Više od 200 biciklista proslavilo 115. rođendan Ćire

by admin

hutoVO BLATOU povodu obilježavanja 115. godišnjice od puštanja u promet uskotračne pruge na području Hercegovine, u nedjelju je na području Hutova blata upriličena Ćirina biciklijada na kojoj je sudjelovalo više od 200 biciklista iz BiH i Hrvatske.

Biciklijada je organizirana u sklopu projekta “Bicikliranjem kroz povijest” – Revitalizacija stare uskotračne pruge “Ćiro” koji se realizira uz financijsku potporu Europske unije. Start i cilj biciklijade bio je na Karaotoku u Parku prirode “Hutovo blato”, a vozilo se ukupno 40-tak kilometara kroz područje Parka te uređenom makadamskom trasom bivše uskotračne pruge od Dračeva do Brštanice. Biciklisti su prošli kroz 10 tunela te preko dva željeznička mosta, a vozili su obodom Hutova blata s kojeg se pruža fantastičan panoramski pogled na Park prirode.

Na startu biciklijade sve su sudionike prigodnim riječima pozdravili predstavnici spomenutog projekta te Općine Čapljina koji su izrazili zadovoljstvo velikim odzivom na biciklijadu unatoč velikim vrućinama te istaknuli kako projekt revitalizacije uskotračne autrougarske pruge predstavlja veliki turistički potencijala za razvoj cikloturizma na području Hercegovine. Biciklisti su na pola puta osvježili se i odmorili u Brštanici kod stare željezničke stanice Hrasno gdje su ih dočekali predstavnici tamošnje mjesne zajednice, a o Ćirinoj povijesti i njegovom značaju za južnu Hercegovinu govorio je publicista Stanislav Vukorep.

Po povratku biciklista za sve sudionike bio je osiguran ručak na Karaotoku.

Organizaciju biciklijade podržali su Biciklistički klub Mostar, Park prirode “Hutovo blato”, hotel “Park” na Karaotoku te voda “Leda”.

Inače, projekt “Bicikliranjem kroz povijest” – Revitalizacija stare uskotračne pruge “Ćiro” financira Europska unija u okviru Programa Prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina, a implementira Javno poduzeće “Vjetrenica-Popovo polje” Ravno i partneri Regionalna razvojna agencija REDAH, Regionalna razvojna agencija DUNEA, Udruga za promociju biciklizma “Hercegovina Bike”, Turistička zajednica Općine Konavle, Turistička organizacija Općine Trebinje te općine Čapljina, Ravno i Neum.

Projektom je predviđeno uređenje i obilježavanje biciklističke trase od Mostara do Dubrovnika i Konalava, te do Trebinja u dužini oko 200 kilometara.

You may also like