+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Trebižat Heritage Cycling Trail

0
Price
Full Name*
Email Address*
Travel Date*
People*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

615

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

NAŠE REFERENCE: projekti zbog kojih smo ponosni

Obilje raznolikosti i izazova za sve bicikliste pruža riječna dolina Tihaljina-Mlade-Trebižat, poznata po svojoj prirodnoj raskoši, raznolikosti flore i faune, te brojnim očuvanim kulturno-povijesnim znamenitostima, nudeći avanturistički turizam i prijeko potrebnu autohtonu gastronomsku ponudu. Ruta je duga 55,6 kilometara, a vozeći se uz riječnu dolinu prolazi kroz tri općine, Grude, Ljubuški, odnosno Čapljina. Nekoliko izvora oplemenjuje ovu riječnu dolinu, a najvažniji među njima su Peć Mlini, Klokun, Vrioštice i Studenčica, zajedno s prekrasnim vodopadima Kravica, Koćuša, Čeveljuša, Božjak. Okolina ove rute pruža poznata arheološka nalazišta, poput Ravlića špilje, rimskog logora Gračine, srednjovjekovne utvrde Herceg Stjepan, kasnoantičke vile Mogorjelo, najstarijeg muzeja u Bosni i Hercegovini na Humcu (1884.) i mnogih drugih.

OPĆINE KROZ KOJE PROLAZI STAZA

Trebižat Heritage Cycling Trail prolazi kroz dvije općine u ŽZH, a mi ćemo ih spomenuti dolje u tekstu:

Općina Ljubuški
Netaknuta izvorna priroda riječne doline Trebižata najljepše se doživi bicikliranjem, pružajući duhu i mislima sklad, a tijelu osvježenje kupanjem u rijeci. Romantični puteljci kroz rustikalna sela Ljubuškog odvest će Vas do rimskog logora Gračine, slapova Kravice i Koćuše, sve do ljubuškog dragulja kulturno povijesne baštine srednjovjekovne utvrda herceg Stjepana Kosače koja će Vam pružiti priliku za spektakularan vidikovac. Mreža biciklističkih staza se proteže kroz ljubušku općinu u dužini od 108,4km.

Općina Grude
Najmanja općina u Županiji Zapadnohercegovačkoj prema posljednjem popisu ima 16.208 stanovnika na 220,8 km2. Blaga mediteranska klima uz prirodne dragulje jezera Krenica i izvora rijeke Tihaljine, pružaju turistima priliku upoznaju ovaj kraj. Avanturistički park Peć mlini s Ravlića pećinom, mlinicama, šetnicama, kulturno-povijesni kompleks u Gorici samo su dio raznovrsne turističke ponude koju nudi Općina Grude.
Biciklističke rute kroz našu Općinu se protežu dužinom od 122,1 km, kao kružne rute za dnevne izlete prepune senzacionalnih raznovrsnosti pejzaža kao i bogatstva kulturno-povijesne baštine. Arheološka zbirka u Gorici, jezero Krenica, avanturistički park Peć Mlini uz vrelo rijeke Tihaljine i arheološkog lokaliteta Ravlića pećine predstavljaju naše najveće turističke atrakcije za pustolove, avanturiste, kao i priliku za savršen obiteljski izlet.
Dobrodošli!

Tour Details

Ekskurzija počinje u Ljubuškom s posjetom slapu Kravice, koji je prirodan fenomen pod zaštitom države kao prirodna rijetkost. Nakon uživanja u svoj ljepoti splava Kravice svoje putovanje nastavljamo ruralnim dijelovima Hercegovine kroz lokalna sela u želji da otkrijete ruralni turizam Hercegovine i život lokalnog stanovništva. Po ulasku u Ljubuški, nezaobilazan je obilazak muzeja i Franjevačkog samostana na Humcu. Putovanje nastavljamo prema Baginom mostu, gdje se sa asvaltirane dionice isključujemo na makadamsku stazu, odnosno Bajer koja je omiljena destinacija svih zaljubljenika u outdoor aktivnosti. Vozeći se Bajerom dolazimo do vodopada Koćuša koji se nalazi u selu Veljaci i jedan je od najljepših prirodnih bisera ovoga dijela Hercegovine. Ljepota ovog vodopada i obližnjeg krajolika neće vas ostaviti ravnodušnim. Visina slapa je pet, a dužina 50 metara a u neposrednoj blizini nalaze se mlinovi i stupe koji su godinama krasili ovo mjesto. Svoje putovanje nastavljamo dalje prema Tihaljini i lokaciji Peć Mlini, odnosno Ravlića pećina koje su prekrasno izletničko odredište. Najnovije izdanje je i Avanturistički park Peć Mlini, tako da je ova lokacija nezaobilasna destinacija cikloturista. Nadalje, očekuje nas uspone prema jezeru Nuga i dalje prema Drinovcima i jezeru Krenica, vodeći nas prema selu Gorica do stare crkve i Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika. Dolaskom u Goricu završavamo naše cikloturističko putovanje.

Kreiranje turističkog aranžmana

Želite kreirati turiatički aranžman na ovoj ruti? Kontaktirajte naše partnere: ERO Travel Tour agency

 • Rent A Bike Mostar (link)
 • Bicycle rental: MTB Bicycles – 15 €; E-Bike – 30 €Complementaries: Helmet, Bike lock, Tire repair kit
 • Kontaktirajte nas+387 63 400 260 (Viber & WhatsApp dostupni)
 • Mail:visit@herzegovinabike.ba
What to Expect

PREPORUKA

Iako nas staza većim dijelom vodi kroz naseljena područja i vozite se asvaltiranom dionicom, na pojedinim dionicama vozite se makadamskim dijelom staze, no put je jako dobro utaban i ne predstavlja problem za voziti. Uvijek smatramo da je na dužim vožnjama potrebno ponijeti mini alat i sredstvo za krpljenje unutrašnjih guma, tako pravilo vrijedi i za ovu dionicu. Svakako preporučujemo da prije odlaska na vožnju obavijestite obitelj ili prijatelje o planovima bicikliranja.
Kaciga obavezna!

DOWNLOAD SEKCIJA

Mapa/Karta Trebižat Heritage Cycling Trail

O PROJEKTU CYCLING RURAL

Trebižat Heritage Cycling Trail, biciklistička je staza koja je razvijena i sprovedena u okviru projekta Cycling Rural – Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore. Projekt “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore”, provodi se u okviru Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji financira Europska unija. Projekt je službeno započeo 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000,00 eura, od čega Europska unija financira 400.000,00 eura. Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, Grad Široki Brijeg, Grad Ljubuški, Općina Posušje, Općina Grude i Turistička organizacija Herceg Novi. Europska unija financira ovaj projekt s ciljem jačanja i diversifikacije kvalitete turističke ponude, kao i razvoja biciklističke i turističke ponude na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekt će rezultirati stvaranjem nove i atraktivne ponude pod brendom “Cycling Rrural” koja će postati dio ukupne turističke ponude obje zemlje, kao i turističke ponude Jadranskog zaleđa.

 • DESTINATIONS (What To Visit):
 • Vodopad Kravice
 • Muzej i Franjevački samostan na Humcu
 • Vodopad Koćuša
 • Peć Mlini
 • Ravlića pećina
 • Jezero Nuga
 • Jezero Krenica
 • Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika
 • GASTRO OFFER (Where To Eat):
 • Restoran Koćuša
 • Hotel Bigeste
 • Restoran Dado
Map

Photos

Proceed Booking