+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER
+387 63 400 260 info@herzegovinabike.ba POSTANI ČLAN/PARTNER

Hercegovačka Gračanica

Nudeći fenomenalan pogled, ovaj kompleks na vrhu brda sastoji se od zvonika, galerije, cafe-bara i biskupske palače, ali ponajviše kompaktne, ali privlačne crkve Presvete Bogorodice (Navještenja). Dizajn potonjeg temelji se vrlo simbolično na samostanu Gračanica na Kosovu iz 1321. godine, povijesno značajnoj građevini koju mnogi Srbi smatraju svetom. Trebinjska verzija podignuta je 2000. godine za pohranu kostiju lokalnog pjesnika-heroja Jovana Dučića.

Turistički kompleks Hercegovačka Gračanica najposjećeniji je vjerski objekt u Istočnoj Hercegovini.

Izgrađena je u čast želje poznatog srpskog pjesnika Jovana Dučića iznesene u njegovoj oporuci. Želio je da bude sahranjen na jednom od brežuljaka koji okružuju Trebinje u crkvi ‘nalik na onu na Kosovu’ – misli se na Gračanicu na Kosovu, najvažniju zaostavštinu kralja Milutina iz 1321. godine.

Jovan Dučić poginuo je 7. travnja 1943., na Blagovijesti. Tog istog dana 1999. godine na brdu Crkvina postavljen je i osveštan kamen temeljac za Hercegovačku Gračanicu. Prema nekim izvorima, tu je nekada bila i crkva Svetog Arkanđela Mihajla, u čast kralja Milutina). Cijeli kompleks je završen godinu dana kasnije. Na Blagovijest 2000. godine, 47 godina nakon pjesnikove smrti, njegovi posmrtni ostaci preneseni su u Hercegovačku Gračanicu.

Hercegovačka Gračanica nije identična onoj na Kosovu. Ima jednu razinu manje, a i unutrašnjost je nešto drugačija. Crkva je građena u bizantskom stilu i oslikana tzv. „secco” tehnikom (suvo slikanje), pod jakim uticajem poznatog grčkog ikonopisca Stamatisa Sklirisa.

Unutar crkve nalazi se 16 stupova, od kojih je 15 četvrtastog i jedan okruglog oblika, koji imaju posebno simbolično značenje. U njegovom podnožju nalazi se kamen iz Kosovske Gračanice koji je simbol „domaćeg kamena“ koji nosi duh „starog doma“ u „novi dom“.

Pod Hercegovačke Gračanice je replika mozaika iz prizrenskog manastira Svetih Arhanđela (Metohija), zaostavštine cara Dušana Silnog, i također nosi važno značenje. Na podu crkve nalazi se ‘zmaj’ koji predstavlja ‘vraga’, pa će svatko tko uđe zgaziti nečastivog i tako ga zanijekati.

Ikonostas je ubedljiva replika onog iz manastira Hilandar na Svetoj Gori. Napravljen je u manastiru Tvrdoš.

Pesnikov grob nalazi se na desnoj strani crkve, a na njemu jednostavno piše „Jovan Dučić – pesnik“, baš kako je i želeo.

U sklopu kompleksa nalazi se i zvonik, biskupski dvor, amfiteatar, suvenirnica i ljetni restoran „Dučićev pogled“.

S vremenom je Gračanica postala popularna i za svadbene svečanosti. Jedna od najdojmljivijih molitvi u crkvi je ‘Brak u Kani’.

Želite li iz prve ruke doživjeti Hercegovačku Gračanicu, uživati u zadivljujućoj arhitekturi, slikovitim pogledima iz caffe-bara i vladičanskog dvora ili posjetiti zadivljujuću crkvu Presvete Bogorodice? Kontaktirajte naše partnere – ERO Travel Tour Agency.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je ERO-Travel-1200-%C3%97-150-piks-1024x128.png

ERO Travel tim profesionalaca kreirati će putovanje po Vašim preferencama.

🚴‍♂️ Istočna Hercegovina/Republika Srpska

Izdvojene staze

Leave a Reply

IZDVOJENE DESTINCIJE

Nacionalni park Sutjeska
20. Novembra 2023.0
Čitluk
20. Novembra 2023.0
Trebinje
20. Novembra 2023.0

Pisali su o nama 📝

Britanski medij “The Guardian” je u 2017 godini objavio članak o Ćiro stazi od Mostara do Dubrovnika 👉 LINK.

Novinar magazina “New York Times” u 2017 godini biciklirao je Ćiro stazom od Mostara do Dubrovnika i objavio članak nakon svog cikloputovanja 👉 LINK.

Lonely Planet je Hercegovinu i Ciro stazu svrstamo među 4 TOP svjetske destinacije 👉 LINK.

National Geographic je objavio članak o 6 nezaboravnih tura u Hercegovini 👉 LINK.

Ostali tekstovi:

Proceed Booking