+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Aromatic Cycling Trails

0

Najveći dio ove rute prolazi kroz ruralne dijelove zapadne Hercegovine, pružajući savršene uvjete za brdski biciklizam. Ruta aromatičnog i ljekovitog bilja mješavina je planinskih i cestovnih putova koji se protežu na više od 182 kilometara. Brojni nasadi maslina, smilja, lavande, kao i autohtono samoniklo ljekovito bilje koriste lokalni proizvođači za stvaranje karakterističnih proizvoda. Ova ruta nudi nekoliko mogućnosti boravka u prirodi, biciklizma i uživanja u hercegovačkim mirisima i ukusima, stvarajući posebno i nezaboravno iskustvo. Od posjeta udaljenih sela do planinskih prijevoja ovoj 200 kilometara dugom ruti, otkrit ćete najskrivenije kutke prirode u zapadnoj Hercegovini.

Aromatic Cycling Trail
Aromatic Cycling Trail

OPĆINE KROZ KOJE PROLAZI STAZA

Aromatic Cycling Trail prolazi kroz četiri općine, a mi ćemo ih spomenuti dolje u tekstu:

Općina Ljubuški
Netaknuta izvorna priroda riječne doline Trebižata najljepše se doživi bicikliranjem, pružajući duhu i mislima sklad, a tijelu osvježenje kupanjem u rijeci. Romantični puteljci kroz rustikalna sela Ljubuškog odvest će Vas do rimskog logora Gračine, slapova Kravice i Koćuše, sve do ljubuškog dragulja kulturno povijesne baštine srednjovjekovne utvrda herceg Stjepana Kosače koja će Vam pružiti priliku za spektakularan vidikovac. Mreža biciklističkih staza se proteže kroz ljubušku općinu u dužini od 108,4km.
Grad Široki Brijeg
Administrativno, duhovno, kulturno i gospodarsko središte Županije Zapadnohercegovačke je ujedno i jedno od omiljenih odredišta biciklista ove regije. Kroz Široki Brijeg prolazi nekoliko staza u dužini od 216 km. Živopisna slikovita hercegovačka sela s tradicionalnom arhitekturom, ostatcima drevnog grada Mokriskika, srednjovjekovne utvrde Borak, rijeke Lištice, nevjerojatnim krajolikom isprepletenim od brdsko-planinskih masiva, divljih dolina i kanjona sve do mirnog nizinskog dijela uvijek iznova oduševe svakog posjetitelja, jer svaki novi obilazak je novo istraživanje, nova avantura.
Općina Posušje
Idealna destinacija za sve ljubitelje brdsko-planinskog biciklizma upravo je naša Općina Posušje, kroz koju se grana nekoliko biciklističkih staza u dužini od 157,4 km. Zaljubljenici u sportski ili rekreativni biciklizam imaju priliku uživati u mozaiku slikovitih kulturno-povijesnih ostataka Ričine, Graca, Podbile i fascinantnim krajolikom parka prirode Blidinje. Zapanjujuće kao i šumska oaza, blidinjsko jezero kao prirodna pozornica ispod Čvrsnice pruža savršen sklad čovjeka i prirode.
Općina Grude
Najmanja općina u Županiji Zapadnohercegovačkoj prema posljednjem popisu ima 16.208 stanovnika na 220,8 km2. Blaga mediteranska klima uz prirodne dragulje jezera Krenica i izvora rijeke Tihaljine, pružaju turistima priliku upoznaju ovaj kraj. Avanturistički park Peć mlini s Ravlića pećinom, mlinicama, šetnicama, kulturno-povijesni kompleks u Gorici samo su dio raznovrsne turističke ponude koju nudi Općina Grude.
Biciklističke rute kroz našu Općinu se protežu dužinom od 122,1 km, kao kružne rute za dnevne izlete prepune senzacionalnih raznovrsnosti pejzaža kao i bogatstva kulturno-povijesne baštine. Arheološka zbirka u Gorici, jezero Krenica, avanturistički park Peć Mlini uz vrelo rijeke Tihaljine i arheološkog lokaliteta Ravlića pećine predstavljaju naše najveće turističke atrakcije za pustolove, avanturiste, kao i priliku za savršen obiteljski izlet.
Dobrodošli!

Tour Details

KRATKI INFO OPIS STAZE

Ekskurzija počinje u Ljubuškom s posjetom slapu Kravice, koji je prirodan fenomen pod zaštitom države kao prirodna rijetkost. Nakon uživanja u svoj ljepoti splava Kravice svoje putovanje nastavljamo ruralnim dijelovima Hercegovine kroz lokalna sela u želji da otkrijete ruralni turizam Hercegovine i život lokalnog stanovništva. Prije ulaska u Grad Široki Brijeg nezaobilazan je obilazak muzeja i franjevačkog samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije.
Po obilasku samostana slijedi lakši dio putovanja – spust u Grad Široki Brijeg, te okrijepa u restoranu Vrelo Borak gdje možete kušati lokalne specijalitete i domaću kuhinju. Prava okrijepa pred teži dio puta, odnosno makadamska dionica i uspon prema Crnču i dalje prema općini Posušje, odnosno destinaciji Parka prirode Blidinje. Ova dionica je makadamska sa dosta uspona, no cijela trasa puta je doista lijepa i jednostavno će vas očarati, tako da nećete misliti na težinu putovanja.
Ulazak u Park prirode Blidinje će vam doslovno oduzeti dah svojom ljepotom, a smješten je u području visokog gorja središnjih Dinarida, i obuhvaća područje planinskih masiva Čvrsnice i Vrana. Park Prirode Blidinje je jedno od najljepših prirodnih cjelina na području Bosne i Hercegovine, a prostire se na području od 358 km 2 na podnožju planina Čvrsnice i Vrana. Zbog svojih jedinstvenih geomorfoloških osobina, bogatstva flore i faune, te prekrasne netaknute prirode predstavlja savršeno mjesto za bijeg od stresa svakodnevnog života.
Po završetku posjete parku prirode Blidinje spuštamo se u selo Rakitno i dalje prema akumulacijskom jezeru Tribistovo koje se nadopunjuje iz 220 povremenih i 80 stalnih izvora vode. Putovanje nastavljamo prelijepim kanjonom Brine do Stećaka na Ričini koji se nalaze u Posušju. Iz Posušja putujemo za Goricu i Drinovce obilazeći jezera Krenica i Nuga, kao i Peć Mlini i Ravlića pećinu, te dalje uz rijeku Trebižat prema Ljubuškom obilazeći vodopad Koćuša i Franjevački samostan na Humcu, sve do početne lokacije Vodopada kravice odakle je i krenulo naše putovanje.

Kreiranje turističkog aranžmana

Želite kreirati turiatički aranžman na ovoj ruti? Kontaktirajte naše partnere: ERO Travel Tour agency

 • Rent A Bike Mostar (link)
 • Bicycle rental: MTB Bicycles – 15 €; E-Bike – 30 €Complementaries: Helmet, Bike lock, Tire repair kit
 • Kontaktirajte nas+387 63 400 260 (Viber & WhatsApp dostupni)
 • Mail:visit@herzegovinabike.ba
What to Expect

PREPORUKA

Staza Aromatic Cycling trail nas u svojoj dužini od 200km vodi preko asvaltiranih kao i makadamskih dionica, gdje se do Parka prirode Blidinje vozite makadamskim dijelom staze koji ima dosta uspona, no jako dobro utaban i ne predstavlja problem za voziti. Kako se jednim dijelom ove dionice vozite kroz nenaseljena područja, preporučujemo da se u lokalnim selima i gradovima opskrbite sa dovoljnim količinama vode. Uvijek smatramo da je na dužim vožnjama potrebno ponijeti mini alat i sredstvo za krpljenje unutrašnjih guma, tako pravilo vrijedi i za ovu dionicu. Svakako preporučujemo da prije odlaska na vožnju obavijestite obitelj ili prijatelje o planovima bicikliranja.
Kaciga obavezna!

DOWNLOAD SEKCIJA

Mapa/Karta Aromatic Cycling Trail

O PROJEKTU CYCLING RURAL

Aromatic Cycling trail, biciklistička je staza koja je razvijena i sprovedena u okviru projekta Cycling Rural – Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore. Projekt “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore”, provodi se u okviru Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji financira Europska unija. Projekt je službeno započeo 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000,00 eura, od čega Europska unija financira 400.000,00 eura. Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, Grad Široki Brijeg, Grad Ljubuški, Općina Posušje, Općina Grude i Turistička organizacija Herceg Novi. Europska unija financira ovaj projekt s ciljem jačanja i diversifikacije kvalitete turističke ponude, kao i razvoja biciklističke i turističke ponude na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekt će rezultirati stvaranjem nove i atraktivne ponude pod brendom “Cycling Rrural” koja će postati dio ukupne turističke ponude obje zemlje, kao i turističke ponude Jadranskog zaleđa.

 • DESTINATIONS (What To Visit):
 • Vodopad Kravice
 • Franjevački samostan na Humcu
 • Vodopad Koćuša
 • Ravlića pećina
 • Peć Mlini
 • Jezera Krenica i Nuga
 • Stara crkva u Gorici
 • Stećci na Ričini
 • Jezero Tribistovo
 • Blidinjsko jezero
 • Hajdučka vrata
 • Masna luka
 • Stećci na Blidinju
 • Diva Grabovčeva
 • Vrelo Lištice u Borku
 • Muzej i Franjevački samostan u Širokom Brijegu
 • GASTRO OFFER (Where To Eat):
 • Hotel Bigeste
 • Restoran Staza
 • Restoran Hajdučke Vrleti
 • Restoran Bosiljna
 • Restoran Vrelo Borak
 • BED (Where To Slep):
 • Hotel Bigeste
 • Restoran Staza
 • Restoran Hajdučke Vrleti
 • Restoran Bosiljna
Map

Photos

Proceed Booking