+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Grobnica Moshe Danona

Grobnica sarajevskog rabina Moshe Danona, uvaženog člana židovske zajednice, ne samo da je nacionalni spomenik BiH, već zauzima značajno mjesto u duhovnoj i materijalnoj kulturi židovskog naroda. Mezar se nalazi na putu Mostar – Stolac u mjestu Krajšina na ulazu u Stolac. Rabin Mosha Danon je 1830. krenuo pješice u Palestinu da ispuni svoj zavjet, ali je kod Stoca pronađen mrtav. Sahranjen je na mjestu gdje je i umro, a kameni spomenik iznad njegove grobnice simbolizira ploče na kojima je ispisano Deset Božjih zapovijedi.

Putovanju Moshe Danona u Svetu Zemlju prethodili su legendarni događaji iz 1819. godine, kada je travnički Židov Moshe Haviljo prešao na islam i počeo huškati muslimane protiv svojih bivših sunarodnjaka. Nakon što je pronađen mrtav, optuženi su i zatvoreni svi istaknuti članovi židovske zajednice u Sarajevu. Kada se gradom pronio glas da će zarobljenici biti ubijeni, naoružane Sarajlije – muslimani opkolile su Rušdi-pašin dvor i oslobodile zarobljene Židove. Rabin Danon se zavjetovao da će, ako pobjegne iz zatvora, otići u Palestinu, a ako na putu umre, tamo će biti i sahranjen.

Danas u Krajini postoji židovsko groblje sa samo tri spomenika, koji se nalaze na lijepo uređenom i ograđenom prostoru. Na ulazu je tabla sa natpisom:

GROBNICA PRAVEDNIKA RAV. MOŠE DANONA HODOČAŠĆE ŽIDOVA BOSNE I HERCEGOVINE

Na samom groblju prilaz spomeniku rabina Moše Danona je napravljen u obliku Menore, a na spomeniku je uklesan sljedeći tekst na hebrejskom čiji je originalni tekst:

OVAJ KAMEN KOJI JE OVDJE PODIGNUT

NEKA BUDE KAO ZNAK I SPOMENIK

UKOP JEDNE SVETE OSOBE

ČIJA SU DJELA DIVNA

ZA NJEGA SE MOŽE REĆI

DA JE BIO POBOŽNOST I SVIJET

RABIN MOŠE DANON

ON JE BIO NAŠ UČITELJ I RABI

NJEGOVA DOBRA DJELA

POMOGNIMO NAM. AMEN.

ODJELIO SE OD OVOG SVIJETA

DAN 20.SIVANA 5590 / 1830g

Još jedan spomenik na ovom području glasi:

ALBERT SILBERSTEIN

GESTORBEN U SVIBNJU 1889. GODINE

Sve dok se na trećem spomeniku ne može prepoznati natpis, jer je sam spomenik prilično oštećen.

U sklopu ovog židovskog groblja i hodočasničkog mjesta, na pristojnoj udaljenosti od grobova, nalazi se i HAVRA, kuća molitve, mjesto žalosti, mjesto gdje hodočasnici oplakuju smrt rabina Moše Danona. Prostorija ima klupe i malu nišu, renovirana 2004. godine.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila je 2003. godine mezar Moshe Danona sa okolnim prostorom i havrom u Krajini nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Želite li iz prve ruke doživjeti grobnicu Moshe Danona, uživati u zadivljujućoj arhitekturi, slikovitim pogledima na rijeku Bregavu i naučiti sve o njezinoj bogatoj povijesti? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je ERO-Travel-1200-%C3%97-150-piks-1024x128.png

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

🚴‍♂️ Hercegovačko-neretvanska županija/kanton

Izdvojene staze

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Franjevački samostan Humac
20. Novembra 2023.0
Počitelj
20. Novembra 2023.0
Međugorje
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking