+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Franjevački samostan Humac

U Franjevačkom samostanu na Humcu nalazi se najstariji muzej u Bosni i Hercegovini, osnovan 1884. godine. U muzeju je izložena Humačka kamena ploča iz XII. st. koji je najstariji sačuvani spomenik pisan hrvatskim jezikom (mješavina glagoljice i starohrvatske ćirilice).

Zahvaljujući sakupljačkoj djelatnosti brojnih franjevaca, kao i raznim donacijama civilnog stanovništva, fundus se neprestano povećavao, kao i potreba za novim prostorom za arheološku zbirku. Današnji muzejski postav, osnovan 2003. godine, nalazi se u podrumu samostana sv. Antuna Padovanskog na Humcu.

Arheološki materijal prikupljen je na širem području Hercegovine i podijeljen na prapovijesni, antički i srednjovjekovni u vremenskom rasponu od gotovo 16.000 godina. Dio kompleksa je lapidarij za izložbu kamenih spomenika koji se nalazi u samostanskom dvorištu.

Na području ljubuškog kraja pronađeno je 70 rimskih spomenika, od kojih je najveći broj nadgrobnih spomenika (stela) veterana i vojnika raznih legijskih i pomoćnih postrojbi. U muzeju je izložen najstariji ćirilično-glagoljski spomenik koji prepričava obnovu crkve arhanđela Mihajla u razdoblju 11./12. stoljeća, u narodu nazvana “Humačka kamena ploča”. Humačka ploča je najstariji pisani spomenik Hrvata u BiH.

Želite li iz prve ruke doživjeti Franjevački samostan Humac, uživati u zadivljujućoj arhitekturi, slikovitim pogledima na grad Ljubuški i saznati sve o njegovoj bogatoj povijesti? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je ERO-Travel-1200-%C3%97-150-piks-1024x128.png

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Radimlja – nekropola stećaka
20. Novembra 2023.0
Spilja Vjetrenica
20. Novembra 2023.0
Trebinje
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking