+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Shepard’s Cycling Trails

0
Price
Full Name*
Email Address*
Travel Date*
People*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

439

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

NAŠE REFERENCE: projekti zbog kojih smo ponosni

Najveći dio ove rute prolazi kroz ruralne dijelove zapadne Hercegovine, pružajući savršene uvjete za brdski biciklizam. Pastirska staza mreža je lokalnih cesta kojima se tijekom ljeta vodila stoka na ispašu, od hercegovačkih nizinskih područja do područja planine Čvrsnica i Vran. Ovo pastirsko putovanje je trajalo po nekoliko dana makadamskim cestama. Tijekom svog boravka u planinskom području stočari i njihove obitelji živjeli su u tradicionalnim ljetnim stanovima, koji i danas predstavljaju jedan od najkarakterističnijih simbola Parka prirode Blidinje. Od posjeta udaljenih sela do planinskih prijevoja ovoj 70.3 kilometara dugom ruti, otkrit ćete najskrivenije kutke prirode u zapadnoj Hercegovini.

OPĆINE KROZ KOJE PROLAZI STAZA

Shepard’s Cycling trail prolazi kroz tri općine, a mi ćemo ih spomenuti dolje u tekstu:

Općina Ljubuški
Netaknuta izvorna priroda riječne doline Trebižata najljepše se doživi bicikliranjem, pružajući duhu i mislima sklad, a tijelu osvježenje kupanjem u rijeci. Romantični puteljci kroz rustikalna sela Ljubuškog odvest će Vas do rimskog logora Gračine, slapova Kravice i Koćuše, sve do ljubuškog dragulja kulturno povijesne baštine srednjovjekovne utvrda herceg Stjepana Kosače koja će Vam pružiti priliku za spektakularan vidikovac. Mreža biciklističkih staza se proteže kroz ljubušku općinu u dužini od 108,4km.
Grad Široki Brijeg
Administrativno, duhovno, kulturno i gospodarsko središte Županije Zapadnohercegovačke je ujedno i jedno od omiljenih odredišta biciklista ove regije. Kroz Široki Brijeg prolazi nekoliko staza u dužini od 216 km. Živopisna slikovita hercegovačka sela s tradicionalnom arhitekturom, ostatcima drevnog grada Mokriskika, srednjovjekovne utvrde Borak, rijeke Lištice, nevjerojatnim krajolikom isprepletenim od brdsko-planinskih masiva, divljih dolina i kanjona sve do mirnog nizinskog dijela uvijek iznova oduševe svakog posjetitelja, jer svaki novi obilazak je novo istraživanje , nova avantura.
Općina Posušje
Idealna destinacija za sve ljubitelje brdsko-planinskog biciklizma upravo je naša Općina Posušje, kroz koju se grana nekoliko biciklističkih staza u dužini od 157,4 km. Zaljubljenici u sportski ili rekreativni biciklizam imaju priliku uživati u mozaiku slikovitih kulturno-povijesnih ostataka Ričine, Graca, Podbile i fascinantnim krajolikom parka prirode Blidinje. Zapanjujuće kao i šumska oaza, blidinjsko jezero kao prirodna pozornica ispod Čvrsnice pruža savršen sklad čovjeka i prirode.
Dobrodošli!

Tour Details

KRATKI INFO OPIS STAZE

Ekskurzija počinje u Ljubuškom s posjetom slapu Kravice, koji je prirodan fenomen pod zaštitom države kao prirodna rijetkost. Nakon uživanja u svoj ljepoti splava Kravice svoje putovanje nastavljamo ruralnim dijelovima Hercegovine kroz lokalna sela u želji da otkrijete ruralni turizam Hercegovine i život lokalnog stanovništva. Po ulasku u Grad Široki Brijeg nezaobilazan je obilazak muzeja i franjevačkog samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije.
Po obilasku samostana slijedi lakši dio putovanja – spust u Grad Široki Brijeg, te okrijepa u restoranu Vrelo Borak gdje možete kušati lokalne specijalitete i domaću kuhinju. Prava okrijepa pred teži dio puta, odnosno makadamska dionica i uspon prema Crnču i dalje prema općini Posušje, odnosno našoj konačnoj destinaciji Parku prirode Blidinje. Ova dionica je makadamska sa dosta uspona, no cijela trasa puta je doista lijepa i jednostavno će vas očarati, tako da nećete misliti na težinu putovanja.
Ulazak u Park prirode Blidinje će vam doslovno oduzeti dah svojom ljepotom, a smješten je u području visokog gorja središnjih Dinarida, i obuhvaća područje planinskih masiva Čvrsnice i Vrana. Park Prirode Blidinje je jedno od najljepših prirodnih cjelina na području Bosne i Hercegovine, a prostire se na području od 358 km 2 na podnožju planina Čvrsnice i Vrana. Zbog svojih jedinstvenih geomorfoloških osobina, bogatstva flore i faune, te prekrasne netaknute prirode predstavlja savršeno mjesto za bijeg od stresa svakodnevnog života. Dolaskom u Park prirode Blidinje završavamo našu ekskurziju.

Kreiranje turističkog aranžmana

Želite kreirati turiatički aranžman na ovoj ruti? Kontaktirajte naše partnere: ERO Travel Tour agency

 • Rent A Bike Mostar (link)
 • Bicycle rental: MTB Bicycles – 15 €; E-Bike – 30 €Complementaries: Helmet, Bike lock, Tire repair kit
 • Kontaktirajte nas+387 63 400 260 (Viber & WhatsApp dostupni)
 • Mail:visit@herzegovinabike.ba
What to Expect

PREPORUKA

Iako nas staza prvim dijelom vodi kroz naseljena područja i vozite se asvaltiranom dionicom, na dionici od Širokog Brijeg do Parka prirode Blidinje vozite se makadamskim dijelom staze koji ima dosta uspona, no jako dobro utaban i ne predstavlja problem za voziti. Kako se jednim dijelom ove dionice vozite kroz nenaseljena područja, preporučujemo da se u Širokom Brijegu opskrbite sa dovoljnim količinama vode. Uvijek smatramo da je na dužim vožnjama potrebno ponijeti mini alat i sredstvo za krpljenje unutrašnjih guma, tako pravilo vrijedi i za ovu dionicu. Svakako preporučujemo da prije odlaska na vožnju obavijestite obitelj ili prijatelje o planovima bicikliranja.
Kaciga obavezna!

DOWNLOAD SEKCIJA

Mapa/Karta Shepard’s Cycling Trail

O PROJEKTU CYCLING RURAL

Shepard’s Cycling trail, biciklistička je staza koja je razvijena i sprovedena u okviru projekta Cycling Rural – Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore. Projekt “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore”, provodi se u okviru Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji financira Europska unija. Projekt je službeno započeo 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000,00 eura, od čega Europska unija financira 400.000,00 eura. Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije kao nositelj projekta, Grad Široki Brijeg, Grad Ljubuški, Općina Posušje, Općina Grude i Turistička organizacija Herceg Novi. Europska unija financira ovaj projekt s ciljem jačanja i diversifikacije kvalitete turističke ponude, kao i razvoja biciklističke i turističke ponude na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekt će rezultirati stvaranjem nove i atraktivne ponude pod brendom “Cycling Rrural” koja će postati dio ukupne turističke ponude obje zemlje, kao i turističke ponude Jadranskog zaleđa.

 • DESTINATIONS (What To Visit):
 • Vodopad Kravice
 • Muzej i Franjevački samostan u Širokom Brijegu
 • Vrelo Lištice u Borku
 • Blidinjsko jezero
 • Stećci na Blidinju
 • Masna luka
 • Hajdučka vrata
 • Diva Grabovčeva
 • GASTRO OFFER (Where To Eat):
 • Hotel Bigeste Ljubuški
 • Restoran Vrelo Borak
 • Restoran Bosiljna
 • Restoran Hajdučke Vrleti
 • Restoran Staza
Map

Photos

Proceed Booking