+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Selo Vrdi: Sjeverna vrata Mostara

0
Price
Full Name*
Email Address*
Travel Date*
People*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

725

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

NAŠE REFERENCE: projekti zbog kojih smo ponosni

Malo planinsko selo Vrdi na obroncima planine Čabulje, dvadesetak kilometara sjeverno od Mostara, pruža netaknutu prirodu i veličanstven pogled na kanjon Neretve.

Vrdi su se smjestili na putu između Drežnice i Goranaca. U selu stanovnici drže stoku poput krava ili koza, ali i magaraca, zečeva pa čak i polupitomih jazavaca. U selu je korijenje pustilo i popularno smilje. Šetnja ovim krajolikom donosi odličnu terapiju uz slike, zvuk i miris prirode.

U selu na rubu litice koje se još naziva i “sjeverna vrata Mostara”, može se vidjeti i kip Ivana Merza, Banjalučanina kojeg je papa Ivan Pavao II prozvao istaknutim laikom u svjedočenju evanđelja, a koji je smješten na jednom „mini kružnom toku“ na Vrdima, tik uz groblje i predivan vidikovac na rijeku Neretvu koja se smjestila između planinskih masiva, a koja upotpunjava dio ovog malog mjesta.

Tour Details

Naša biciklistička avantura kreće iz Mostara i vodi nas asfaltnim putem preko Cima i Goranaca, gdje skrećemo prema Vilincu i nailazimo na mješavinu makadamskih staza i asfaltnih dionica. Naravno, postoji i opcija samo asfaltnih dionica, za koju u opisu ture pružamo dva GPX zapisa (makadamski i cestovni), ali za najbolje iskustvo vožnje preporučujemo Gravel opciju bicikla i makadamsku dionicu rute. Vozeći se ovom stazom, proći ćete dijelom staze na kojoj je započeo “XCM Herzegovina” maraton, danas poznat kao Blidinje BIKE Festival. Na ovom dijelu staze utrkivali su se neki od najboljih biciklista u Bosni i Hercegovini, ali vozeći na dijelu koji nije tehnički zahtjevan, nemojte se preplašiti.

Imajte na umu da je ruta kondicijski zahtjevna, budući da sadrži mnogo uspona, posebno na dijelu kada se vraćate iz sela Vrdi, kada ste već umorni. Taj posljednji dio s konstantnim usponima od 12-15% iscrpiti će posljednje atome snage, stoga budite spremni za znoj, ubrzane otkucaje srca i umorne noge.

No, sve će se isplatiti kada izađete na plato u selu Vrdi, kod mjesnog groblja, odakle se pruža nevjerojatan pogled na kanjon Neretve. To je idealno mjesto za odmor i okrijepu prije nego krenete iz Vrda natrag prema Gorancima i suočite se s velikim usponom.

Imajte na umu da se iz sela Vrdi možete spustiti prema Drežnici, ali smo izbjegli taj dio rute jer vodi na magistralnu cestu M17, koja je opasna za bicikliranje, pogotovo u ljetnom periodu kada je puna turista. Preporučujemo da potrošite malo više snage, suočite se s usponom i vratite se prema Gorancima. A kada stignete u Gorance, posjetite restoran “Konoba Goranci” i uživajte u rapsodiji izvrsnih okusa domaće hrane. To je idealan završetak napornog dana prije spusta prema Mostaru i konačnog završetka ove biciklističke avanture. Na kraju ćete se osjećati umorno, ali zadovoljno i punih baterija.

Također, iz sela Vrdi se možete spustiti u Mostar preko Raške gore, odnosno na jednom dijelu kada se vraćate prema Gorancima možete skrenuti lijevo prema Raškoj gori, a zatim se i spustiti prema Mostaru, no imajte na umu da je ta dionica za brdski bicikl, nije preporučljiva za Gravela.

Kreiranje turističkog aranžmana

Želite kreirati turiatički aranžman na ovoj ruti? Kontaktirajte naše partnere: ERO Travel Tour agency

 • Rent A Bike Mostar (link)
 • Bicycle rental: MTB Bicycles – 15 €; E-Bike – 30 €Complementaries: Helmet, Bike lock, Tire repair kit
 • Kontaktirajte nas+387 63 400 260 (Viber & WhatsApp dostupni)
 • Mail:visit@herzegovinabike.ba
What to Expect

Na ovoj stazi možete očekivati ​​raznolikost terena, od asfaltnih puteva do makadamskih staza. Putovanje će vas provesti kroz prekrasne pejzaže i kroz dijelove gdje su se održavale biciklističke utrke. Usponi su izazovni, posebno kada se vraćate iz sela Vrdi, ali pogled na kanjon Neretve s platoa u selu Vrdi vrijedi svakog napora. Također, imajte na umu da se ruta može prilagoditi vašoj razini iskustva i preferencijama, budući da nudimo dvije opcije ruta (makadamsku i cestovnu), a na kraju vožnje možete uživati ​​u odmoru i ukusnoj hrani u restoranu “Konoba Goranci” prije povratka u Mostar.

 • DESTINATIONS (What To Visit):
 • Park Goranci "Prijatelj obitelji"
 • Konjički klub "Mostar" na Gorancima
 • Plato Vrdi (pogled na kanjon Neretve)
 • GASTRO OFFER (Where To Eat):
 • Restoran Konoba Goranci
 • Restoran konoba "Kod Marinka"
 • Restoran "Baggio"
 • BED (Where To Slep):
 • Guesthouse "Zlatni dol"
Map

Photos

Proceed Booking