+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Dobrodošli u Trebinje 👉 No.1 Hidden Gem In Bosnia and Herzegovina

Ovaj najjužniji grad Bosne i Hercegovine udaljen je samo 28 km od grada Dubrovnika. Idući 10-tak kilometara dalje, stiže se u Herceg-Novi u Crnoj Gori. Krenete li prema sjeveru, nakon dva sata vožnje naići ćete na Mostar. Stoga je Trebinje često odmorište za one koji prije nastavka putovanja žele popiti kavu. Ipak, neosporna ljepota Trebinja veliki je razlog za posjet nekim turistima.

Povijest Trebinja

Trebinje se prvi put spominje u zapisima Konstantina VI Porfirogeneta u 10. vijeku kao Travunija. Za to vrijeme Trebinje je bilo na karavanskom putu koji je od Kotora i Dubrovnika vodio prema Bosni, Srbiji i Crnoj Gori. Najstariji materijalni dokaz s natpisom “Trebinje” uklesan je na nadgrobnoj ploči župana Grda iz druge polovine 12. stoljeća, koja je pronađena u dijelu grada zvanom Police.

Prvi urbanistički obrisi Trebinja formirani su u srednjem vijeku. Prvobitno je Trebinje bilo dio tadašnje bizantske arhontije (provincije), a nakon toga sve do 14. stoljeća bilo je središte Travunije, države koja je bila dio kraljevstva Nemanjića. Područje Trebinja razvijalo se pod snažnim utjecajem Bizantskog carstva u srednjem vijeku, da bi u 15. stoljeću, nakon dugogodišnjeg osamostaljenja, palo pod višestoljetnu osmansku vlast. Nakon toga je u sastavu Austro-Ugarske do 1918. godine. Skoro 200 godina u srednjem vijeku Trebinjem je vladala dinastija Nemanjića, a nakon toga Tvrtko Kotromanić. Od 1337. do 1466. godine (pad pod tursku vlast) Trebinje je bilo dio Bosanske banovine (područja) kojom je vladala obitelj Kosača. Turska vladavina trajala je od 1446. do 1878. godine.

Svaka od ovih epoha i pravila ostavila je svoj trag i brendirala domaću kulturu, kako duhovno tako i materijalno.

Geografski položaj

Područje Trebinja nalazi se u krajnjem južnom dijelu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. To je i zaleđe južnojadranske obale – zaleđe hercegnovskog i dubrovačkog primorja.

Trebinje ima površinu od 904 m2 i svrstava se u općine prosječne veličine u Republici Srpskoj.

Na sjeveru općina graniči s Bilećom, na sjeverozapadu s Ljubinjem, na jugu i jugozapadu s općinom Ravno (Federacija Bosne i Hercegovine), na jugu i jugoistoku s općinom Dubrovnik (Hrvatska) i na istočno s općinom Nikšić (Crna Gora).

Klima

Mediteranska (polukontinentalna) klima sa 260 sunčanih dana razlog je toplog i ugodnog izgleda ovog kraja i ljudi koji u njemu žive. Povoljna klima omogućava dobre uvjete za poljoprivredu, posebno za uzgoj vinove loze, ranog voća i povrća, što obogaćuje hercegovačku gastronomsku ponudu za turiste.

Uz veliki broj sunčanih dana, trebinjska klima ima blagu vlažnost i oblačnost, pojačano strujanje zraka, kiše zimi i topla ljeta. Zanimljivo je da su jeseni toplije od proljeća. Prosječna godišnja temperatura je oko 15,5 °C.

Želite li doživjeti Trebinje iz prve ruke, uživati u prekrasnoj prirodi, slikovitim pogledima na rijeku Trebišnjicu i saznati sve o njegovoj bogatoj istorije?  Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je ERO-Travel-1200-%C3%97-150-piks-1024x128.png

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

🚴‍♂️ Istočna Hercegovina/Republika Srpska

Izdvojene staze

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Osanjici – mjesto Daorson
20. Novembra 2023.0
Park prirode Blidinje
20. Novembra 2023.0
Stari grad Vidoški
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking