+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Boljuni – nekropola stećaka

Nekropola stećaka Boljuni nalazi se u Boljunima, 12 kilometara jugozapadno od Stoca. U nekropoli je sačuvano 269 stećaka, raspoređenih u dvije grupe. Prema oblicima, najviše je sanduka – 176, zatim ploča – 76, zatim sljemenjaka – 12 i 3 križa. Od ukupnog broja, 92 stećka su ukrašena (34%), dok se nekropola Radimlja ističe bogatstvom, raznovrsnošću i visokom kvalitetom reljefnih motiva, nekropola u Boljunima ističe se velikim brojem natpisa – 19 (7). %). mjesto u Bosni i Hercegovini. Najčešći ukras na boljunskim stećcima je križ, zatim povijena lozica sa trolistom (motiv je karakterističan za cijelu Hercegovinu, a ovdje se često pojavljuje), štit sa mačem, kao i rozete, zatim razne bordure, polumjesec, scene lova, turnira, kola itd.

U sklopu nekropole nalazi se grob slavnog vojvode Vlatka Vukovića, na čijem krstu je ispisano: “As leži dobri čovjek Vlatko Vuković”. Vlatko je prvi potukao Turke kod Bileće 27. kolovoza 1388. Umro je 1392. Veliki je knez kuće kosača, osoba od povjerenja kralja Tvrtka.

Vrijedno je spomenuti stećak Taraha Boljunovića koji ima ukrase na svim okomitim stranama i natpise na istočnoj i zapadnoj strani, te stećak s likom majke koja drži dijete u naručju. Boljunski natpisi pisani su hrvatskim narodnim jezikom s elementima crkvenoslavenskog književnog jezika i jednim od tri hrvatska pisma: hrvatskom ćirilicom. Svi natpisi na ovoj nekropoli izrazito su kratki, lapidarni, sadrže uglavnom samo osnovne biografske podatke, a kao i većina drugih obično počinju znakom križa i natpisom “i lezi”. Sustavnim proučavanjem ove nekropole utvrđeno je da većina njih potječe iz vremena majstora Grubača i majstora Semorada, odnosno iz 15. i 16. stoljeća. Uz nekropolu se nalazi tzv. grčki bunar u narodu poznat kao Neves voda.

Želite li doživjeti Boljune – nekropolu stećaka, uživati u zadivljujućoj arhitekturi i naučiti sve o njenoj bogatoj povijesti? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

🚴‍♂️ Hercegovačko-neretvanska županija/kanton

Izdvojene staze

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Hercegovačka Gračanica
20. Novembra 2023.0
Jablanica
20. Novembra 2023.0
Stolac
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking