Podčabulja – Staza krša, konja i polja

by admin

Sjeverozapadno od Mostara proteže se planinski masiv Čabulja, gola, krševita planina za koju mnogi stručnjaci smatraju da uz, planine Čvrsnicu, Vran i Prenje, predstavljaju jedan od najljepših krajolika Europe. zbog čega se ovo područje uskoro planira proglasiti i nacionalnim parkom.

Čabulja je planina u Hercegovini između rijeke Neretve i njene desne pritoke Drežanke. Najviši vrh je Velika Vlajna 1776 m.

U podnožju planine pruža se Goranački plato na nekih 700 metara nadmorske visine koje je poznato izletište Mostaraca, posebice u ljetnim mjesecima Osim lijepe prirode, atrakcija u poludivji konji kojih na ovom području ima na stotine. Na području Čabulje u tijeku je i priprema i realizaciju biciklističkog parka.

Biciklistička staza prolazi područjem planine Čabulja te se spušta prema Mostarskom blatu, prolazeći kroz Široki Brijeg.

ŠTO POSJETITI

  • Konji na Bilima
  • Groblje mira na Bilima

GASTRO PONUDA

  • Restoran Konoba Goranci
  • Restoran Borak Široki Brijeg

PREPORUKA

Iako nas staza vodi kroz naseljena područja, preporučujemo na vožnju ponijeti dovoljne količine vode, naručito u ljetnim danima. Većina dionice je asvaltirana, osim na dijelu od Bogodola do ulaska u Gornji Crnač, pa je potrebno ponijeti i mini alat i sredstvo za krpljenje unutrašnjih guma. Zbog dužine ture preporučuje se prije odlaska na vožnju obavijestiti obitelj ili prijatelje o planovima bicikliranja. Kaciga obavezna!

Galerija fotografija

Profil staze

Satelitski prikaz staze

Download GPS podataka