+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Tomislavgrad se nalazi u sjevernohercegovačkoj regiji u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ime grada doslovno znači “grad Tomislav”. Ime je iz Duvna 1925. godine promijenio kralj Aleksandar Karađorđević u čast kralju Tomislavu – koji je na ovim prostorima 925. godine okrunjen za kralja Hrvatske. Duvno je ime vraćeno nakon Drugog svjetskog rata u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Tijekom 1990-ih ponovno je promijenjen u Tomislavgrad. Ipak, među stanovnicima Bosne i Hercegovine, ovdašnji stanovnici se često nazivaju “Duvnjaci”, a grad se često naziva Duvno. Također, grad se ponekad naziva jednostavno “Tomislav”. Rimokatolička biskupija na tom području i danas se zove Mostarsko-duvanjska. Za vrijeme Rimskog Carstva grad se zvao Delminium, a za vrijeme Kraljevine Hrvatske Županjac. Pod Osmanskim Carstvom zvao se Županj-potok, a u Austro-Ugarskoj Županjac.

Duvanjski vremeplov

Tomislavgrad, odnosno cjelokupan duvanjski kraj područje je iznimno bogate, ali i burne povijesti. Prema arheološkim istraživanjima čovjek se na području Duvanjskog polja pojavio u pretpovijesti, tijekom neolitika (oko 6500.-3500. g. pr. Kr.), dok arheološki ostaci nepobitno potvrđuju kako je duvanjski kraj bio naseljen u eneolitiku (oko 3500.-2200. g. pr. Kr.).

Tomislavgrađani su ponosni na svoju bogatu povijest, a posebno na krunidbu kralja Tomislava 925. godine u Duvanjskom polju, zbog čega se Tomislavgrad često naziva kraljevskim gradom.

Stelae (Stećci)

Svojom ljupkošću ističu se nekropole u Duvanjskom polju. Možete ih pronaći u selima: “Sarajlije”, “Zidine”, “Letka”, “Lipa” i “Mandino Selo”.

Bazilika Duvno, samostan i muzej

Bazilika Duvna smatra se jednom od glavnih znamenitosti grada. Posjetitelji mogu sjediti u mirnom dvorištu ispred bazilike i jednostavno uživati. Interijer krasi slika “Isus prijatelj malene” koju je naslikao svjetski poznati umjetnik Vlaho Bukovac.

U istom dvorištu posjetitelji će pronaći Franjevački muzej, Franjevačku knjižnicu, Galeriju Muzeja i Izložbu antičkog slona.

Podzemni svijet Duvanjskog polja – speleologija

Više od 200 speleoloških objekata: jama, špilja, vrtača nalazi se u planinskim masivima oko Duvanjskog polja i Buškog jezera.

Speleološka udruga u Tomislavgradu “Mijatovi dvori” dovodi nas do boljeg razumijevanja hidroloških, geoloških i fizikalnih procesa, ali i upoznaje s posebnim vrijednostima podzemlja našeg krškog terena.

“Dahna cave”

Špilja koja ima gotovo sve. Riječ je o veličanstvenom arheološkom i još boljem paleontološkom nalazištu. Procijenjena starost ostataka medvjeda koji su ovdje pronađeni je od 5000 do čak 20000 godina.

Built on its own – “Veliki Samograd”

U kršu Duvna, u dubokoj kotlini planine Grabovice, nalazi se duboka vrtača duga 190 m, široka 110 m i duboka od 40 do 60 m.

Planinarenje

Planinarsko društvo “Orlova stina” ima više od 170 km planinarskih staza od kojih su neke iznimno zahtjevne, a druge dobre za ugodne blage šetnje.

Najpoznatije staze:

“The King’s Trail” (“Kraljevska staza”)
“One Million Steps Walk” (“Put od milijun koraka”)
– dio staze “Via Dinarica” koja povezuje većinu prirodnih i kulturnih znamenitosti, kao i planinarske saveze Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine (Srbije i Kosova, op.a.).

“Staza Gospi Sinjskoj” – počinje kod Franjevačke opatije u Ramskom Šćitu, ide preko Tomislavgrada i Solina do Sinja.

“The Buško Lake” (Buško jezero)

“Buško jezero” na nadmorskoj visini od 700 m najveće je umjetno jezero u ovom dijelu Europe.

Tijekom ljetnih mjeseci voda jezera je prilično topla i pogodna za kupanje. Jezero je pogodno za gotovo sve sportove koji zahtijevaju vjetar, a okolne planine pružaju posjetiteljima priliku za planinarenje i odmor u planinskim kolibama.

Jezero redovito posjećuju ljubitelji ribolova.

Nature Park “Blidinje” (Park prirode Blidinje)

Blidinje jezero, smješteno između planina Čvrsnice i Vran, jedna je od najljepših znamenitosti ovog kraja.

Park prirode “Blidinje” nudi razne turističke atrakcije uključujući brojne planinarske, skijaške i biciklističke staze, a uz bogatu gastronomsku ponudu svake godine privlače sve više posjetitelja.

Kulturno-informativni centar Tomislavgrad

Osim privatnih izložbi, promocija, predstava i popularnih škola glume i plesa, Kulturno-informativni centar odlično je mjesto za individualne izložbe, predstave i nastupe umjetnika koji dolaze iz različitih mjesta i kulturnih institucija.

Neki od najpoznatijih događaja koji se događaju nekoliko godina su:

Predstavljanje narodnih nošnji i izbor za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske poznata je manifestacija koja povezuje Hrvate iz cijeloga svijeta i promiče zajedničku tradicijsku kulturu.
Dani svetog Nikole Tavelića središnja su duhovno-kulturna manifestacija koju organizira nekoliko kulturnih ustanova i Općina Tomislavgrad.

Želite doživjeti Tomislavgrad, uživati u zadivljujućoj arhitekturi, slikovitim pogledima na Duvanjsko polje i naučiti sve o njegovoj bogatoj povijesti? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je ERO-Travel-1200-%C3%97-150-piks-1024x128.png

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Adventure park Pec Mlini
16. Novembra 2023.0
Grobnica Moshe Danona
20. Novembra 2023.0
Široki Brijeg
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking