+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Krug oko Hutova Blata

0
Price
Full Name*
Email Address*
Travel Date*
People*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

245

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

NAŠE REFERENCE: projekti zbog kojih smo ponosni

U južnom dijelu Hercegovine, u tipičnom kraškom ambijentu, s lijeve strane rijeke Neretve, smjestio se park prirode Hutovo blato – jedinstvena submediteranska močvara u Europi. Oduvijek poznata kao zelena oaza, ovo područje obiluje vodom koja pruža dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama.

Prije nego što je zaštićeno lokalnim i međunarodnim zakonima devedesetih godina prošlog stoljeća, Hutovo Blato je uglavnom bilo poznato po lovnom i ribolovnom turizmu. Danas je jedno od najbogatijih močvarnih područja u Europi dobro zaštićeno od ljudskog utjecaja kako bi posjetitelji mogli u potpunosti uživati u ljepoti netaknute prirode. Turisti mogu istražiti prirodu, uživati u promatranju ptica, vožnji brodom, bicikliranju i glavnoj atrakciji – foto safariju.

Jedno od najljepših jezera u Hercegovini, Hutovo blato, pruža idealno igralište za bicikliste, nudeći im aktivne sate provedene u prirodi. Upoznajte ovu sve popularniju biciklističku destinaciju i prepustite se vožnji kroz prekrasne krajolike koji oduzimaju dah.

Vodimo vas na vožnju dugu otprilike 60 kilometara, preko asfaltiranih dionica i hercegovačkog makadama uz obalu Hutova blata. Kako bismo dodali kulturnu i povijesnu dimenziju ovoj avanturi, uvrstili smo posjet Nekropoli staćaka u Boljunima. Ova popularna biciklistička ruta oko Hutova blata većinom prati obalu, pružajući nezaboravan pogled na blistavo Svitavsko jezero.

Svake godine, više od 200.000 biciklista posjećuje Svitavsko jezero, uglavnom slijedeći “Ćiro Trail” biciklističku stazu, uživajući u omiljenom hobiju i blagoj klimi regije Hercegovina. A najbolje od svega je što veći dio ove rute prolazi malo ili nikako prometnim putevima, pružajući potpun mir biciklistima.

Osiguravamo vam sve potrebne informacije za planiranje vašeg putovanja biciklističkom stazom oko Hutova blata: od usluge najma bicikala i preporuka za bicikliranje, do savjeta o obilasku zanimljivih mjesta i znamenitosti, te preporuka za smještaj u “Bike Friendly” objektima prilagođenim biciklistima ili degustacije domaće hercegovačke kuhinje.

Tour Details

Naša biciklistička avantura kreće ispred Hotela Storia gdje svi oni koji dolaze iz udaljenijih mjesta mogu sigurno parkirati svoje vozilo, ili pak možda doći dan ranije na noćenje u hotelu kako bi istražili Čapljinu i uživali u ljepotama ovog malog gradića na jugu Hercegovine.

Odmah na samom startu naša avantura postaje životopisna gdje prelazimo preko starog Ćiro mosta kojeg i danas koriste lokalni mještani za prijelaz s jedne strane rijeke Neretve na drugu. Zatim slijedi vožnja kroz grad Čapljinu, gdje možete uživati i lokalnim ulicama upoznajući život lokalnog stanovništva.

Izlaskom iz Čapljine vožnju nastavljamo lokalnom cestom odnosno “Ćiro Trail” stazom prema Strugama prolazeći pokraj Mogorjela, dok ujedno uživamo u krajolicima, i prelijepom toku rijeke Trebižat koja se na ovoj dionici ulijeva u Neretvu.

Po dolasku na Most na Tersani, odnosno stari Ćirin most koji je ujedno i najduži most na Ćirinoj stazi, uživati ćete u prelijepom pogledu na rijeku Neretvu. Nastavljamo dalje biciklirati i uskoro prelazimo preko jos dva lokalna mosta preko rijeke Krupe koji su obloženi podnim daskama kako bi biciklisti i lokalno stanovnoštvo mogli lakše prometovati preko njega.

Na svom devetom kilometru bicikliranja u mjestu Dračevo izlazimo na nekadašnju glavnu prometnicu za Neum, koja je danas i dalje prometna, no protok autobobila je slab i cestu većinom koristi lokalno stanovništvo ili zalutali turisit, tako da je savršena za bicikliranje. Na ovoj dionici otvara se i pogled na Hutovo Blato i prema prelijepom Svitavskom jezeru, dok ujedno biciklirate kroz lokalna sela uživajući u krajolicima koja su pred vama.

Dolaskom u selo Svitava, na svom 20-tom kilometru bicikliranja silazite sa asvaltne dionice i počinjete upoznavati hercegovački makadam i krš. Ujedno kreće i uspon koji nije pretjerano zahtjevan, dok se izdižete iznad Svitavskog jezera što Vam otvara i prelijep pogled na jezero i dionicu kojom ste ranije biciklirali. Uskoro ova staza postaje betonska podloga, dok u mjestu Derani na 26-om kilometru dolazite na asvalt i nastavljamo dalje biciklirati prema Nekropoli stećaka Boljuni. Na 27-om kilometru naići ćemo na raskrsnicu koja nas razdvaja desno prema Boljinima do kojih nam ostaje nekih 5km bicikliranja. Imajte na umu da se vraćate istim putem, tako da nam posjeta Boljunima dodaje nekih 10km bicikliranja dok se ne vratimo na na istu točku, odnosno raskrsnicu na kojoj skrećemo prema Čapljini.

U povratku sa Boljuna na 36-om kilometru odvajamo se prema selima Čore i dalje prema Prebilovcima. Očekuje nas teška makadamska dionica sa konstantnim usponima i terenom koji je pogodniji za brdska bicikla, više nego za Gravel koja smo mi koristili za današnju vožnju. No dionica je jednako lijepa, dok upoznajete tri manja jezera na Hutovom blatu, Deransko jezero, jezero Orah i jezero Jelim sa perlijepim krajolicima i zapanjujućim pogledima. Tijekom bicikliranja često smo mogli primjetiti metalne kućice koje se koriste za posmatranje i fotografiranje ptica – Birdwatching. Poznato je da na Hutovom jezeru prebiva više od 200 vrsta ptica.

Na 38-om kilometru slijedi radost. 🙂 Prestanak uspona i slijedi spust prema selima Grlići i Prebilovci. U mjestu Prebilovci prolazite pored prelijepog manastira zbog kojeg vrijedi zastati i napraviti fotografiju.

Prije nego završimo nanašnje putovanje i dođemo do Čapljine proći ćete pokraj još jedne atrakcije, most u Klepcima koji premošćuje korito rijeke Bregave koja se pola kilometra dalje ulijeva u rijeku Neretvu. Proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine u siječnju 2003. godine. Izgradio ga je u 16. stoljeću hercegovački sandžak Mustafa-beg, sin Daut-pašin, kao dio stare Stambolske džade, odnosno Carigradskog druma, kada je imao izuzetan strateško-ekonomski značaj jer je povezivao Carigrad s Bečom i Venecijom. Jedini je autentični most iz perioda Osmanskog carstva i jedno od najznačajnijih djela osmanske arhitekture, a danas ga zbog njegovog graditelja često zovu i Mustaj-begovim mostom.

Do kraja naše biciklističke avanture, odnosno Hotela Storia preostaje nam nekih 3 kilometra bicikliranja, a po završetku vožnje preporučujemo i ručak u restoranu Storia, jer nakon današnje vožnje dobar obrok ste zasigurno i zaslužili.

Kreiranje turističkog aranžmana

Želite kreirati turiatički aranžman na ovoj ruti? Kontaktirajte naše partnere: ERO Travel Tour agency

 • Rent A Bike Mostar (link)
 • Bicycle rental: MTB Bicycles – 15 €; E-Bike – 30 €Complementaries: Helmet, Bike lock, Tire repair kit
 • Kontaktirajte nas+387 63 400 260 (Viber & WhatsApp dostupni)
 • Mail:visit@herzegovinabike.ba
What to Expect

PREPORUKA

Iako nas staza većim dijelom vodi kroz naseljena područja i vozite se asvaltiranom dionicom, staza sadrži i makadamske dijelove koji su poprilično zahtjevni. Mi smo na naše putovanje krenuli sa Gravel biciklima tako da smo osjetili neugodnost hercegovačkog krša i težinu ove staze koja na pojedinim mjestima pokazivala i uspone  do 12%.  Vjerujemo da bii sa brdskim biciklima i 29’ kotačima vožnja bila mnogo ugodnija. Naravno, uvijek smatramo da je na dužim vožnjama potrebno ponijeti mini alat i sredstvo za krpljenje unutrašnjih guma, tako pravilo vrijedi i za ovu dionicu. Svakako preporučujemo da prije odlaska na vožnju obavijestite obitelj ili prijatelje o planovima bicikliranja.
Kaciga obavezna!

ŠTO OČEKIVATI NA RUTI: 

 • Izazovna biciklistička ruta duga oko 56 kilometara provesti će vas kroz prekrasne krajolike Hercegovine.
 • Nezaboravni trenuci vožnje preko starih mostova i makadamskih staza, uz nekoliko uspona i spustova.
 • Upoznavanje s lokalnom kulturom i tradicijom kroz prolazak kroz Čapljinu i susjedna sela.
 • Očaravajući pogledi na Hutovo blato, Svitavsko jezero te rijeke Trebižat, Neretva i Krupa.
 • Posjet nekropoli stećaka Boljuni, bogate kulturne baštine Bosne i Hercegovine.
 • Otkrivanje povijesnih i prirodnih atrakcija, uključujući manastire i mostove.
 • Uživanje u fotografiranju ptica uz Hutovo jezero te promatranje bogatog biljnog i životinjskog svijeta.
 • Završetak vožnje s osvježavajućim ručkom u restoranu Storia, u Hotelu Storia.
Map

Photos

Proceed Booking