+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Peace Cycling Trail 

0
Price
Full Name*
Email Address*
Travel Date*
People*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

631

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

NAŠE REFERENCE: projekti zbog kojih smo ponosni

Ova biciklistička ruta, duga 28.2 km, uključuje mrežu lokalnih i makadamskih cesta koje povezuju spomenike iz Drugog svjetskog rata. Rat je odnio mnogo žrtava, ostavljajući za sobom pustoš civilizacijskog, kulturnog i sakralnog dijela života. Tada je ubijeno 66 franjevaca, koje narod naziva “hercegovačkim franjevačkim mučenicima”, i mnoge druge nevine žrtve. Široki Brijeg je žarište Memorijalnog centra, duhovno-kulturnog središta s velikim Etnografskim muzejom i knjižnicom posvećenom hercegovačkim franjevačkim mučenicima, koja je polazna točka ove rute, a završava na Bilima, gdje se nalazi velika kompleks groblja i Memorijalni centar. Ova ruta zapravo odaje počast svim žrtvama.

OPĆINE KROZ KOJE PROLAZI STAZA

Peace Cycling Trail prolazi kroz općinu Široki Brijeg, a više o njoj spomenuti ćemo dolje u tekstu:

Grad Široki Brijeg
Administrativno, duhovno, kulturno i gospodarsko središte Županije Zapadnohercegovačke je ujedno i jedno od omiljenih odredišta biciklista ove regije. Kroz Široki Brijeg prolazi nekoliko staza u dužini od 216 km. Živopisna slikovita hercegovačka sela s tradicionalnom arhitekturom, ostatcima drevnog grada Mokriskika, srednjovjekovne utvrde Borak, rijeke Lištice, nevjerojatnim krajolikom isprepletenim od brdsko-planinskih masiva, divljih dolina i kanjona sve do mirnog nizinskog dijela uvijek iznova oduševe svakog posjetitelja, jer svaki novi obilazak je novo istraživanje, nova avantura.
Dobrodošli!

Tour Details

KRATKI INFO OPIS STAZE

Putovanje počinje u Širokom Brijegu, odakle se usponom upućujete prema selima Gornji Gradac, Grabova Draga i Bile. Na pola puta od Grabove Drage sjeverno prema Gorancima smješteno je Misište gdje se tradicionalno stotinama godina slavi sveta misa u spomen na teška vremena za kršćanstvo na ovim prostorima. To je mjesto na kojem su se u vrijeme Turaka fratri zajedno sa svojim vjernicima krili da bi održavali svetu misu. Nakon obilaska Misišta putovanje nastavljamo prema Groblju mira na Bilima, veliki grobaljski kompleks i memorijalni centar na Bilima, zamišljeno je kao skupno mjesto svih žrtava iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata i žrtava ubijenih u vrijeme komunističkog režima. Nakon obilaska Groblja mira slijedi spust prema Širokom, odnosno lokaciji odakle je i krenulo naše putovanje.

Kreiranje turističkog aranžmana

Želite kreirati turiatički aranžman na ovoj ruti? Kontaktirajte naše partnere: ERO Travel Tour agency

 • Rent A Bike Mostar (link)
 • Bicycle rental: MTB Bicycles – 15 €; E-Bike – 30 €Complementaries: Helmet, Bike lock, Tire repair kit
 • Kontaktirajte nas+387 63 400 260 (Viber & WhatsApp dostupni)
 • Mail:visit@herzegovinabike.ba
What to Expect

PREPORUKA

Iako nas staza prvim dijelom vodi kroz naseljena područja i vozite se asvaltiranom dionicom, na dionici od Širokog Brijeg do Bila vozite se makadamskim dijelom staze koji ima dosta uspona, no jako dobro utaban i ne predstavlja problem za voziti. Kako se jednim dijelom ove dionice vozite kroz nenaseljena područja, preporučujemo da se u Širokom Brijegu opskrbite sa dovoljnim količinama vode. Uvijek smatramo da je na dužim vožnjama potrebno ponijeti mini alat i sredstvo za krpljenje unutrašnjih guma, tako pravilo vrijedi i za ovu dionicu. Svakako preporučujemo da prije odlaska na vožnju obavijestite obitelj ili prijatelje o planovima bicikliranja.
Kaciga obavezna!

DOWNLOAD SEKCIJA

Mapa/Karta Peace Cycling Trail

O PROJEKTU CYCLING RURAL

Peace Cycling Trail, biciklistička je staza koja je razvijena i sprovedena u okviru projekta Cycling Rural – Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore. Projekt “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore”, provodi se u okviru Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji financira Europska unija. Projekt je službeno započeo 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000,00 eura, od čega Europska unija financira 400.000,00 eura. Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, Grad Široki Brijeg, Grad Ljubuški, Općina Posušje, Općina Grude i Turistička organizacija Herceg Novi. Europska unija financira ovaj projekt s ciljem jačanja i diversifikacije kvalitete turističke ponude, kao i razvoja biciklističke i turističke ponude na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekt će rezultirati stvaranjem nove i atraktivne ponude pod brendom “Cycling Rrural” koja će postati dio ukupne turističke ponude obje zemlje, kao i turističke ponude Jadranskog zaleđa.

 • DESTINATIONS (What To Visit):
 • Franjevački samostan i muzej u Širokom Brijegu
 • Misište na Bilima
 • GASTRO OFFER (Where To Eat):
 • Restoran Vrelo Borak
 • BED (Where To Slep):
 • Hotel Park
Map

Photos

Proceed Booking