+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Pet dokazanih razloga da bicikliranje oblikuje kvalitetniji urbanizam

U današnjem urbanom krajoliku, bicikliranje se izdvaja ne samo kao održiv način prijevoza, već i kao ključni element u stvaranju živopisnijih gradova. Donosimo pet činjenica utemeljenih na podacima koje potvrđuju kako integracija biciklističkog prometa u urbano planiranje doprinosi stvaranju sretnijih, zdravijih zajednica.

Poboljšava mentalno i tjelesno zdravlje: redovito bicikliranje može smanjiti rizik od srčanih bolesti za čak 50 % i smanjiti stopu smrtnosti za 40 %, prema studijama citiranim u British Medical Journalu. Kopenhagen, grad u kojem više od 62 % stanovnika svakodnevno putuje biciklom na posao, pokazuje niže stope pretilosti i problema s mentalnim zdravljem u usporedbi s gradovima u kojima dominiraju automobili, naglašavajući zdravstvene dobrobiti vožnje biciklom.

Promiče urbani životni standard i društvenu povezanost: U Amsterdamu, gdje ima više bicikala nego stanovnika (1,2 bicikla po osobi), urbani dizajn daje prioritet ljudskoj interakciji i angažmanu zajednice. Ovaj pristup urbanističkom planiranju potaknuo je snažan osjećaj zajedništva i pripadnosti među stanovnicima, pri čemu Amsterdam bilježi veće stope zadovoljstva društvenom povezanošću u usporedbi s drugim velikim gradovima.

Ublažava buku i zagađenje zraka: Inicijativa dijeljenja bicikala u Barceloni, rezultirala je povećanjem upotrebe bicikala za 10 %, što je doprinijelo smanjenju upotrebe automobila na određenim cestama za 30 %, značajno smanjujući razine buke i zagađenja zraka. Ovaj je pomak poboljšao je kvalitetu zraka u gradu, s prijavljenim smanjenjem razine dušikovog dioksida od 12 %, što je Barcelonu učinilo primjerom dobre prakse u ekološkim prednostima koje proizlaze iz povećane vožnje biciklom.

Povećava učinkovitost prometa i smanjuje gužve: Podaci iz grada Utrechta otkrivaju da vožnja biciklom može povećati učinkovitost prometa do 40 % na cestama s izgrađenom biciklističkom infrastrukturom. Grad svakodnevno može primiti preko 125.000 biciklista, što pokazuje značajno smanjenje prometnih gužvi i lakši protok gradskog prometa, što pridonosi opuštenijem i efikasnijem urbanom okruženju.

Potiče ekonomski rast i koristi lokalnim tvrtkama: U New Yorku, lokalne tvrtke na Devetoj aveniji zabilježile su porast u maloprodaji od 49 % nakon uvođenja zaštićene biciklističke staze, u usporedbi s rastom maloprodaje u tom dijelu grada od samo 3 %.

Integracija bicikliranja u urbani razvoj nije samo ekološki imperativ već i strategija za poticanje sretnijih, zdravijih i povezanijih zajednica.

Izvor: LinekdIn CITIES Forum
Slika: Unsplash, Malmö, Sweden

Leave a Reply

POKROVITELJ UDRUGE: CONTINENTAL TIRES

POKROVITELJ UDRUGE: SKODA APOLO MOSTAR

POKROVITELJ UDRUGE: TURISTIČKA ZAJEDNICA HNŽ/K

POKROVITELJ UDRUGE: CAPRIOLO MOSTAR

📞 Kontaktirajte nas

Get a Question?

Do not hesitage to give us a call. We are an expert team and we are happy to talk to you.

+387 63 400 260

info@herzegovinabike.ba

Proceed Booking