+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Široki Brijeg je grad i općina u jugozapadnoj Bosni i Hercegovini.

Ime grada na hrvatskom znači “široko brdo”. Grad se ponekad naziva i “Široki Brig”, a među stanovnicima Hercegovine jednostavno “Široki”. Od 1945. do 1990. službeno se zvala Lištica, po rijeci koja kroz nju protječe.

POVIJEST

Antičko razdoblje

Ruševine iz ilirskog razdoblja potvrđuju da je područje Širokog Brijega u prapovijesti bilo naseljeno. Dokazi se mogu vidjeti na brdu Gradina na granici Mokrog i Čerigaja. Postoje dokazi i na zidinama utvrda gdje su nekada bili. Tijekom antičkog razdoblja na tom je području bilo puno života. Iz rimskog doba postoje ostaci utvrde (refugium) u selu Biograci i bazilike u Mokrom; tamo su ostaci utvrda i cesta.

Srednjovjekovni car Konstantin VII Porfirogenet spominje da se na tom području nalazio Mokriskik [potreban citat]. Bazilika u Mokrom je više puta građena i rušena u srednjem vijeku i služila je za svoju namjenu. U njenom susjedstvu je nekrepola sa stećcima kojih ima i drugdje. Broj i veličina pokazuju da je ovo područje (od 12. do 15. stoljeća) bilo vrlo naseljeno i bogato [potreban citat]. Iz tog perioda na Kočerinu se čuva najduža ploča na stećku ispisana bosanskom ćirilicom, poznata kao Kočerinska ploča. Ostaci srednjovjekovne utvrde nalaze se u Borku, u blizini izvora rijeke Lištice.

Osmanska vlast

Nakon turskog osvajanja sredinom 15. stoljeća stanovništvo je uglavnom bilo seosko i planinsko.

Sve do sredine 19. stoljeća Hercegovina je bila odsječena od društvenih, kulturnih i političkih zbivanja u drugim europskim zemljama.

Želite li iz prve ruke doživjeti Široki Brijeg, uživati u prekrasnoj prirodi, slikovitim pogledima na rijeku Lišticu i saznati sve o njegovoj bogatoj povijesti? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je ERO-Travel-1200-%C3%97-150-piks-1024x128.png

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

🚴‍♂️ Županija Zapadnohercegovačka

Izdvojene staze

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Blagaj
20. Novembra 2023.0
Čapljina
20. Novembra 2023.0
Manastir Tvrdoš
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking