+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Park Prirode Blidinje: Hajdučka biciklistička ruta

0
Price
Full Name*
Email Address*
Travel Date*
People*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

381

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

NAŠE REFERENCE: projekti zbog kojih smo ponosni

U zagrljaju prostranih i pitoresknih područja planine Čvrsnice, Čabulje i Vrana smjestio se jedan od najznamenitijih prirodnih rezervata Bosne i Hercegovine – Vodimo Vas u Park prirode Blidinje.

OPĆENITO O PARKU PRIRODE BLIDINJE

Park prirode Blidinje jedno je od najljepših prirodnih područja u Bosni i Hercegovini, a ovaj prekrasni dragulj Hercegovine trebao bi se naći na vašem popisu putovanja. Oko 360 km2 ovog nevjerojatno bogatog i biološki raznolikog parka leži u srcu Dinarskog gorja u sjevernom dijelu Hercegovine. Gotovo polovica Parka prekrivena je šumom, a zbog bogate bioraznolikosti cijelo područje je 1995. godine priznato i zaštićeno kao Park prirode.

Glavne motive za osnivanje Parka prirode Blidinje nalazimo u mnoštvu endemičnih biljaka, u raznovrsnosti životinjskog svijeta koji naseljava prelijepe šume, vrletne stijene, doboke provalije, živjeći nesmetano da se razvija po prirodnim zakonima, daleko od uticaja čovjeka

Zašto posjetiti Blidinje

Šumski krajolik, dugi pašnjaci, bistro jezero, čist zrak i brojna arheološka nalazišta samo su neki od razloga, koji su sigurno više nego dovoljni da posjetite ovaj jedinstveni prirodni rezervat. No, Blidinje nudi puno više – za svakoga ponešto.

Najpoznatije znamenitosti parka uz jezero su i bogata arheološka nalazišta, te nekropola sa 150 stećaka u Dugom polju koja je u januaru 2004. godine dobila status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine. Od kulturoloških mjesta vrijedan spomena je i franjevački samostan, koji je smješten u podnožju vrha Pločno u mjestu Masna Luka, u kojem je smještena i umjetnička galerija. Vrijedan spomena je masiv Čvrsnice, te kao poseban geomorfološki rezervat Diva Grabovica, koja u okviru prelijepe cjeline obuhvata i kanjon rijeke Grabovice.

Ova tura je savršena za sve one koji se žele pobliže upoznati sa prekrasnim krajolicima Parka Prirode Blidinje i bogatom poviješću ovoga kraja, ali to žele kombinirati s avanturističkim elementom vožnje bicikla.

Tour Details

Obilazak Parka Prirode Blidinje “Hajdučkom biciklističkom rutom”

Ova biciklistička ruta vas vodi prelijepim krajolicima, počevši od Masne Luke, pa preko Badnja i Ski Staze do nekropole stećaka na Risovcu. Zatim ide do Nekropole Dugo Polje koja je pod UNESCO-vom zaštitom. Cijelo vrijeme prolazi središtem Parka Prirode Blidinje i ovom stazom će te cijelo vrijeme imati odlične poglede na Vran i Čvrsnicu, a dobrim dijelom i na Blidinjsko jezero te Risovac.

Tura polazi od upravne zgrade Parka Prirode Blidinje. Odmah pri polasku se spuštate se u Masnu Luku i možete razgledati Crkvu Sv. Ilije. Nakon obilaska crkve i Franjevačke kuće molitve, ova biciklistička tura ide kroz prelijepe krajolike Badnja i Ivan Dolca odakle se pruža odličan pogled na visoke obronke Čvrsnice koji su se nadvili nad Masnom Lukom i Ski Stazom. Prolaskom kroz Ivan Dolac i kroz područje velikog broja lijepih vikendica izlazi se na asfaltnu cestu (regionalna cesta R419). Asflatnom cestom se nakon par stotina metara skreće desno na Ski Stazu gdje se pravi kratak odmor (a moguće je popiti i piće u restoranu). Nakon razgledanja ski staze ova tura vas vodi natrag na asfaltnu cestu kojom se nastavlja dalje do Nekropole stećaka Risovac. Kraj stećaka se nalazi i stara crkva na Risovcu, a malo prije, uz cestu se vidi i nova velika crkva. Od ovih stećaka do onih koji nose ime Dugo Polje se prolazi kroz polje Risovca išarano obrađenim livadama i malim zelenim brežuljcima koji cijeloj turi daju jedan poseban ugođaj gdje se osjećate da ste na nekoj nižoj visoravni, a ne na području visokih planina. Obilaskom Nekropole stećaka Dugo Polje koja je i pod UNESCO-vom zaštitom i koja broji čak 150 stećaka, tura nastavlja dalje putem asfalta kroz središnji dio Blidinja.

Dugim asfaltiranim pravcem prema Blidinjskom jezeru pogledi u bilo kojem smjeru će u vama ostaviti dojam da je Park Prirode Blidinje zaista posebno mjesto neviđene ljepote. Dolaskom do samog jezera slijedi uživanje i odmor uz mile zvuke njegove uzburkane vode koju njiše nježan planinski povjetarac. Nakon jezera potrebno je prijeći uz rub Dugog Polja prema šumama Boričevca te po makadamu i kroz visoku borovinu ponovno izići na asfaltnu cestu za Masnu Luku. Nakon par minuta asfalta se dolazi do početne točke gdje ova tura i završava.

Upravna zgrada Parka prirode Blidinje -> Masna Luka -> Badnje -> Ivan Dolac -> Ski Staza -> Nekropola Risovac -> Nekropola Dugo Polje -> Hajdučke Vrleti -> Kapela Sv. Ante -> Planinarski dom Blidinje -> Boričevac -> Upravna zgrada Parka prirode Blidinje

Dužina rute: cca 35km

Kreiranje turističkog aranžmana

Želite kreirati turiatički aranžman na ovoj ruti? Kontaktirajte naše partnere: ERO Travel Tour agency

 • Rent A Bike Mostar (link)
 • Bicycle rental: MTB Bicycles – 15 €; E-Bike – 30 €Complementaries: Helmet, Bike lock, Tire repair kit
 • Kontaktirajte nas+387 63 400 260 (Viber & WhatsApp dostupni)
 • Mail:visit@herzegovinabike.ba
What to Expect

PREPORUKA

Iako nas staza većim dijelom vodi kroz naseljena područja i vozite se asvaltiranom dionicom, nailazimo i na jedan makadamski dio staze, dok uvijek smatramo da je na dužim vožnjama potrebno ponijeti mini alat i sredstvo za krpljenje unutrašnjih guma, tako pravilo vrijedi i za ovu dionicu. Svakako preporučujemo da prije odlaska na vožnju obavijestite obitelj ili prijatelje o planovima bicikliranja.
Kaciga obavezna!

 • DESTINATIONS (What To Visit):
 • Crkva sv.Ilije / Masna Luka
 • SKI Staza Blidinje
 • Nekropola stećaka Risovac
 • Nekropola stećaka Dugo Polje
 • Blidinjsko jezero
 • GASTRO OFFER (Where To Eat):
 • Restoran Hajdučke vrleti Blidinje
 • Restoran SKI Staza
 • Restoran Risovac
 • BED (Where To Slep):
 • Motel Hajdučke vrleti Blidinje
 • Motel SKI Staza
 • Motel Risovac
 • Upravna zgrada PP Blidinje
 • HPD Pločno
Map

Photos

Proceed Booking