Trebinje – Leotar

by Goran Prskalo

Na krajnjem jugu Hercegovine, na obalama rijeke Trebišnjice, podno planine Leotar, smješteno je Trebinje, grad sunca, vina i platana. Nalazi se u trouglu gradova sa UNESCO-vom baštinom Dubrovnik (28km), Kotor (90km) i Mostar (120km). Osobenost Trebinja leži u povoljnoj mediteranskoj klimi i 260 sunčanih dana godišnje.

Centar grada je izgrađen u mediteranskom stilu. Njime dominiraju stara austrijska zdanja i gorostasni platani, u čijoj hladovini u ljetnoj bašti, uživaju mngobrojni turisti. Tu u srcu grada, u Dučićevoj ulici može se vidjeti spomenik trebinjskog pjesnika i ambasadora, katolička katedrala iz XIX vijeka, prvi spomenik Njegošu, živopisna pijaca sa spomenikom iz I svjetskog rata. U neposrednoj blizini je prekrasan park u kojem se nalaze pravoslavna crkva monumentalnog izgleda, Dom kulture, spomenik iz II svjetskog rata, fontane.

Vrh Leotar se nalazi na planini Leotar (1.244 metra nadmorske visine) na jugoistoku Hercegovine u Republici Srpskoj i najveći je krečnjački vrh na području Trebinja. Pruža se u pravcu sjeverozapad–jugoistok. Sa južne strane Leotara pruža se prostrano Popovo polje sa rijekom Trebišnjicom, dok je na sjeveru manje, Ljubomirsko polje. I samo Trebinje smješteno je u južnom podnožju Leotara.

Leotar je prepoznatljiv po svojim strmim i kamenitim padinama, te oskudnom vegetacijom. Preovladava nisko rastinje i trave, koje uz dosta česte požare ljeti bivaju dodatno uništeni. Voda se pojavljuje samo u podnožju planine. Snijeg na Leotaru dosta je rijetka pojava. Planina je poznati areal ljekovitig bilja.

Opis rute

Polazna točka rute je na mostu preko rijeke Trebišnjice u Trebinju. Završni uspon odjeljak Leotar vrha je vrlo strma. otvorio pogled na stazi u Trebinju gradu i Orjen planinu je jako lijepo. Navigacija je jednostavna, unatoč ne postoji znak na najvažnijem spoju. Zbog vrućeg ljetnog vremena rute preporuča se tijekom proljeća, jeseni ili zime.

Download GPS podataka

Galerija fotografija

Profil staze