+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Humski bedem: Pogled u dušu Mostara

0
Price
Full Name*
Email Address*
Travel Date*
People*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

385

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

NAŠE REFERENCE: projekti zbog kojih smo ponosni

Južnim bedem Mostara opasan je brdom Hum s kojeg se možda i najbolje vidi duša i ljepota Mostara. Nadvisuje Stari Grad i Stari most i s njega pogled doseže u dubinu zapadne i južne Hercegovine te se oko njega ocrtavaju kamene gromada u cijelom svom radijusu. Sa sjevera se uzdižu planine Prenj i Čvrsnice sa istoka Velež a na jug pogled puca do Biokova koje se izdiže nad Makarskom rivijerom.

Iako je mostarsko brdo Hum nezaobilazno u historijatu Mostara kroz sve generacije, te se često spominje sa svojim specifičnim položajem i vidikovcem koji pruža najljepši pogled na grad na Neretvi, za širu javnost su brojne tajne koje Hum čuva apsolutna nepoznanica, među kojima su i vojne utvrde iz doba Austro-Ugarske. Brdo Hum je, kao nekadašnja crta razgraničenja u ratovima 1990-ih, uz Podveležje, bilo jedno od najopasnijih miniranih područja u okolici Mostara, posebice jer je jedno od mjesta odlazaka ljudi u prirodu. Uz pristupnu cestu prema vrhu mogu se vidjeti ostaci bunkera iz Drugog svjetskog rata.

Ruta namjenjena rekreativcima koji su u nekoj kondiciji, ali ne i početnicima iz razloga sto je cijela dionica uspon. Preporučava se par lakših ravničarskih tura, prije nego što se krene sa usponom na Hum. Cijela dionica je asvaltna, pa je uspon moguć kako sa MTB, tako i sa cestovnim biciklom, s tim što brdski (MTB) biciklisti mogu sebi priuštiti prekrasnu kružnu turu po vrhu Huma sa osvrtom na bunkere koji su korišteni za vrijeme rata.

Tour Details

Brdo Hum je visoko 410metara, a na njegovom vrhu uzdiže se križ visok 33 metra. Do vrha brda vijuga asfaltirana cesta, a početak ture je sa vrha Avenije (ul.Kralja Tomislava), te se vozite cijelom dužinom Avenije prema Balinovcu. odakle se put nastavlja prema cestama za Čitluk i Široki Brijeg,  nakon kojeg počinje uspon sve do vrha Huma. Na raskrižju cesta za Čitluk i Široki Brijeg skreće se prema Čitluku (lijevo) i uspon nastavlja pored katoličkog groblja pa sve do skretanja za brdo Hum  (3,8 km nakon starta). Podloga je i dalje asfaltna ali bez prometa. Cesta ujedno predstavlja Križni put i tako sve do vrha brda gdje se nalaži križ visok 33 metra. Uspinjući se brdom lagano se otvara panoramski pogled na Mostar, na Bišće polje južno od Mostara, na zapad na Mostarsko blato. Putom se može vidjeti i ostaci bunkera iz Drugog svjetskog rata. 

Kreiranje turističkog aranžmana

Želite kreirati turiatički aranžman na ovoj ruti? Kontaktirajte naše partnere: ERO Travel Tour agency

  • Rent A Bike Mostar (link)
  • Bicycle rental: MTB Bicycles – 15 €; E-Bike – 30 €Complementaries: Helmet, Bike lock, Tire repair kit
  • Kontaktirajte nas+387 63 400 260 (Viber & WhatsApp dostupni)
  • Mail:visit@herzegovinabike.ba
Map

Photos

Proceed Booking