+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Na 40 km južno od Mostara, nalazi se ljupki grad-muzej Stolac, grad izuzetno antičkog porijekla (razni ostaci upućuju na prapovijesno naselje) preko kojeg teče rijeka Bregava, pritoka rijeke Neretve.

Stolac je hercegovački grad s najvećim brojem arheoloških nalazišta i povijesno-kulturnih spomenika. Osvojili su ga Turci 1466. godine i to objašnjava njegovu osmansku arhitekturu. Među najznačajnijim objektima koji su preživjeli ratna oštećenja 1990-ih godina, izdvajaju se: mostovi Inat Ćuprija, Podgradska Ćuprija i Begovska Ćuprija, iz 15. i 19. stoljeća, te Crkva svetih Petra i Pavla iz 16. stoljeća.

Povijesno srce Stoca predstavlja srednjovjekovni grad Vidoški grad (15. stoljeće), dok je ilirski grad Daorson, koji se nalazi u blizini i osnovan u 3. stoljeću prije Krista, arheološko područje čije su zidine pravo čudo za turiste. Nekropola Radimlja, 2 km od Stoca, uzdiže se kao jedno od najfascinantnijih i najtajanstvenijih mjesta ovog kraja: ovdje možete vidjeti na desetine stećaka, nadgrobnih spomenika starih bogomila, koji datiraju iz 14.-16. stoljeća. Neki su ukrašeni slikama i simboličnim kamenim reljefima, koji prikazuju scene lova, stilizirane muškarce na konjima, oružje i sl.

Ova nekropola se zbog svojih dimenzija i vrijednosti brojnih stećaka smatra jednom od najznačajnijih u zemlji. Osim toga, u blizini Stoca, ljubitelji osmanske arhitekture mogu posjetiti Sultan Selimovu džamiju (Carevu džamiju, 16. stoljeće) te džamije u Uzunovića i Ćupriji (18. stoljeće). Posebno je zanimljiv i kompleks stambene orijentalne arhitekture Begovina (19. stoljeće). Dnevni autobusi (Bregava Trans) povezuju Mostar sa Stocem i Radimljom.

Želite li doživjeti Stolac iz prve ruke, uživati u prekrasnoj prirodi, slikovitom pogledu na rijeku Bregavu i naučiti sve o njegovoj bogatoj povijesti? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je ERO-Travel-1200-%C3%97-150-piks-1024x128.png

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

🚴‍♂️ Hercegovačko-neretvanska županija/kanton

Izdvojene staze

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Karađoz-begova džamija
20. Novembra 2023.0
Osanjici – mjesto Daorson
20. Novembra 2023.0
Adventure park Pec Mlini
16. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking