+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Samo 12 kilometara od Mostara, na rijeci Buni, nalazi se čaroban gradić Blagaj, srednjovjekovni grad Humske države iz koje je polovinom XV vijeka nastala današnja Hercegovina. Sa ruševina starog grada ili Kule Herceg Stjepana, (vlastodršca ovih prostora prije dolaska Otomanskog carstva 1465. godine), koja je izgrađena na strateškom položaju, na hridinama iznad izvora rijeke Bune, pruža se prelijepa panorama doline Neretve, slika koja opravdava cijeli sat penjanja na vrh ovih ruševina.

U blizini se može pronaći Velagića kuća (prekrasan primjer otomanske stambene arhitekture iz XVII. vijeka), Džamija Sultana Sulejmana (izgrađena oko 1520. godine), Karađozbegov most, koji datira iz 1570. godine i Hamam sagrađen na prelazu između XVI. i XVII. vijeka. Na desnoj obali rijeke, u predivnom okruženju kakvo samo priroda može stvoriti, nalazi se Tekija, kuća derviša iz XVI. vijeka koja izgleda kao da lebdi između stijene i vode; stoljećima je to bilo mjesto molitve i meditacije. Unutar zgrade nalaze se sobe za učenje, molitvu, soba za goste ili putnike, kuhinja i hamam. U blizini Tekije nalazi se komora (turbe) koja čuva spomen na derviše Sari-Saltuka i Ačik-pašu. Tekija, otvorena za posjetitelje tijekom cijele godine, jedan je od najrelevantnijih primjera sakralno-stambene islamske kulture u Bosni i Hercegovini. Blagaj, sa svojim Šćepan gradom, prekrasnim krajolikom i spektakularnim izvorom rijeke Bune, jedno je od blaga koje nikako ne treba zaobići prolazeći kroz ovu regiju. Iskoristite priliku da uživate u pastrmki u jednom od restorana u blizini izvora.

Što vidjeti u Blagaju
Prije nego što počnemo, važno je pojasniti da je Blagaj ime grada u kojem se nalazi Blagajska tekija (manastir).

Vjerojatno se podrazumijeva, ali najvažnije što treba vidjeti u Blagaju je samostan, pa da vidimo zašto:

Blagajska tekija, najjedinstveniji manastir u Bosni
Blagajska tekija je derviški samostan koji datira iz 16. stoljeća. Derviši su pripadnici sufijske religije, koja je mistična grana islama poznata po plesu ili obliku vježbanja u vrtlogu. Možda ste čuli za ovu religiju ako ste posjetili Tursku i vidjeli jedan od plesova derviša gdje se vrte u krugu odjeveni u bijelu dugu odjeću dok se mole (a ako još niste, dodajte je na svoju listu jer vrijedi to!).

Blagajski derviški samostan jedan je od najboljih primjera arhitekture osmanskog stila u okolici. Zapravo ga čini kompleks zgrada s prekrasnim dvorištem.

Jedna od stvari koja mi je bila najnevjerojatnija je da je blagajski samostan i dan danas aktivan. Bio je napušten nekoliko godina dok je Bosna i Hercegovina bila dio socijalističke Jugoslavije, ali su se derviški redovnici vratili u Blagaj 80-ih godina. Manastir je u potpunosti obnovljen 2012. godine i od tada je postao jedna od glavnih turističkih atrakcija regije.

Ulaznice za posjet blagajskoj tekiji koštaju 5 EUR (10 KM). Posjet može biti vrlo kratak, za oko 30 minuta možete provjeriti sve sobe, ali možete ostati koliko god želite. Važno je znati da za ulazak treba imati odgovarajuću odjeću (mole se žene da pokriju ramena i daju im krpu za pokrivanje kose).

Najbolji ugao za fotografiranje manastira Blagaj
Ako ste istraživali Blagaj ili Bosnu općenito, velika je šansa da ste već vidjeli nevjerojatne slike samostana u savršenom odrazu ispred rijeke, poput slika iznad. Da biste došli do mjesta gdje su sve ove fotografije snimljene, prvo trebate prijeći most na drugu stranu rijeke.

Iza restorana postoji mala staza koja ide malo iznad brda, a zatim se spušta odmah ispred samostana. Ovo je najbolji ugao za slikanje Blagajske tekije i gdje možete u potpunosti proživjeti njenu ljepotu sa okolinom.

Ovo je ujedno i najbolje mjesto za vidjeti špilju koja se nalazi ispred samostana. Tijekom glavne sezone možete kupiti brzi izlet brodom koji ulazi u špilju kako biste se približili izvoru rijeke Bune.

Posjeta tekiji Blagaj: Infrastruktura
Vrhunac posjeta je sam samostan, ali mještani su izgradili cijelo područje na temelju turista koji posjećuju svake godine.

Uz rijeku ćete pronaći mnoštvo restorana. Na stazi koja vodi do samostana također ćete imati male šatore u kojima mještani prodaju suvenire. Osim tradicionalnih magneta i razglednica, prodavali su se i neki ručno rađeni predmeti kad smo išli.

Želite li doživjeti Blagaj iz prve ruke, uživati u zapanjujućoj arhitekturi, slikovitom pogledu na izvor rijeke Bune i naučiti sve o njegovoj bogatoj povijesti? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

🚴‍♂️ Hercegovačko-neretvanska županija/kanton

Izdvojene staze

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Adventure park Pec Mlini
16. Novembra 2023.0
Radimlja – nekropola stećaka
20. Novembra 2023.0
Mostar
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking