Drinovci – Veljaci – Drinovci

by Toni Zorić

INFORMACIJE O STAZI

Najveći dio ove rute prolazi kroz ruralne dijelove zapadne Hercegovine, pružajući savršene uvjete za brdski biciklizam. Staza polazi iz Drinovaca, točnije sa groblja Bartuluša odakle u dužini od 50km obilazimo mjesta Tihaljina, Klobuk, Veljaci, Vojnići i Drinovačko brdo, te putovanje ponovo završavamo u Drinovcima na groblju Bartuluša. Od posjeta udaljenih sela, ruralnih cesta i načina života lokalnog stanovništva na ovoj 50 kilometara dugoj ruti, otkrit ćete najskrivenije kutke prirode u zapadnoj Hercegovini.

OPĆINE KROZ KOJE PROLAZI STAZA

Staza “L305 – Drinovci – Veljaci – Drinovci” prolazi kroz dvije općine, a više o njima dolje u tekstu:

Općina Grude
Najmanja općina u Županiji Zapadnohercegovačkoj prema posljednjem popisu ima 17.208 stanovnika na 220,8 km2. Blaga mediteranska klima uz prirodne dragulje jezera Krenica i izvora rijeke Tihaljine, pružaju turistima priliku upoznaju ovaj kraj. Avanturistički park Peć mlini s Ravlića pećinom, mlinicama, šetnicama, kulturno-povijesni kompleks u Gorici samo su dio raznovrsne turističke ponude koju nudi Općina Grude.
Biciklističke rute kroz našu Općinu se protežu dužinom od 122,1 km, kao kružne rute za dnevne izlete prepune senzacionalnih raznovrsnosti pejzaža kao i bogatstva kulturno-povijesne baštine. Arheološka zbirka u Gorici, jezero Krenica, avanturistički park Peć Mlini uz vrelo rijeke Tihaljine i arheološkog lokaliteta Ravlića pećine predstavljaju naše najveće turističke atrakcije za pustolove, avanturiste, kao i priliku za savršen obiteljski izlet. Dobrodošli!
Općina Ljubuški
Grad Ljubuški smješten u dolini rijeke Trebižata ima 27.275 stanovnika na površini od 292,7 km2. S umjereno mediteranskom klimom u novije vrijeme predstavlja najrazvijenije turističko središte Županije Zapadnohercegovačke uz bogatu lepezu prirodnih vodenih bisera Kravice, Koćuše, Božjaka i neizostavne kulturno-povijesne baštine od srednjovjekovne utvrde Herceg Stjepana, do ostataka rimskog logora Gračine, te brojnih drugih čiji su ostatci sačuvani u najstarijem muzeju u Bosni i Hercegovini, franjevačkom muzeju na Humcu.
Netaknuta izvorna priroda riječne doline Trebižata najljepše se doživi bicikliranjem, pružajući duhu i mislima sklad, a tijelu osvježenje kupanjem u rijeci. Romantični puteljci kroz rustikalna sela Ljubuškog odvest će Vas do rimskog logora Gračine, slapova Kravice i Koćuše, sve do ljubuškog dragulja kulturno povijesne baštine srednjovjekovne utvrda herceg Stjepana Kosače koja će Vam pružiti priliku za spektakularan vidikovac. Mreža biciklističkih staza se proteže kroz ljubušku općinu u dužini od 108,4km.

ŠTO POSJETITI

  • Vodopad Koćuša
  • Peć Mlini
  • Ravlića Pećina

GASTRO PONUDA

  • Restoran Koćuša

PREPORUKA

Iako nas staza većim dijelom vodi kroz naseljena područja i vozite se asvaltiranom dionicom, na određenim dionicama imamo i makadamskih dijelova staze, te uvijek smatramo da je na dužim vožnjama potrebno ponijeti mini alat i sredstvo za krpljenje unutrašnjih guma, tako pravilo vrijedi i za ovu dionicu. Svakako preporučujemo da prije odlaska na vožnju obavijestite obitelj ili prijatelje o planovima bicikliranja.
Kaciga obavezna!

DOWNLOAD SEKCIJA

Mapa/Karta L305

O PROJEKTU CYCLING RURAL

Staza “L305 – Drinovci – Veljaci – Drinovci”, biciklistička je staza koja je razvijena i sprovedena u okviru projekta Cycling Rural – Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore. Projekt “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore”, provodi se u okviru Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji financira Europska unija. Projekt je službeno započeo 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000,00 eura, od čega Europska unija financira 400.000,00 eura. Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, Grad Široki Brijeg, Grad Ljubuški, Općina Posušje, Općina Grude i Turistička organizacija Herceg Novi. Europska unija financira ovaj projekt s ciljem jačanja i diversifikacije kvalitete turističke ponude, kao i razvoja biciklističke i turističke ponude na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekt će rezultirati stvaranjem nove i atraktivne ponude pod brendom “Cycling Rrural” koja će postati dio ukupne turističke ponude obje zemlje, kao i turističke ponude Jadranskog zaleđa.

Naslovna fotografija: Lucija Vukojević/West Herzegovina Adventures

Profil staze

Download GPS podataka

Galerija fotografija