Mostar – Tura Tepsija

by admin

Tura kojom se otvara i zatvara sezona u Hercegovini. Iako se mnogi možda i ne bi složili sa nama, jer doista je pomalo blesavo zatvarati ili otvarati sezonu u regiji koja je pogodna za bicikliranje tjekom cijele godine. No, stvar je tradicije, a i to je još jedan izgovor za druženje i vožnju sa biciklističkih klubova koji egzistiraju na području Hercegovine.

Tura je kružnog oblika sa startom i ciljem u Mostaru, a vozi se preko Raške gore do Goranaca, nakon čega slijedi asvaltirani spust do Mostara.

Napomena: Na stazi ne postoji biciklistička signalizacija


Raška Gora je naseljeno mjesto u općini Mostar, Bosna i Hercegovina. Raška Gora je smještena uz kanjon Neretve i prostire se područijem između planine Čabulje i rijeke Neretve. Graniči sa naseljima: Vrdi, Goranci, Bučići i Đubrani, koji su nekad i sami bili dio Raške Gore. Prostire se na relativno velikoj površini i sastoji se od više zaselaka: Domazeti, Sirge, Podivačje, Željetuša, Trolokve, Vukovine, Prikoje, Vituša, Kruševica, Veliki Dolac, Vezovići, Plužni Dolac, Povine i Orašine.

Sam podatak da u Raškoj Gori ima 8 katoličkih i 2 pravoslavna groblja te 2 crkve govori o tome koliku površinu zauzima.


Goranci na svojih 700 metara nad morem, 12 kilometara sjeverozapadno od Mostara, čine jedinstvenu prirodnu oazu koja pruža mir i zadovoljstvo svima koji posjete ovaj prirodni biser netaknutog i lijepog krajolika.

Ovaj goranski kraj omeđen lijepim poljem, šumarcima i proplancima sa sjeverne i južne strane a sa zapada Čabuljom i njezinim najvećim vrhom Velika vlajna 1780 metara (n/v) je kao stvoren za različite vidove rekreacije ali i za sportska natjecanja poput biciklističkih utrka ili konjičkog sporta. Goranci danas imaju 12 000 metara staza za šetnju, vožnju biciklom ili jahanje konja što privlači sve veći broj ljubitelja prirode i rekreacije.

Satelitski prikaz staze

Download GPS podataka

Profil staze

Galerija fotografija