+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Park Prirode Blidinje: Planinska biciklistička staza

0
Price
Full Name*
Email Address*
Travel Date*
People*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

346

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

NAŠE REFERENCE: projekti zbog kojih smo ponosni

U zagrljaju prostranih i pitoresknih područja planine Čvrsnice, Čabulje i Vrana smjestio se jedan od najznamenitijih prirodnih rezervata Bosne i Hercegovine – Vodimo Vas u Park prirode Blidinje.

OPĆENITO O PARKU PRIRODE BLIDINJE

Park prirode Blidinje jedno je od najljepših prirodnih područja u Bosni i Hercegovini, a ovaj prekrasni dragulj Hercegovine trebao bi se naći na vašem popisu putovanja. Oko 360 km2 ovog nevjerojatno bogatog i biološki raznolikog parka leži u srcu Dinarskog gorja u sjevernom dijelu Hercegovine. Gotovo polovica Parka prekrivena je šumom, a zbog bogate bioraznolikosti cijelo područje je 1995. godine priznato i zaštićeno kao Park prirode.

Glavne motive za osnivanje Parka prirode Blidinje nalazimo u mnoštvu endemičnih biljaka, u raznovrsnosti životinjskog svijeta koji naseljava prelijepe šume, vrletne stijene, doboke provalije, živjeći nesmetano da se razvija po prirodnim zakonima, daleko od uticaja čovjeka

Zašto posjetiti Blidinje

Šumski krajolik, dugi pašnjaci, bistro jezero, čist zrak i brojna arheološka nalazišta samo su neki od razloga, koji su sigurno više nego dovoljni da posjetite ovaj jedinstveni prirodni rezervat. No, Blidinje nudi puno više – za svakoga ponešto.

Najpoznatije znamenitosti parka uz jezero su i bogata arheološka nalazišta, te nekropola sa 150 stećaka u Dugom polju koja je u januaru 2004. godine dobila status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine. Od kulturoloških mjesta vrijedan spomena je i franjevački samostan, koji je smješten u podnožju vrha Pločno u mjestu Masna Luka, u kojem je smještena i umjetnička galerija. Vrijedan spomena je masiv Čvrsnice, te kao poseban geomorfološki rezervat Diva Grabovica, koja u okviru prelijepe cjeline obuhvata i kanjon rijeke Grabovice.

Ova tura je savršena za sve one koji se žele pobliže upoznati sa prekrasnim krajolicima Parka Prirode Blidinje i bogatom poviješću ovoga kraja, ali to žele kombinirati s avanturističkim elementom vožnje bicikla.

Tour Details

Obilazak Parka Prirode Blidinje “Planinskom biciklističkom stazom”

Biciklistička tura za čistokrvne MTB bicikliste! Ova biciklistička ruta vas vodi pored dvije nekropole stećaka, pored 4 blidinjske crkve, prolazi se pored groba Dive Grabovčeve, a zatim okruži i cijela Vran Planina. Ide se uz rubove prelijepog i modrog Blidinjskog jezera te kroz razne krajolike koje ima samo Park Prirode Blidinje.

Tura polazi od Upravne zgrade Parka Prirode Blidinje. Odmah pri polasku spuštate se u Masnu Luku i možete razgledati crkvu Sv. Ilije. Nakon obilaska crkve i Franjevačke kuće molitve, ova biciklistička tura ide kroz prelijepe krajolike Badanja i Ivan Dolca odakle se pruža odličan pogled na visoke obronke Čvrsnice koji su se nadvili nad Masnom Lukom i Ski Stazom. Prolaskom kroz Ivan Dolac i kroz područje velikog broja lijepih vikendica izlazi se na asfaltnu cestu (regionalna cesta R419). Asflatnom cestom se nakon par stotina metara skreće desno na Ski Stazu gdje se pravi kratak odmor (a moguće je popiti i piće u restoranu). Nakon razgledanja ski staze ova tura vas vodi natrag na asfaltnu cestu kojom se nastavlja dalje do Nekropole stećaka Risovac. Kraj stećaka se nalazi i stara crkva na Risovcu, a malo prije, uz cestu se vidi i nova velika crkva. Od ovih stećaka do onih koji nose ime Dugo Polje se prolazi kroz polje Risovca išarano obrađenim livadama i malim zelenim brežuljcima koji cijeloj turi daju jedan poseban ugožaj gdje se osjećate da ste na nekoj nižoj visoravni, a ne na području visokih planina. Obilaskom Nekropole stećaka Dugo Polje koja je i pod UNESCO-vom zaštitom i koja broji čak 150 stećaka, tura nastavlja dalje kroz Kedžaru do groba Dive Grabovčeve. Nakon kratkih crtica iz povijesti čiji su događaji zauvijek urezani u Park Prirode Blidinje, nastavlja se kružno oko cijele Vran Planine.

Kroz mjesta Trebiševo i Prokos, pa dalje kroz Omrčenicu dolazi se do samog ruba parka prirode. Cijelo vrijeme se prolazi velikim šumskim prostranstvima koja pružaju pravu oazu mira u zaleđu Vran Planine te se cijelim putem ide po makadamskoj stazi. Silaskom niz Omrčenicu dolazi se u Duvanjski kraj i na sam početak mjesta po imenu Lipa. Tu se sa makadamskog puta uključuje na asfaltnu cestu koja iz Tomislavgrada vodi na Blidinje. Njom se laganom uzbrdicom ide do izlaska iz udoline koja razdvaja Vran Planinu od Lib Planine. Na platou sa kojeg se vidi Čvrsnica,  Vran planina te prostor parka između njih, je potrebno skrenuti desno i proći poljanama kroz mjesto koje se zove Svinjača. To je mjesto prepuno malo viših brda potpuno obraslih visokom travom sa čijih se vrhova pružaju odlični vidici na cjelokupan park.  Na kraju tog mjesta se ponovno izlazi na asfaltnu cestu, sada onu koja spaja Blidinje sa Posušjem. Tura po njoj nastavlja nizvodno prema jezeru. Uz put se prolazi pored Crkve Gospe Snježne, a zatim i uz rubove Blidinjskog Jezera.  Nakon razgledanja jezera i visokih litica Čvrsnice iznad njega, ova tura nastavlja asfaltnom cestom do povratka na polaznu točku u Masnoj Luci.

Upravna zgrada Parka prirode Blidinje -> Masna Luka -> Badnje -> Ivan Dolac -> Ski Staza -> Nekropola Risovac -> Nekropola Dugo Polje -> Grob Dive Grabovčeve -> Trebiševo -> Prokos -> Lipa -> Svinjača -> Barzonja (Crkva Gospe Snježne) -> Pl. dom  Blidinje (pored jezera) -> Upravna zgrada Parka prirode Blidinje

Dužina rute: cca 65km

Kreiranje turističkog aranžmana

Želite kreirati turiatički aranžman na ovoj ruti? Kontaktirajte naše partnere: ERO Travel Tour agency

 • Rent A Bike Mostar (link)
 • Bicycle rental: MTB Bicycles – 15 €; E-Bike – 30 €Complementaries: Helmet, Bike lock, Tire repair kit
 • Kontaktirajte nas+387 63 400 260 (Viber & WhatsApp dostupni)
 • Mail:visit@herzegovinabike.ba
What to Expect

PREPORUKA

Iako nas staza većim dijelom vodi kroz naseljena područja i vozite se asvaltiranom dionicom, nailazimo i na jedan makadamski dio staze, dok uvijek smatramo da je na dužim vožnjama potrebno ponijeti mini alat i sredstvo za krpljenje unutrašnjih guma, tako pravilo vrijedi i za ovu dionicu. Svakako preporučujemo da prije odlaska na vožnju obavijestite obitelj ili prijatelje o planovima bicikliranja.
Kaciga obavezna!

 • DESTINATIONS (What To Visit):
 • Crkva sv.Ilija / Masna Luka
 • Ski Staza Blidinje
 • Nekropola stećaka Risovac
 • Nekropola stećaka Dugo Polje
 • Grob Dive Grabovčeve
 • Barzonja (Crkva Gospe Snježne)
 • Blidinjsko jezero
 • GASTRO OFFER (Where To Eat):
 • Restoran Hajdučke vrleti
 • Restoran SKI staza
 • Restoran Risovac
 • Restoran Bosiljna
 • BED (Where To Slep):
 • Motel Hajdučke vrleti
 • Motel SKI staza
 • Motel Risovac
 • Upravna zgrada PP Blidinje
 • HPD Pločno
Map

Photos

Proceed Booking