+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

ZIP Line Fortica

Na brdu Fortica nalazi se planinarski dom s vidikovcem koji nudi hranu i piće te adrenalinske aktivnosti: zipline, velika ljuljačka, via ferrata, penjanje, jeep safari i dr.

Park Fortica

Inicijativa za uređenje SPORTSKO-AVANTURISTIČKOG PARKA “FORTICA” pokrenuta je početkom 2016. godine kada je uz podršku Turističke zajednice HNK izgrađeno 8 klupa.

Na širem području Podveležja postavljena je vertikalna biciklistička signalizacija kojom su obilježene staze za brdski biciklizam i karte s više od 200 km staza na cijelom području planine Velež.

Na lokaciji Fortice obilježena je i vrlo atraktivna biciklistička staza za spust na kojoj je 2012. godine održano natjecanje na kojem su nastupili natjecatelji iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. I 2016. godine održana je XC utrka u okviru ŠKODA lige u brdskom biciklizmu.

Osim potencijala u brdskom biciklizmu, mjesto Fortice ima i stijenu za penjanje s 13 smjerova koji vode do bunkera na vrhu brda zvanog „Stolac“.
Osim navedenih sportskih aktivnosti, lokalitet Fortica je popularan i zbog prekrasnog pogleda na grad Mostar i lokalne planine, a na ovom mjestu nalaze se i ostaci vojnih utvrda iz Prvog i Drugog svjetskog rata.

Početkom 2018. godine na Fortici je postavljen stup s državnom zastavom BiH. Iste godine otvoren je najduži ZIP LINE u Bosni i Hercegovini, koji privlači veliki broj posjetitelja i glavna je atrakcija ovog parka.

Povijest 

Iako nije službeni naziv, Fortica je ustaljeni naziv za brdo iznad Mostara kroz koje vodi lokalna cesta za Podveležje, a najvjerojatnije potječe od talijanske riječi fortezza = utvrda, prema austrougarskim i talijanskim utvrdama na njemu. .

Brdo Fortica oduvijek je bilo utočište brojnih mještana koji za ljetnih vrućina izlaze na njegove padine uživajući u pogledu na njegov grad. Osim toga, Fortica je i mjesto gdje su Mostarci odavali i odavali dužnu pažnju i ljubav pojedinim osobama i događajima koji su obilježili grad na Neretvi u proteklih sto godina.

Tako je u vrijeme kada je na ovim prostorima vladala Austro-Ugarska, na samom vrhu bilo ime cara Franje Josipa I. Bila je to zahvalnost za mnoge građevine koje su izgrađene u gradu na Neretvi za vrijeme Austro-Ugarske. Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća mladi iz mostarskog naselja Carina došli su na ideju da svoju ljubav Josipu Brozu Titu iskazuju na Fortici. Bio je to, koliko je poznato, prvi slučaj u Jugoslaviji da se iskaže ljubav i poštovanje prema predsjedniku SFRJ. Simbol “Štafete mladosti” je napravljen od kamenja i pored njega je ispisano “TITO”.

Kada je Josip Broz Tito umro 4. maja 1980. godine, mladi Mostarci su pod imenom Tito uz natpis “VOLIMO TE” još jednom izrazili svoju ljubav prema njemu, što je bio sinonim za staru Jugoslaviju. Slova su bila visoka 10 stopa i široka 8 metara. To ime je stajalo do posljednjeg rata. Zatim se na Fortici kamen ponovno kotrljao. Napustili su “MI TE VOLIMO”, a ime “TITO” je promijenjeno u “BiH”.

Posljednjih dvadesetak godina na ovom brdu stoji naziv “BIH VOLIMO TE”, sa naknadno stvorenim simbolom Starog mosta. Ovaj natpis ispisala je mladost grada, izražavajući tako svoju odanost i ljubav prema domovini – Bosni i Hercegovini.

Tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata na ovom je mjestu izgrađen veliki broj vojnih utvrda i bunkera čiji su ostaci sačuvani, a posebno je zanimljivo da su talijanski vojnici izgradili žičaru za dopremanje hrane i streljiva iz grada.

Mountain lodge 

Planinarski dom Udruge nalazi se u nekadašnjem talijanskom bunkeru iz Drugog svjetskog rata, koji je obnovljen i danas je središnji dio parka Fortica te ujedno i polazište za sve aktivnosti koje park nudi.

Planinarski dom raspolaže sa 12 ležaja, a osim smještaja, kuća pruža i ugostiteljske usluge tradicionalnih jela i pića za sve posjetitelje.

Želite li iskusiti Zip Line Forticu iz prve ruke, uživati u zadivljujućoj arhitekturi, slikovitim pogledima na rijeku Neretvu i naučiti sve o njezinoj bogatoj povijesti? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je ERO-Travel-1200-%C3%97-150-piks-1024x128.png

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

🚴‍♂️ Hercegovačko-neretvanska županija/kanton

Izdvojene staze

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Manastir Tvrdoš
20. Novembra 2023.0
Franjevačka galerija Široki Brijeg
20. Novembra 2023.0
Badanj – paleolitsko nalazište
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking