+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Park Prirode Blidinje: Vučja biciklistička staza

0
Price
Full Name*
Email Address*
Travel Date*
People*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

336

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

NAŠE REFERENCE: projekti zbog kojih smo ponosni

U zagrljaju prostranih i pitoresknih područja planine Čvrsnice, Čabulje i Vrana smjestio se jedan od najznamenitijih prirodnih rezervata Bosne i Hercegovine – Vodimo Vas u Park prirode Blidinje.

OPĆENITO O PARKU PRIRODE BLIDINJE

Park prirode Blidinje jedno je od najljepših prirodnih područja u Bosni i Hercegovini, a ovaj prekrasni dragulj Hercegovine trebao bi se naći na vašem popisu putovanja. Oko 360 km2 ovog nevjerojatno bogatog i biološki raznolikog parka leži u srcu Dinarskog gorja u sjevernom dijelu Hercegovine. Gotovo polovica Parka prekrivena je šumom, a zbog bogate bioraznolikosti cijelo područje je 1995. godine priznato i zaštićeno kao Park prirode.

Glavne motive za osnivanje Parka prirode Blidinje nalazimo u mnoštvu endemičnih biljaka, u raznovrsnosti životinjskog svijeta koji naseljava prelijepe šume, vrletne stijene, doboke provalije, živjeći nesmetano da se razvija po prirodnim zakonima, daleko od uticaja čovjeka

Zašto posjetiti Blidinje

Šumski krajolik, dugi pašnjaci, bistro jezero, čist zrak i brojna arheološka nalazišta samo su neki od razloga, koji su sigurno više nego dovoljni da posjetite ovaj jedinstveni prirodni rezervat. No, Blidinje nudi puno više – za svakoga ponešto.

Najpoznatije znamenitosti parka uz jezero su i bogata arheološka nalazišta, te nekropola sa 150 stećaka u Dugom polju koja je u januaru 2004. godine dobila status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine. Od kulturoloških mjesta vrijedan spomena je i franjevački samostan, koji je smješten u podnožju vrha Pločno u mjestu Masna Luka, u kojem je smještena i umjetnička galerija. Vrijedan spomena je masiv Čvrsnice, te kao poseban geomorfološki rezervat Diva Grabovica, koja u okviru prelijepe cjeline obuhvata i kanjon rijeke Grabovice.

Ova tura je savršena za sve one koji se žele pobliže upoznati sa prekrasnim krajolicima Parka Prirode Blidinje i bogatom poviješću ovoga kraja, ali to žele kombinirati s avanturističkim elementom vožnje bicikla.

Tour Details

Obilazak Parka Prirode Blidinje “Vučjom biciklističkom stazom”

Ova biciklistička ruta vas vodi  kružno po cijelom središnjem prostoru Parka Prirode Blidinje. Prolazi pored dvije nekropole stećaka, pored četiri blidinjske crkve i groba Dive Grabovčeve. Uz put se posjećuje i Ski Staza na Risovcu te se okruži cijelo Blidinjsko Jezero.

Tura polazi od upravne zgrade Parka Prirode Blidinje. Odmah pri polasku se spuštate u Masnu Luku i možete razgledati Crkvu Sv. Ilije. Nakon obilaska crkve i Franjevačke kuće molitve, ova biciklistička tura ide kroz prelijepe krajolike Badnja i Ivan Dolca odakle se pruža odličan pogled na visoke obronke Čvrsnice koji su se nadvili nad Masnom Lukom i Ski Stazom. Prolaskom kroz Ivan Dolac i kroz područje velikog broja lijepih vikendica izlazi se na asfaltnu cestu (regionalna cesta R419). Asflatnom cestom se nakon par stotina metara skreće desno na Ski Stazu gdje se pravi kratak odmor (moguće je popiti i piće u restoranu). Nakon razgledanja ski staze ova tura vas vodi natrag na asfaltnu cestu kojom se nastavlja dalje do Nekropole stećaka Risovac. Kraj stećaka se nalazi i stara crkva na Risovcu, a malo prije, uz cestu se vidi i nova velika crkva.

Nakon stare crkve na Risovcu, tura nastavlja dalje kroz Sovićka Vrata odakle se pruža odličan pogled na cijeli prostor Blidinja kojim ste prethodno prošli. Nakon tog mjesta, prelazi se na makadam putem kojeg se cijelo vrijeme dobro vidi visoka Čvrsnica. Makadam vodi do groba Dive Grabovčeve, a nakon obilaska mjesta koje je izuzetno bitno za povijest parka i ima veliku važnost u kulturnoj baštini cijelog područja, po makadamu se spuštate do još jednog lokaliteta koji je također od velikog značaja. Silazeći blagom nizbrdicom, dolazi se do nekropole stećaka Dugo Polje. Nekropola je pod UNESCO-vom zaštitom, a u njoj se nalazi čak 150 stećaka.

Tura nakon razgledanja stećaka nastavlja dugim asfaltnim pravcem prema Blidinjskom Jezeru. Uz put se prolazi pored Restorana Hajdučke Vrleti te Kapele Sv. Ante da bi se na kraju pravca došlo do samog jezera. Tura zatim nastavlja u krug oko jezera. Prolazi pored Crkve Gospe Snježne na Barzonji i zalazi pod samu Čvrsnicu u njena šumska prostranstva. Prolaskom sa donje strane jezera, također se ide i pored Barrellanda čija se unikatna arhitektura savršeno uklapa u cijelo područje. Prije samog kraja ture, potrebno je proći požarnim makadamskim putem kroz Boričevac. Prolaskom tim područjem, kroz visoku borovu šumu, naposljetku se izlazi na asfaltnu cestu koja vodi u Masnu Luku, a nakon samo par minuta vožnje po njoj dolazi se do kraja ove biciklističke rute.

Upravna zgrada Parka prirode Blidinje -> Masna Luka -> Badnje -> Ivan Dolac -> Ski Staza -> Nekropola Risovac -> Sovićka Vrata -> Grob Dive Grabovčeve -> Nekropola Dugo Polje -> Hajdučke Vrleti -> Kapela Sv. Ante -> Pl. dom Blidinje -> Barzonja (Crkva Gospe Snježne) -> Barrelland -> Boričevac -> Upravna zgrada Parka prirode Blidinje

Dužina rute: cca 44km

Kreiranje turističkog aranžmana

Želite kreirati turiatički aranžman na ovoj ruti? Kontaktirajte naše partnere: ERO Travel Tour agency

 • Rent A Bike Mostar (link)
 • Bicycle rental: MTB Bicycles – 15 €; E-Bike – 30 €Complementaries: Helmet, Bike lock, Tire repair kit
 • Kontaktirajte nas+387 63 400 260 (Viber & WhatsApp dostupni)
 • Mail:visit@herzegovinabike.ba
What to Expect

PREPORUKA

Iako nas staza većim dijelom vodi kroz naseljena područja i vozite se asvaltiranom dionicom, nailazimo i na jedan makadamski dio staze, dok uvijek smatramo da je na dužim vožnjama potrebno ponijeti mini alat i sredstvo za krpljenje unutrašnjih guma, tako pravilo vrijedi i za ovu dionicu. Svakako preporučujemo da prije odlaska na vožnju obavijestite obitelj ili prijatelje o planovima bicikliranja.
Kaciga obavezna!

 • DESTINATIONS (What To Visit):
 • Crkva sv.Ilije / Masna Luka
 • SKI Staza Blidinje
 • Nekropola stećaka Risovac
 • Grob Dive Grabovčeve
 • Nekropola stećaka Dugo Polje
 • Blidinjsko jezero
 • Barzonja (Crkva Gospe Snježne)
 • GASTRO OFFER (Where To Eat):
 • Restoran Hajdučke vrleti
 • Restoran SKI Staza
 • Restoran Risovac
 • BED (Where To Slep):
 • Motel Hajdučke vrleti
 • Motel SKI Staza
 • Motel Risovac
 • Upravna zgrda PP Blidinje
 • HPD Pločno
Map

Photos

Proceed Booking