+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Rimski vojni logor Gracine

Antičko arheološko nalazište Gračine nalazi se na zaravnjenoj zaravni iznad lijeve obale rijeke Trebižat u predjelu sela Humac, 2 km jugozapadno od Ljubuškog.

Vojni logor potječe iz 1.-3. stoljeća, a djelomično je istražen i restauriran u razdoblju od 1977. do 1988. godine. Na lokalitetu su istraženi ostaci rimskog vojnog kompleksa.

Tijekom iskapanja pronađeni su brojni ostaci keramike, vrčevi, vaze, novčići, nakit, prstenje, staklo, oruđe i oružje. Manji dio eksponata nalazi se u Muzeju Franjevačkog samostana sv. Ante, a većina iskopina (keramika, staklo, numizmatika) nikada nije bila izložena.

Ovo arheološko nalazište je 2003. godine proglašeno nacionalnim spomenikom.

Nova arheološka istraživanja započela su u travnju 2017. godine, u suradnji s Fakultetom humanističkih znanosti Sveučilišta u Mostaru i Općinom Ljubuški.

Baština

Rimljani, kada su 9. godine poslije Krista slomili otpor ratobornih Ilira, Delmata i Panona, počeli su graditi ceste, mostove i utvrde. Jedan od manjih vojnih logora, za smještaj kohorte od četiri stotine vojnika i stotinu konjanika, nalazio se na području Ljubuškog. Većina istraživača pretpostavlja da se logor nalazio na lokalitetu Gračine na Humcu, četiri kilometra jugozapadno od središta današnjeg Ljubuškog. Prema numizmatičkim, metalnim i keramičkim nalazima, sagrađena je u 1. stoljeću poslije Krista. Kr., najvjerojatnije u vrijeme cara Tiberija (oko 14. god. n. e.), kada je dovršena cesta Salona – Narona. Namjena mu je prvenstveno bila strateško-obrambena uloga – zaštita doline rijeke Neretve i područja kolonije Narona od prodora ilirskih naroda iz zaleđa. Postoji dvojba je li na Gračinama iskopan rimski vojni logor koji ima strogo određen raspored i namjenu prostora ili prateći dio vojnog kompleksa, termi i obrtničkih radionica i nastambi. Nažalost, rezultati istraživanja na Gračinama nisu objavljeni, niti su nastavljena daljnja istraživanja. Vrijeme je učinilo svoje, pa su danas ostaci rimskog kompleksa u prilično zapuštenom stanju, s neriješenim imovinsko-pravnim odnosima i bespravnom gradnjom, iako je lokalitet uvršten na popis spomenika od nacionalnog interesa. Vrijednost objekta na Gračinama leži u činjenici da je to jedini djelomično istraženi rimski vojni kompleks u BiH.

Želite li iz prve ruke doživjeti rimski vojni logor na Gračinama, uživati u zadivljujućoj arhitekturi, slikovitim pogledima na grad Ljubuški i naučiti sve o njegovoj bogatoj povijesti?  Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je ERO-Travel-1200-%C3%97-150-piks-1024x128.png

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

🚴‍♂️ Županija Zapadnohercegovačka

Izdvojene staze

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Stari grad Trebinje
20. Novembra 2023.0
Neum
20. Novembra 2023.0
Hercegovačka Gračanica
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking