+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Adventure park Pec Mlini

Peć Mlini postali su popularni avanturistički park u zapadnoj Hercegovini, gdje posjetitelji mogu uživati u adrenalinskoj zabavi, penjačkim stazama, zip lineima i kozjim stazama koje vode do slapova, dok istražuju ogromnu Ravlića špilju u kojoj su ljudi obitavali još od kamenog doba.

Kao što etimologija imena Peć Mlini govori, karakteriziraju ga prirodne špilje i mlinovi na vodu. Peć Mlini smješteni su u ponoru ispod brda u koje sa zapada utječe rijeka Vrljika (Matica). Ova rijeka teče kroz cijelo Imotsko-bekijsko polje, koje je na nešto višoj nadmorskoj visini. Po velikoj špilji iz koje rijeka ponovno izvire, nadvijena strmim liticama, nazvana je Tihaljina. Taj se naziv nastavlja nizvodno, sve do blizine Klobuka, gdje se spaja s moćnim izvorom Klokun. Na ovom mjestu rijeka se zove Mlade ili Mlada i kao takva teče sve dok ne postane rijeka Trebižat, nazvana po gradu kroz koji prolazi. Na kraju se ulijeva u rijeku Neretvu.

Nazivi pojedinih dionica ovog vodotoka, koji dobiva snagu iz brojnih povremenih izvora u općini Posušje, teče Imotskom krajinom i vraća se u Bosnu i Hercegovinu, razlikuju se od mjesta do mjesta.

Jedna od glavnih atrakcija je spektakularna Ravlića špilja.

Rijeka Trebižat jedina je rijeka u Europi koja devet puta nestane u podzemlje i poput feniksa izroni iz skromnog hercegovačkog krša, svaki put jača, zajedno sa svojim pritokama, pretvarajući ovaj dio Hercegovine u plodnu, obradivu ravnicu, bogomdano područje. za život. Proteže se od izvora u Tihaljini do ušća u Struge, gdje se ulijeva u Neretvu, u dužini od 50 kilometara. Uz ovaj tok nosi različita imena (Culuša, Ričina, Brina, Suvaja, Matica, Vrlika, Tihaljina, Mlade, Trebižat). Rijeka izvire u netaknutom prirodnom području u jugozapadnom dijelu općine Grude.

Od Peć Mlina do Studenaca bilo je desetak slikovitih mlinova koje je pokretala rijeka Trebižat, svim silama da bi mlinsko kamenje kojim se mljelo žito pretvaralo u najfinije, mirisno brašno.

Lokalne vlasti prepoznale su golem potencijal ove turističke destinacije te su kroz projekt Adriatic Canyoning oplemenili područje oko Peć Mlina. Napravili su pješačku stazu do izvora rijeke Tihaljine, izgradili veliki i obnovili mali drveni most, uredili i osvijetlili Ravlića pećinu, postavili zip line koji kreće s brda Petnjik iznad Peć Mlina, s dvije sajle u dužini od 600 metara. i 400 metara, postavili sportsko penjalište unutar Ravlića špilje, te izradili stazu Via Ferrata po liticama Cvitanjskih stina u dužini od oko 300 metara.

Projekt “Adriatic Canyoning”, ukupne vrijednosti 1.879.251 eura, financiran je iz programa prekogranične suradnje “INTERREG IPA” Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020. Glavni cilj projekta je jačanje i diverzifikacija turističke ponude u jadranskom zaleđu kroz prekogranični pristup kanjonima Borak (u gradu Široki Brijeg) i Peć Mlini (u općini Grude) u Bosni. i Hercegovini, kanjon Zrmanje (u gradu Obrovcu) i kanjon Čikole (u gradu Drnišu) u Hrvatskoj, te planina Orjen (u gradu Herceg Novom).

Projekt ima za cilj omogućiti bolje upravljanje i održivo korištenje prirodne i kulturne baštine stvaranjem modela za bolje upravljanje, te opremanje i promicanje navedenih lokaliteta. Vodeći partner u ovom projektu je Grad Široki Brijeg, a projektni partneri su Općina Grude, gradovi Obrovac i Drniš u Hrvatskoj, te Agencija za razvoj Zadarske županije “ZADRA NOVA” u Hrvatskoj, kao kao i Agencija za razvoj i izgradnju Herceg Novog “AZIR” u Crnoj Gori. Projekt je započeo 1. srpnja, a završit će 31. prosinca 2019.

Avanturistički park Peć Mlini, u sklopu Hercegovina Adventure Weeka koji se održava 27. i 28. rujna 2019. godine, otvoren je za posjetitelje kroz projekt Adriatic Canyoning. Radno vrijeme parka, kao i rezervacije i najave za korištenje Zip linea i Via Ferrate možete pronaći na njihovim službenim stranicama. Posebno je uzbudljivo vidjeti veliki broj posjetitelja s područja Hercegovine koji su u kratkom vremenu od otvaranja parka posjetili ovu lokaciju i uživali u sadržajima koje nudi ovo turističko odredište.

Želite li iz prve ruke doživjeti Adventure park Pec Mini, uživati u zapanjujućoj arhitekturi, slikovitim pogledima na rijeku Tihaljinu i naučiti sve o njegovoj bogatoj povijesti? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Ravno
20. Novembra 2023.0
Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača
20. Novembra 2023.0
Vodopad Koćuša
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking