+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Park prirode Blidinje: Vilinska biciklistička ruta

0
Price
Full Name*
Email Address*
Travel Date*
People*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

312

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

NAŠE REFERENCE: projekti zbog kojih smo ponosni

U zagrljaju prostranih i pitoresknih područja planine Čvrsnice, Čabulje i Vrana smjestio se jedan od najznamenitijih prirodnih rezervata Bosne i Hercegovine – Vodimo Vas u Park prirode Blidinje.

OPĆENITO O PARKU PRIRODE BLIDINJE

Park prirode Blidinje jedno je od najljepših prirodnih područja u Bosni i Hercegovini, a ovaj prekrasni dragulj Hercegovine trebao bi se naći na vašem popisu putovanja. Oko 360 km2 ovog nevjerojatno bogatog i biološki raznolikog parka leži u srcu Dinarskog gorja u sjevernom dijelu Hercegovine. Gotovo polovica Parka prekrivena je šumom, a zbog bogate bioraznolikosti cijelo područje je 1995. godine priznato i zaštićeno kao Park prirode.

Glavne motive za osnivanje Parka prirode Blidinje nalazimo u mnoštvu endemičnih biljaka, u raznovrsnosti životinjskog svijeta koji naseljava prelijepe šume, vrletne stijene, doboke provalije, živjeći nesmetano da se razvija po prirodnim zakonima, daleko od uticaja čovjeka

Zašto posjetiti Blidinje

Šumski krajolik, dugi pašnjaci, bistro jezero, čist zrak i brojna arheološka nalazišta samo su neki od razloga, koji su sigurno više nego dovoljni da posjetite ovaj jedinstveni prirodni rezervat. No, Blidinje nudi puno više – za svakoga ponešto.

Najpoznatije znamenitosti parka uz jezero su i bogata arheološka nalazišta, te nekropola sa 150 stećaka u Dugom polju koja je u januaru 2004. godine dobila status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine. Od kulturoloških mjesta vrijedan spomena je i franjevački samostan, koji je smješten u podnožju vrha Pločno u mjestu Masna Luka, u kojem je smještena i umjetnička galerija. Vrijedan spomena je masiv Čvrsnice, te kao poseban geomorfološki rezervat Diva Grabovica, koja u okviru prelijepe cjeline obuhvata i kanjon rijeke Grabovice.

Ova tura je savršena za sve one koji se žele pobliže upoznati sa prekrasnim krajolicima Parka Prirode Blidinje i bogatom poviješću ovoga kraja, ali to žele kombinirati s avanturističkim elementom vožnje bicikla.

Tour Details

Obilazak Parka Prirode Blidinje “Vilinskom biciklističkom rutom”

Ova biciklistička ruta vas vodi najljepšim i najpopularnijim predjelima Parka Prirode Blidinje. Ovo je pravi mali turistički obilazak parka na jedan ležeran način, na dva kotača i po uzoru na green-destination, bez imalo onečišćavanja okoliša.

Tura polazi iz samog srca cijelog parka, to je Masna Luka. Sa neponovljivim prizorima na veličanstvenu Čvrsnicu te vožnju uz rubove šume koju čini endemski bor munika cijelo vrijeme vozite se po asfaltiranoj cesti koja ne zahtjeva velik fizički napor. Uz tu polaznu točku i atrakciju kakva Masna Luka je, još se ide i do Nekropole stećaka Dugo Polje. Izlaskom na glavnu cestu koja spaja Posušje i Tomislavgrad sa Jablanicom, potrebno je poći desno prema nekropoli. Dovoljno je reći i da je UNESCO prepoznao tu ljepotu stoljetnih stećaka te je stavio pod svoju baštinu. Uz crtice iz povijesti pored nekropole, ide se istom cestom natrag prema Blidinjskom jezeru. Ravnica kojom se između te dvije točke vozi je dugačka čak 6,5km i prilikom nje vozite pored Hajdučkih Vrleti, Donje pećine Mijata Tomića, Kapele Sv. Ante te naposljetku dolazite do Blidinjskog Jezera. Dugačka asfaltna cesta po kojoj praktički ne trebate skretati ni metra dopušta laganu vožnju uz razgledanje. Cijelo vrijeme vas Čvrsnica i Vran prate u stopu. Pogledi na njihove visoke vrhove će vas obarati sa nogu, a sva ta ljepota će vas zvati da se okušate i u planinarenju te dođete gore, na te visine, i budete dio sve te ljepote.

Dolaskom do jezera, nailazite i na Planinarski dom Blidinje čija je lokacija zaista odlična. Pored jezera je najbolje odmoriti tijelo, dušu, a i oči. Sjediti i slušati uzburkanu planinsku vodu bi bilo sasvim dovoljno u današnjem svijetu, ali uz to ćete osjetiti i lagani planinski zrak kako vas miluje po licu. Tamo iza jezera vaš pogled će zaokupirati Jelinak. To je onaj zeleni vrh Čvrsnice koji se nadvio nad jezerom da cijeli krajolik učini još ljepšim.

Uz čistu uživanciju pored jezera, natrag do u Masnu Luku vas vodi ista asfaltna cesta te još prilika za uživanje u raznolikim ljepotama Parka Prirode Blidinje. Naposljetku je uvijek preporuka spustiti se do same Crkve Sv. Ilije u Masnoj Luci i vidjeti zašto je baš to mjesto centar svega te uz obilazak istog, završiti turu kod Upravne zgrade Parka prirode Blidinje.

Upravna zgrada Parka prirode Blidinje -> Izlazak na glavnu cestu -> Nekropola Dugo Polje -> Hajdučke Vrleti -> Kapela Sv. Ante -> Blidinjsko Jezero -> Povratak natrag u Masnu Luku asfaltnom cestom -> Crkva Sv. Ilije – Upravna zgrada Parka prirode Blidinje

Dužina rute: cca 20km

Kreiranje turističkog aranžmana

Želite kreirati turiatički aranžman na ovoj ruti? Kontaktirajte naše partnere: ERO Travel Tour agency

 • Rent A Bike Mostar (link)
 • Bicycle rental: MTB Bicycles – 15 €; E-Bike – 30 €Complementaries: Helmet, Bike lock, Tire repair kit
 • Kontaktirajte nas+387 63 400 260 (Viber & WhatsApp dostupni)
 • Mail:visit@herzegovinabike.ba
What to Expect

PREPORUKA

Iako nas staza većim dijelom vodi kroz naseljena područja i vozite se asvaltiranom dionicom, nailazimo i na jedan makadamski dio staze, dok uvijek smatramo da je na dužim vožnjama potrebno ponijeti mini alat i sredstvo za krpljenje unutrašnjih guma, tako pravilo vrijedi i za ovu dionicu. Svakako preporučujemo da prije odlaska na vožnju obavijestite obitelj ili prijatelje o planovima bicikliranja.
Kaciga obavezna!

 • DESTINATIONS (What To Visit):
 • Park prirode Blidinje
 • Nekropola Dugo Polje
 • Kapela Sv. Ante
 • Blidinjsko Jezero
 • Crkva Sv. Ilije / Masna Luka
 • GASTRO OFFER (Where To Eat):
 • Restoran Hajdučke vrleti Blidinje
 • BED (Where To Slep):
 • Motel Hajdučke vrleti Blidinje
 • Upravna zgrada Parka prirode Blidinje
 • HPD Pločno
Map

Photos

Proceed Booking