+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

HerzegovinaBike predstavila cikloturizam na Mostarskom sajmu gospodarstva

Po prvi put na Mostarskom sajmu predstavljen je cikloturizam kao zasebna tema, na kojoj je predsjednik udruge HerzegovinaBike, Toni Zorić predstavio sve aktivnosti koje su načinjene u proteklim godinama, te ciljeve koji su pred nama. Panel diskusija održana je u organizaciji Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, a sudionici okruglog stola Ivica Sivrić, Toni Zorić, Ivan Jurilj i Nedo Pinezić predstavili su mogućnosti razvoja kulturnih biciklističkih ruta u Hercegovini.

Na panel diskusiji prisutnima se obratio i predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović, u svom uvodnom obraćanju, istaknuo je ne samo bogatu turističku ponudu Županije Zapadnohercegovačke i Hercegovine, nego i bogatu kulturno-povijesnu baštinu, koja se kroz različite projekte obnavlja i stavlja u turističku funkciju, kao što su kula Herceg Stjepana Kosače i Rimski logor Gračine u Ljubuškom, Ravlića pećina u Drinovcima pored Gruda, nekropola stećaka Ričina u Posušju, koja je ujedno proglašena i nacionalnim spomenikom BiH. Pored spomenutih projekata, Vlada Županije Zapadnohercegovačke stvorila je i strateški i zakonodavni okvir za daljnji razvoj turizma u Županiji. Usvojena je Strategija razvoja turizma, koja je temelj za projekte koji se provode i koji će se u budućnosti provoditi, kao i Zakon o turizmu, koji omogućuje daljnji sustavan razvoj turizma u Županiji, kazao je predsjednik Čović.

Heregovina kao južno pozicioniran i turistički oprjentiran dio Bosne i Hercegovine na cjelovit način razvija ponudu za sve popularniji ciklo turizam, što uključuje umrežavanje cijele Hercegovine kroz mrežu biciklističkih ruta kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini. U sklopu nekoliko EU projekata koje je udruga realizirala kao partner Ured Vlade ŽZH za europske integracije i Regionalnoj agenciji za razvoj Hercegovine (REDAH), identificirano, snimljeno i predstavljeno je više od 2000km cikloturističkih staza, dok su na pojedinim cikloturistički prometnijim i istaknutijim dijelovima uređena odmorišta i vidikovci.

Ovo je prvi put kako je HerzegovinaBike predstavila svoje aktivnosti na jednom sajmu gospodarstva i jako smo sretni i uzbuđeni zbog toga. Sretni smo što su rad i naši napori primjetni i što idemo u pravom pravcu. Na panel diskusiji bilo je pitanje gdje se vidimo za 10 godina; Ne znam točno što nam budućnost nosi, ali ako nastavimo raditi ovim tempom zasigurno je kako ćemo napraviti mnoge dobre stvari i Hercegovina će biti jedna od značajnijih cikloturističkih destinacija za goste iz cijelog svijeta“, komentirao je kratko Toni Zorić.

Razvoj i promocija ciklo turizma i turizma usmjerenog na prirodu u ruralnim područjima i njihovu integraciju u turističku ponudu je jedna od mogućnosti unaprjeđenja naše turističke ponude, ali i oživljavanja naših ruralnih područja s ciljem zadržavanja ljudi u tim područjima povećavanjem aktivnosti kako bi se stvorile mogućnosti za ostvarivanje dodatnih prihoda.

Nakon okruglog stola, održano je Druženje s medijima, na kojem je gostima izravno predstavljeno što u turističkom smislu nudi Hercegovina te omogućeno povezivanje i umrežavanje uz druženje na izložbenom prostoru Županije.

Mostarski sajam gospodarstva je posjetila i ministrica okoliša i turizma Federacije BiH, Nasiha Pozder sa kojom su Stanislava Borovac i Toni Zorić ispred udruge HerzegovinaBike i Ivan Jurilj održali sastanak, upoznali ministricu Podzer sa svojim aktivnostima i predstavili nadolazeći Blidinje BIKE Festival.

Najveći biciklistički festival u Bosni i Hercegovini kroz tri dana okuplja profesionalna sportaše, rekreativce, djecu i cijele obitelji na jednom mjestu u Parku prirode i nudi obilje aktivnih događaja koji privlače jako velik broj sudionika. U sklopu ovogodišnjeg Blidinje BIKE Festivala održati će se i edukativne radionice za nove cikloturističke vodiče, kao i radionice sa najmlađim sudionicima i djecom o načinima treninga i prehrane koju će voditi Amar Njemčević, suprug i trener naše najbolje biciklistinje Lejle Njemčević. Bitno je dodati kako je Lejla Njemčević ambasador ovogodišnjeg Blidinje BIKE Festivala.

Ministarica Pozder bila je oduševljena svim predstavljenim aktivnostima i obećala kako će udruga HerzegovinaBike od sada ove svoje aktivnosti sprovoditi uz potporu ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH.

Napomenimo, već ranije udruzi HerzegovinaBike svoju podršku dala je i predsjednica Federacije BiH, gđa. Lidija Bradara što je jedno veliko priznanje i vidimo kao dodatni podsticaj i vjetar u leđa za naše aktivnosti po razvoju biciklizma i cikloturizma.

POKROVITELJ UDRUGE: CONTINENTAL TIRES

POKROVITELJ UDRUGE: SKODA APOLO MOSTAR

POKROVITELJ UDRUGE: TURISTIČKA ZAJEDNICA HNŽ/K

POKROVITELJ UDRUGE: CAPRIOLO MOSTAR

📞 Kontaktirajte nas

Get a Question?

Do not hesitage to give us a call. We are an expert team and we are happy to talk to you.

+387 63 400 260

info@herzegovinabike.ba

Proceed Booking