Široki Brijeg – Uzarići – Podgorje – Miljkovići- Knešpolje – Široki Brijeg

by Toni Zorić

INFORMACIJE O STAZI

Najveći dio ove rute prolazi kroz ruralne dijelove zapadne Hercegovine, pružajući savršene uvjete za brdski biciklizam. Staza polazi iz Širokog Brijega, u dužini od 43km obilazeći mjesta Uzarići, Podgorje, Miljkovići i Knešpolje, te putovanje ponovo završavamo u Širokom Brijegu. Od posjeta udaljenih sela, ruralnih cesta i načina života lokalnog stanovništva na ovoj 43 kilometara dugoj ruti, otkrit ćete najskrivenije kutke prirode u zapadnoj Hercegovini.

OPĆINE KROZ KOJE PROLAZI STAZA

Staza L105 “Široki Brijeg – Uzarići – Podgorje – Miljkovići- Knešpolje – Široki Brijeg” prolazi kroz jednu općinu u ŽZH, a više o njoj dolje u tekstu:

Grad Široki Brijeg
Široki Brijeg središte zapadne Hercegovine smješteno je na području od 388 kms 28.964 stanovnika koje živi u zanimljivim reljefnim područjima od Mostarskog blata na 200 m/nv do Bilih Stina na 1571 m/nv. Prirodnu i društvenu okosnicu čini dolina rijeke Lištice, čiji je kanjon prepoznat kao avanturističko-turistički potencijal uz brojne sadržaje. Drevni grad Mokriskik, srednjovjekovna utvrda Borak, ostatci brojnih prapovijesnih gradina, gomila, do srednjovjekovnih stećaka uz središnju kulturnu instituciju Franjevačkog samostana na Širokom Brijegu samo su neka od mjesta koja se preporučuju posjetiti.
Administrativno, duhovno, kulturno i gospodarsko središte Županije Zapadnohercegovačke je ujedno i jedno od omiljenih odredišta biciklista ove regije. Kroz Široki Brijeg prolazi nekoliko staza u dužini od 216 km. Živopisna slikovita hercegovačka sela s tradicionalnom arhitekturom, ostatcima drevnog grada Mokriskika, srednjovjekovne utvrde Borak, rijeke Lištice, nevjerojatnim krajolikom isprepletenim od brdsko-planinskih masiva, divljih dolina i kanjona sve do mirnog nizinskog dijela uvijek iznova oduševe svakog posjetitelja, jer svaki novi obilazak je novo istraživanje , nova avantura. Dobrodošli!

ŠTO POSJETITI

  • Muzej i Franjevački samostan u Širokom Brijegu
  • Vrelo Lištice u Borku

GASTRO PONUDA

  • Restoran Vrelo Borak

PREPORUKA

Iako nas staza većim dijelom vodi kroz naseljena područja i vozite se asvaltiranom dionicom, uvijek smatramo da je na dužim vožnjama potrebno ponijeti mini alat i sredstvo za krpljenje unutrašnjih guma, tako pravilo vrijedi i za ovu dionicu. Svakako preporučujemo da prije odlaska na vožnju obavijestite obitelj ili prijatelje o planovima bicikliranja.
Kaciga obavezna!

DOWNLOAD SEKCIJA

Mapa/Karta L105

O PROJEKTU CYCLING RURAL

Staza L105 “Široki Brijeg – Uzarići – Podgorje – Miljkovići- Knešpolje – Široki Brijeg”, biciklistička je staza koja je razvijena i sprovedena u okviru projekta Cycling Rural – Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore. Projekt “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore”, provodi se u okviru Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji financira Europska unija. Projekt je službeno započeo 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000,00 eura, od čega Europska unija financira 400.000,00 eura. Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, Grad Široki Brijeg, Grad Ljubuški, Općina Posušje, Općina Grude i Turistička organizacija Herceg Novi. Europska unija financira ovaj projekt s ciljem jačanja i diversifikacije kvalitete turističke ponude, kao i razvoja biciklističke i turističke ponude na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekt će rezultirati stvaranjem nove i atraktivne ponude pod brendom “Cycling Rrural” koja će postati dio ukupne turističke ponude obje zemlje, kao i turističke ponude Jadranskog zaleđa.

Download GPS podataka

Profil staze

Galerija fotografija