+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Ćiro Heritage: Staza svjetske baštine

0
Price
Full Name*
Email Address*
Travel Date*
People*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

480

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

NAŠE REFERENCE: projekti zbog kojih smo ponosni

INFORMACIJE O ĆIRI

Povijesna uskotračna pruga sa parnom lokomotivom prolazi od Mostara uzduž rijeke Neretve, kroz Čapljinu, Popovo polje, Ravno, te u blizini Ivanice prelazeći granicu sa Hrvatskom sve do Dubrovnika. Konstrukcija pruge je počela 1898. i završila 1901 godine. Ćiro je tijekom svog postojanja povezivao mjesta u Hercegovini i donosio im život, a danas je pruga rekonstruirana u biciklističku stazu.

Austro-Ugarska monarhija, koja je vladala područjem BiH krajem 19. i početkom 20. stoljeća izgradila je mrežu željezničkih pruga uskog kolosijeka (kolosijek širina 0,76 m). Pruge je izgradila prvenstveno kao strateške vojne objekte i one su povezivale južne jadranske luke s gradovima u zaleđu i sa srednjom Europom.Pruge u Hercegovini izgrađene su kao dio Južne pruge, a prva dionica te pruge od Metkovića do Mostara, u dužini 42,4 km, puštena je u promet 13.06.1885. godine, dok je pruga od Gabele do Zelenike u Boki Kotorskoj (Crna Gora), dužine 155,5 km, s odvojcima od Huma do Trebinja (16,7 km) i Uskoplja do Gruža u Dubrovniku u Republici Hrvatskoj (16,5 km), puštena u promet 1901. godine.Uskotračna pruga je služila ljudima, povezivala države, krajeve, narode i kulture. Narodima s ovih područja bile su to pruge spasa, omogućile su im bolji život i svekoliki napredak te su ostavile trag civilizacije na mjestima kroz koja je Ćiro vozio, hučio, tukao, zviždao i paru ispuštao više desetljeća.Narod je pruge zvao i štreke, a vlakove koje je vukla garava parnjača nazivao je gemišteri (mješoviti vlakovi), šnelcug (brzi vlakovi) i osobni (putnički vlakovi). Nadimak Ćiro nametnut je pred samo ukidanje uskotračnih pruga, ali u narodu je ostao i dan danas kao prepoznatljiv.

Staza “ĆIRO – Staza svjetske baštine“ promovira kulturni i outdoor turizam duž stare željezničke pruge koja povezuje Mostar, Čapljinu, Stolac i Ravno. Projekt ima za cilj poboljšati duljinu, kvalitetu i vidljivost biciklističke staze koja se proteže uz UNESCO-vo zaštićeno područje, kao i otvoriti nove poslovne mogućnosti za lokalne proizvođače i pružatelje usluga. Staza kroz autentične priče i činjenice nastoji proširiti turističku ponudu Hercegovine, dijela zemlje bogate kulturno-povijesnom i vjerskom baštinom. ĆIRO – Staza svjetske baštine je projekt koji razvija turističku ponudu koja će posjetitelje upoznati s raznim povijesnim znamenitostima.

Tour Details

Staza počinje u Čapljini, gdje je nezaobilazna posjeta Starom gradu Počitelju, koji je u prošlosti bio glavno uporište u obrani od Turaka bilo je u Počitelju. Ovu tvrđavu je sagradio kralj Tvrtko godine 1383., i imala je stratešku ulogu u kontroliranju puta do mora dolinom rijeke Neretve. Danas, povijesni gradić Počitelj, izgrađen ispod tvrđave, ima orijentalni izgled i kao takav je potpuno u funkciji turizma i kulturnih priredbi.

Nakon posjete Počitelju nastavljamo biciklirati kroz lokalna sela, većinom asvaltiranim dionicama, mada staza uključuje i par makadamskih dijelova koji se mogu zaobići, tako da se cijelo vrijeme vozite asvaltiranom podlogom. No, stazu je najbolje voziti sa Gravel biciklom, kako bi ste mogli obići sve one ljepote ruralnog dijela Hercegovine i upoznati život lokalnih ljudi.
Staza uključuje uspone i spusteve, tako da ćete morati uložiti malo snage dok ne dođete od grada Stolac i nekropole stećaka Radimlja.

Nekropola stećaka Radimlja najpoznatiji je lokalitet stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, u Hercegovini. Nalazi se 3 kilometra zapadno od Stoca, uz cestu Stolac – Čapljina, na lokalitetu Vidovo polje, na domak sela Poprati. Nekropola spada u najvrijednije spomenike srednjovjekovnog perioda u BiH. Karakteristike koje ističu njenu vrijednost su: brojnost primjeraka, raznovrsnost i zastupljenost svih osnovnih oblika, relativno visoka umjetnička kvaliteta izrade, bogatstvo plastičnih dekoracija, reljefnih predstava i natpisa koji spominju povijesne ličnosti te sama njena dostupnost i smještaj.

Nakon obilaska nekropole stećaka Radimlja, nastavljamo biciklirati prema gradu Stolac, gdje možemo popiti lokalnu kavu zajedno sa kolačem koji nnosi naziv “Smokvara”. Inače to je nešto obavezno za sve lokalne bicikliste koji na svojim vožjnama prolaze kroz Stolac. Nakon kave i kolača, nastavljamo sa obilascima povijesnih znamenitosti, a ovog puta idemo na Stari grad Vidoški.

Stari grad Križevac smješten je na uzvišenju iznad današnjeg središta Stoca i predstavlja obrambeni objekt koji po svojoj veličini spada u red najvećih bosanskohercegovačkih gradova. U XVII. stoljeću grad je imao 13 kula i bio je najbolje utvrđen grad u Hercegovini. Stari grad je smješten na kupastom krečnjačkom brdu, čija zapadna padina prema Zagradu nosi naziv Šetnica, sjeverna prema današnjem središtu grada naziva se Carinska strana, a istočna padina prema Uzinovićima nosi naziv Križevac. Ovdje je svakako bitno spomenuti i blizinu grada Daorsona koji se nalazi oko 5km udaljenno od Stolca i vrijedan je posjete, no put koji vodi do ovog lokaliteta dosta je zahtjevan sa velikim usponima. Daorson (grč.ΔΑΟΡΣΩΝ) je bio glavni grad heleniziranog Ilirskog plemena Daorsa koji su živjeli od 300. do 50. godine prije Krista u dolini rijeke Neretve. Ostaci ovog nekad najjačeg grada u širem području nalaze se u Ošanjićima, blizu Stoca u Hercegovini. Činile su ga tri cjeline od kojih je središnja bila tvrđava – akropola koja je bila opasana »kiklopskim« zidinama od golemih kamenih blokova (sličan onima u Mikeni u Grčkoj).

Nakon obilaska ove srednjovjekovne tvrđave putovanje nastavljamo prema nekropoli stećaka Boljuni, koji se nalaze na nekih 12km južno od Stoca prema Neumu. Tu možete očekivati neke uspone po asvaltiranoj cesti koji se mogu činiti zahtjevnim, no nemojte se obeshrabriti, staza nije toliko teška.

Nekropola stećaka Boljuni nalazi se u mjestu Boljuni 12 kilometara jugozapadno od Stoca. Na nekropoli je očuvano 269 stećaka, i to u dvije skupine. Prema oblicima najviše je sanduka – 176, potom ploča – 76, pa sljemenjaka -12 i 3 križa. Od ukupnog broja ukrašena su 92 stećka (34 %).I dok se nekropola Radimlja ističe bogatstvom, raznovrsnošću i visokom kvaliteteom izrade reljefnih motiva, nekropola u Boljunima ističe se velikim brojem natpisa – 19 (7 %), što je po broju natpisa na prvom mjestu u Bosni i Hercegovini. Na boljunskim je stećcima najčešći ukras križ, a potom povijena lozica sa trolistom (motiv je karakterističan za cijelu Hercegovinu,a ovdje se pojavljuje prilično često), štit s mačem, kao i rozete, potom razne bordure, polumjesec, scene lova, turniri, kola itd.

Nakon posjete ovog lokaliteta Ćiro Staza svjetske baštine vas vodi dalje starom cestom prema Neumu, koja je nakon izgradnje nove i brze ceste Neum-Stolac sada idealna za bicikliste. Ova cesta vas vodi do sela Hutovo, gdje se ponovo spajate na izvornu Ćiro stazu Mostar – Dubrovnik. Vozeći se ovom stazom dolazite do mjesta Ravno gdje svakako preporučujemo posjetu nezaobilaznoj Spilji Vjetrenica.

Ukoliko želite nastaviti putovanje i dalje uživati nna Ćiro stazi, putovanje će vas odvesti do prelijepog turističkog gradića Trebinja ili pak možda skrenete prema Dubrovniku i dalje nastavite prema Crnoj gori i gradu Herceg novi. I da, sve ovo obilazite vozeći se Ćiro stazom.

Dobro nam došli. 🤗

Kreiranje turističkog aranžmana

Želite kreirati turiatički aranžman na ovoj ruti? Kontaktirajte naše partnere: ERO Travel Tour agency

 • Rent A Bike Mostar (link)
 • Bicycle rental: MTB Bicycles – 15 €; E-Bike – 30 €Complementaries: Helmet, Bike lock, Tire repair kit
 • Kontaktirajte nas+387 63 400 260 (Viber & WhatsApp dostupni)
 • Mail:visit@herzegovinabike.ba
What to Expect

PREPORUKA

Iako nas staza vodi kroz naseljena područja, preporučujemo na vožnju ponijeti dovoljne količine vode, naručito u ljetnim danima. Dionica je većinom asvaltirana, no uključuje i pojedine makadamske dionice, stoga potrebno je ponijeti mini alat i sredstvo za krpljenje unutrašnjih guma. Zbog dužine ture preporučuje se prije odlaska na vožnju obavijestiti obitelj ili prijatelje o planovima bicikliranja.
Kaciga obavezna!

 • DESTINATIONS (What To Visit):
 • Stari grad Počitelj
 • Nekropola stećaka Radimlja
 • Stari grad Vidoški
 • Grad Daorson
 • Nekropola stećaka Boljuni
 • Spilja Vjetrenica
Map

Photos

Proceed Booking