuški, Općina Posušje, Općina Grude i Turistička organizacija Herceg Novi. Europska unija financira ovaj projekt s ciljem jačanja i diversifikacije kvalitete turističke ponude, kao i razvoja biciklističke i turističke ponude na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekt će rezultirati stvaranjem nove i atraktivne ponude pod brendom “Cycling Rrural” koja će postati dio ukupne turističke ponude obje zemlje, kao i turističke ponude Jadranskog zaleđa.

Naslovna fotografija: Planinarsko ekološko društvo Zavelim-Roško Polje

Download GPS podataka

Profil staze

Galerija fotografija