+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Park prirode Blidinje: Mostar – Blidinje

0
Price
Full Name*
Email Address*
Travel Date*
People*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

601

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

NAŠE REFERENCE: projekti zbog kojih smo ponosni

Kada ste posljednji put posjetili Blidinje? Planinsku visoravan između Čvrsnice i Vrana, asfaltnim cestama dostupnu iz Jablanice, iz Posušja, iz Tomislavgrada…ili iz Mostara preko Goranaca i Bogodola, ako kao i mi tražite onaj osjećaj i duh brdskog biciklizma. Dodajmo tomu još i prekrasne poglede na Blidinjsko polje i jezero, izletnički centar sa svim sadržajima koje možete naći od šetnje, bicikliranja, planinarenja do beskrajnog užitka u izvrsnoj hrani. Vožnja koja se definitivno mora naći u godišnjem kalendaru svakog bicikliste.

Hvaleći svoj kraj Hercegovci često ističu blizinu mora i toplu klimu. Tek stidljivo, dotaknu se i visokih hercegovačkih planina, a one su, posebice lijepe možemo slobodno kazati u svako godišnje doba. U svako doba možemo pronaći nešto lijepo i očaravajuće, za svakoga po nešto. Idealne za bijeg od ljetnjih vrućina po kojim je Hercegovina i poznata…pa krenimo u avanturu!

U zagrljaju prostranih i pitoresknih područja planine Čvrsnice, Čabulje i Vrana smjestio se jedan od najznamenitijih prirodnih rezervata Bosne i Hercegovine – Vodimo Vas u Park prirode Blidinje.

OPĆENITO O PARKU PRIRODE BLIDINJE

Park prirode Blidinje jedno je od najljepših prirodnih područja u Bosni i Hercegovini, a ovaj prekrasni dragulj Hercegovine trebao bi se naći na vašem popisu putovanja. Oko 360 km2 ovog nevjerojatno bogatog i biološki raznolikog parka leži u srcu Dinarskog gorja u sjevernom dijelu Hercegovine. Gotovo polovica Parka prekrivena je šumom, a zbog bogate bioraznolikosti cijelo područje je 1995. godine priznato i zaštićeno kao Park prirode.

Glavne motive za osnivanje Parka prirode Blidinje nalazimo u mnoštvu endemičnih biljaka, u raznovrsnosti životinjskog svijeta koji naseljava prelijepe šume, vrletne stijene, doboke provalije, živjeći nesmetano da se razvija po prirodnim zakonima, daleko od uticaja čovjeka

Zašto posjetiti Blidinje

Šumski krajolik, dugi pašnjaci, bistro jezero, čist zrak i brojna arheološka nalazišta samo su neki od razloga, koji su sigurno više nego dovoljni da posjetite ovaj jedinstveni prirodni rezervat. No, Blidinje nudi puno više – za svakoga ponešto.

Najpoznatije znamenitosti parka uz jezero su i bogata arheološka nalazišta, te nekropola sa 150 stećaka u Dugom polju koja je u januaru 2004. godine dobila status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine. Od kulturoloških mjesta vrijedan spomena je i franjevački samostan, koji je smješten u podnožju vrha Pločno u mjestu Masna Luka, u kojem je smještena i umjetnička galerija. Vrijedan spomena je masiv Čvrsnice, te kao poseban geomorfološki rezervat Diva Grabovica, koja u okviru prelijepe cjeline obuhvata i kanjon rijeke Grabovice.

Ova tura je savršena za sve one koji se žele pobliže upoznati sa prekrasnim krajolicima Parka Prirode Blidinje i bogatom poviješću ovoga kraja, ali to žele kombinirati s avanturističkim elementom vožnje bicikla.

Tour Details

U ovoj turi vodimo Vas iz Mostara do Parka prirode Blidinje, točnije do upravne zgrade PP Blidinje gdje možete dobiti se informacije o Blidinju, kao i preporuke za smještaj i dobru klopu.

Prvi dio ove rute je asvaltna podloga, točnije do mjesta Bogodol cca.nekih 25km se vozimo po asvalnoj podlozi, a zatim silazimo na makadam u kojem će uživati svi ljubitelji brdskog biciklima, a koji nas prati sve do Parka prirode Blidinje. Također, bitno je kazati kako je prvih dio uspona dosta težak, narucito prvih 5km, a zatim nagib polagano postaje podnošljiv sa nekih 5% uspona u dužini 11km, odnosno sve do Goranaca kada dolazimo na prekrasni plato koji vikendom redovito posjećuju brojni mostarci u potrazi za odmorom i prirodnom oazom koja opušta i puni baterije. Od goranaca nastavljamo biciklirati po asvaltnoj podlozi prolazeći pokraj planinarskog doma na Bogodolu, da bi smo za par kilimetara nakon doma sišli na makadamsku podlogu.

Makadamska dionica nije pretjerano zahtjevna, no izskuje određenu fizičku spremu da bi ste mogli biciklirati 30km sa konstantnim usponima i spustevima. No, sigurno je kako će te biti zasljepljeni ljepotom ovog kraja, tako da nećete ni osjetiti umor, biciklirajući u želji da otkrijete novi prizor koji oduzima dah. Ovim putem možete doći i do Širokog brijega, gdje na dva mjesta postoje odvajanja za lijevo, tako da ukoliko ste uporni u želji da dođete do Blidinje, držite se desne strane i pratite Vaš GPX zapis koji vam dostavljamo u ovom članku i možete ga besplatno skinuti na Vaš navigacijski uređaj.

Po dolasku u Park prirode Blidinje najprije će te uočiti Blidinjsko jezero, za zatim i brojne prirodne znamenitosti od kojih zastahe dah. Vašu vožnju nastavljate desnom stranom Blidinjskog jezera sve do upravne zgrade Parka prirode Blidinje, gdje možete i prenoćiti, te sutra nastaviti svoje putovanje dalje.

Kreiranje turističkog aranžmana

Želite kreirati turiatički aranžman na ovoj ruti? Kontaktirajte naše partnere: ERO Travel Tour agency

 • Rent A Bike Mostar (link)
 • Bicycle rental: MTB Bicycles – 15 €; E-Bike – 30 €Complementaries: Helmet, Bike lock, Tire repair kit
 • Kontaktirajte nas+387 63 400 260 (Viber & WhatsApp dostupni)
 • Mail:visit@herzegovinabike.ba
What to Expect

PREPORUKA

Iako nas staza većim dijelom vodi kroz naseljena područja i vozite se asvaltiranom dionicom, nailazimo i na jedan makadamski dio staze, dok uvijek smatramo da je na dužim vožnjama potrebno ponijeti mini alat i sredstvo za krpljenje unutrašnjih guma, tako pravilo vrijedi i za ovu dionicu. Svakako preporučujemo da prije odlaska na vožnju obavijestite obitelj ili prijatelje o planovima bicikliranja.
Kaciga obavezna!

 • DESTINATIONS (What To Visit):
 • Goranci
 • Blidinjsko jezero
 • Masna Luka
 • Stećci na Blidinju
 • Diva Grabovčeva
 • GASTRO OFFER (Where To Eat):
 • Restoran Hajdučke vrleti Blidinje
 • Restoran SKI Staza
 • Restoran Bosiljna
 • Restoran Risovac
 • BED (Where To Slep):
 • Motel Hajdučke vrleti Blidinje
 • Restoran SKI Staza
 • Restoran Bosiljna
 • Upravna zgrada PP Blidinje
Map

Photos

Proceed Booking